• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.3°C / 33.5°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.4°C / 31.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.7°C / 30.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 32.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.2°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  32°C 30.1°C / 32.2°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.5°C / 31.0°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 31.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  72%
AP Photo / Ghaith Alsayed (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΚΟΕ: Εφιάλτης χωρίς σύνορα

 • A-
 • A+

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, το ΠΑΚΟΕ χαιρετίζει τα προληπτικά μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού (Covic-19) που ήδη έχουν ληφθεί, όμως ταυτόχρονα επισημαίνει ότι τα επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα συνεχίζουν να εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα, χωρίς να υπάρχει κανένα σχετικό μέτρο για αυτά.

Τονίζει επίσης ότι αυτό το κοκτέιλ των ρύπων συνεργεί στην αποδόμηση του ανθρωπογενούς οικοσυστήματος και ενδεχόμενα μπορεί να δημιουργήσει νέες μορφές ιών και βακτηριδίων, ενώ εξαγγέλλει δράσεις μέσα στον Απρίλιο, οι οποίες -όπως αναφέρει- θα αποτελέσουν «τις μετρήσεις – αναλύσεις που απαιτούνται προληπτικά να πραγματοποιούνται, ούτως ώστε να τεκμηριώνονται και να συσχετίζονται οι δείκτες ρύπανσης -μόλυνσης – νοσηρότητας – θνησιμότητας για τη σωστή λειτουργία των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων».

Η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Περιφερειάρχες

Το ΠΑΚΟΕ μετά από σαράντα χρόνια αγώνων, παρεμβάσεων και δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, χαιρετίζει τα έγκαιρα προληπτικά μέτρα που πήρατε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα σας επισημαίνει το γεγονός ότι τα οποιαδήποτε επικίνδυνα και τοξικά απόβλητα που δυστυχώς συνεχίζουν να εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα σε ποτάμια, ρέματα και εδάφη ρυπαίνοντας τα ανεξέλεγκτα βιομηχανίες, πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα, πλοία και αεροπλάνα.

Για όλα αυτά δυστυχώς δεν ακούσαμε κανένα μέτρο θεραπευτικό και όχι προληπτικό.

Θεωρώντας ότι το κοκτέιλ αυτών των ρύπων συνεργεί στην αποδόμηση του ανθρωπογενούς οικοσυστήματος  και ενδεχόμενα μπορεί να δημιουργήσει νέες μορφές ιών και βακτηριδίων για αυτό το ΠΑΚΟΕ παρακολουθεί τα πρόσφατα γεγονότα της πανδημίας του κορονοϊού με πολύ αγωνία ενδιαφέρον και προσοχή. Τα κρούσματα παγκόσμια πληθαίνουν και ιδιαίτερα στη γείτονά μας Ιταλία. 

Εκτός όμως από τη φράση κλειδί «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσουν και άλλες δύο φράσεις «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» και «ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ».

Για αυτά όλα και με τα δεδομένα που μέχρι σήμερα υπάρχουν, τα οποία δυστυχώς στηρίζονται όχι σε πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία και κλινικές στατιστικές μελέτες, αλλά σε απλές καταγραφές  και πειραματισμούς για διάφορες μεθόδους  ίασης που εφαρμόζονται, το ΠΑΚΟΕ με την τεράστια εμπειρία και γνώση που διαθέτει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος (ήταν ο πρώτος φορέας που πραγματοποίησε στην Αθήνα μαζί με τον καθηγητή κύριο Τριχόπουλο επιδημιολογική μελέτη για το νέφος και τη θνησιμότητα), χωρίς φανφαρονισμούς και τυμπανοκρουσίες προγραμματίζει για τον Απρίλιο μήνα τις παρακάτω δράσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τις μετρήσεις – αναλύσεις που απαιτούνται προληπτικά να πραγματοποιούνται, ούτως ώστε να τεκμηριώνονται και να συσχετίζονται οι δείκτες ρύπανσης -μόλυνσης – νοσηρότητας – θνησιμότητας για τη σωστή λειτουργία των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε όσο έπρεπε τον όρο «πρόληψη» για τις προαναφερόμενες λειτουργίες, εμφανίζονται κατά διαστήματα επιδημίες και η σημερινή τραγική πανδημία του κοροναϊού.

Επειδή όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα είναι καθαρά προληπτικά και όχι θεραπευτικά, για αυτό περισσότερο απαιτούνται οι δράσεις που προγραμματίζει το ΠΑΚΟΕ και για αυτό ολόκληρο το ανθρώπινο εθελοντικό δυναμικό του ρίχνονται στον αγώνα για τεκμηρίωση και ενημέρωση.

