Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βίντεο από τη μυθική καταβόθρα της Σπάρτης

  • A-
  • A+

Εντυπωσιακές εικόνες για το σπηλαιοβάραθρο του Καιάδα, στη Λακωνία, αλλά και πληροφορίες στο κείμενο που ακολουθεί, μας προσφέρει στην τελευταία της δουλειά η ομάδα Up Stories.

«Εσείς γνωρίζατε πως η μυθική και τόσο πολυσυζητημένη καταβόθρα της Αρχαίας Σπάρτης Καιάδας υπάρχει στην πραγματικότητα;

Ένα μέρος τόσο μυθικό και που έχουν γραφτεί τόσα πολλά για αυτό και την χρήση του από τους Αρχαίους Σπαρτιάτες, που οι περισσότεροι θεωρούν πως δεν υπάρχει. 

Κι όμως ο Καιάδας υπάρχει και βρίσκεται στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Σπάρτης. 

Μπορεί να μην έχει την μορφή που οι περισσότεροι φαντάζονται, δηλαδή ένας τεράστιος κρατήρας στη γη, με ατελείωτο βάθος, όμως είναι εξίσου εντυπωσιακός, ειδικά από κοντά. 

Ο Καιάδας αρχικά μοιάζει με μια σχισμή σε ένα κωνικό ύψωμα, στο τελείωμα του χωριού, όταν όμως πλησιάσεις κοντά του, τότε το θέαμα γίνεται άκρως εντυπωσιακό. 

Στην βάση της σχισμής δημιουργείται μια διπλή είσοδος με κάθετη ροή, από όπου βγαίνει πολύ έντονος και κρύος αέρας και για όσο μπορείς να διακρίνεις μέσα σε αυτό, σου δίνει την εντύπωση πως οδηγεί στα τάρταρα της γης.

Το σπηλαιοβάραθρο αυτό μπορεί να συνδεθεί με τις αρχαίες μαρτυρίες για τη μορφή και τον προορισμό του Καιάδα και ειδικότερα με τη χρήση του για τον καταποντισμό των εχθρών τους ή και άλλων καταδίκων. Το οποίο βέβαια είναι σωστό, αφού πέταγαν τους "ανεπιθύμητους" εκεί μέσα. Κατά ιστορικές αναφορές, στον Καιάδα ρίχτηκαν από τους Σπαρτιάτες ο ήρωας του Β΄ Μεσσηνιακού πολέμου Αριστομένης μαζί με 50 αιχμαλώτους Μεσσήνιους.

Επίσης στον Καιάδα, οι Σπαρτιάτες κατακρήμνισαν το νεκρό σώμα του βασιλιά τους Παυσανία, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία.Ο κατακρημνισμός σε βάρα­θρο εφαρμοζόταν ακόμη και στην Αθήνα, στην Κόρινθο,στους Δελφούς.και στην Θεσσαλία.

Στη Θεσσαλία, αυτός ο τόπος τιμωρίας ονομαζόταν ''Κόρακες''. Ακόμη και σήμερα, πολύ συχνά, όταν κάτι ή κάποιος μας θυμώνει, του βγάζουμε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για τον κόρακα... λέμε δηλαδή τη γνωστή σε όλους μας φράση "άι στον κόρακα!" Η φράση που συναντάται στα αρχαία κείμενα είναι "πέμπειν ἐς κόρακας".

Εκτός από το αυτονόη­το μαρτύριο, η ποινή εμπεριείχε και με­ταφυσικές προεκτάσεις, καθώς το σώμα παρέμενε άταφο και η ψυχή αδυνατούσε να λυτρωθεί.

Υπήρχαν όμως και μέρη στα όποια άφηναν τα δύσμορφα και άρρωστα μωρά να τα μεγαλώσουν οι είλωτες. Ο Καιάδας έχει μάλλον κακώς ταυτιστεί με τους Αποθέτες, τον τόπο δηλαδή που οι Σπαρτιάτες απέθεταν τα μη αρτιμελή βρέφη, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος και μόνον αυτός, στον βίο του Λυκούργου.

Οι σύγχρονοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή την τύχη είχαν μόνο τα παιδιά με βαριές δυσμορφίες και όχι ελαφρές αναπηρίες, αλλά και παιδιά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η καταστροφή της Κωπαΐδας από την πλημμύρα [ Βίντεο ]
Μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες που έχουν πνιγεί κάτω από το νερό στον κάμπο της Κωπαΐδας, μετά της έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Η καταστροφή της Κωπαΐδας από την πλημμύρα [ Βίντεο ]