1.    Μετρήσεις σε 24ωρη βάση ατμοσφαιρικών ρυπαντών  (ΡΜ10 , ΡΜ2,5 , VOC, Φορμαλδεΰδη) στο ύψος του ανθρώπου, σε κεντρικές οδούς πλατείες και κόμβους της Αττικής , δράσεις που έκανε και τον Ιανουάριο ούτως ώστε να υπάρξουν συγκριτικά στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση.
Αυτή η έρευνα έχει στόχο να δούμε με τα υφιστάμενα κρούσματα του κοροναϊού που σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι ανεξέλεγκτα και δεν γνωρίζουμε την διαδρομή τους κατά πόσο έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση από ΡΜ10 , ΡΜ2,5 ,VOC και Φορμαλδεΰδη.

2.    Έλεγχο σε περιοχές με έντονη βιομηχανική ρύπανση όπως τα ρέματα της Άνοιξης και τον Ασωπό στα Οινόφυτα και Ωρωπό και Ελευσίνα Ασπρόπυργο ούτως ώστε να προτείνουμε ανάλογα μέτρα καθαρισμού, για να μην υπάρξουν εστίες μικροβιακές που πιθανόν να βοηθούν στη εξάπλωση.

3.    Έλεγχος σε δέκα (10) συνεργεία – ιδιαίτερα φανοποιεία- της Αθήνας που έχουν την περισσότερη εργασία, ούτως ώστε να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας ή και κλείσιμό τους.
Τα αποτελέσματα των ερευνών θα σας γνωστοποιηθούν  όπως και στον ΕΟΔΥ.

4.    Με όλα τα υφιστάμενα διεθνώς στοιχεία για τη δομή, λειτουργία και ανάπτυξη του κοροναϊού – ιδιαίτερα από την αλληλογραφία με Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία της Κίνας και Ιταλίας και τις αναφορές της κατανομής των Ελληνικών υφιστάμενων στοιχείων, ειδική ομάδα του ΠΑΚΟΕ συνεπικουρούμενη από ειδικούς επιδημιολόγους, λοιμωξιολόγους και άλλους ειδικούς βιοχημικούς θα συνταχθεί και  θα εκδοθεί ένα έντυπο 32 σελίδων που θα διατεθεί σε ευρείες ομάδες πληθυσμού, ούτως ώστε  να αποκτήσουν μια όσο το δυνατόν εμπεριστατωμένη εικόνα της υφιστάμενης κατάστασης, με ταυτόχρονες χρηστικές  πληροφορίες για την αντιμετώπιση αυτού του φονικού εφιάλτη που λέγεται covid-19. Η έκδοση αυτή βέβαια θα εγκριθεί από τον ΕΟΔΥ.

Για όλα τα παραπάνω το ΠΑΚΟΕ θα διαθέσει όλο το επιστημονικό, διοικητικό στελεχιακό δυναμικό του που λειτουργεί σε καθαρά  εθελοντική βάση για πολλά χρόνια, στηρίζοντας όλες τις δράσεις του. 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο συνδυασμός ρύπανσης και πανδημίας απειλεί Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη
Σοβαρό κίνδυνο προσβολής του αναπνευστικού τους συστήματος τον φετινό χειμώνα, εξαιτίας της οξυμένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία διογκώθηκε την περίοδο της πανδημίας.
Ο συνδυασμός ρύπανσης και πανδημίας απειλεί Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γεμάτα αντιβιοτικά και λύματα από φαρμακοβιομηχανίες πολλά ποτάμια
Η ρύπανση με αντιβιοτικά βοηθά τα μικρόβια να γίνουν πιο ανθεκτικά στα φάρμακα που προορίζονται για τους ανθρώπους. Η συνεχής αύξηση της ανθεκτικότητας τους αποτελεί ένα ολοένα σοβαρότερο πρόβλημα δημόσιας...
Γεμάτα αντιβιοτικά και λύματα από φαρμακοβιομηχανίες πολλά ποτάμια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανοχύρωτη η Ελλάδα στον κίνδυνο ρύπανσης από θαλάσσιο ατύχημα
Αν κάτι διαφάνηκε ξεκάθαρα από το ναυάγιο που προκάλεσε τη ρύπανση του Σαρωνικού με πετρελαιοειδή ήταν η παντελής έλλειψη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης θαλάσσιων ατυχημάτων σε μια χώρα υψηλής...
Ανοχύρωτη η Ελλάδα στον κίνδυνο ρύπανσης από θαλάσσιο ατύχημα
ΚΟΣΜΟΣ
ΟΗΕ: Η περιβαλλοντική μόλυνση σκοτώνει περισσότερους από τον Covid-19
Η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει χαρακτηρίσει τις περιβαλλοντικές απειλές την μεγαλύτερη πρόκληση για τα δικαιώματα παγκοσμίως.
ΟΗΕ: Η περιβαλλοντική μόλυνση σκοτώνει περισσότερους από τον Covid-19
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την κλιματική αλλαγή
Ως ένα «πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», θεωρούν οχτώ στους δέκα Έλληνες (84%), την κλιματική αλλαγή, έναντι ποσοστού 78%, κατά μέσο όρο, στην ΕΕ, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του...
Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την κλιματική αλλαγή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας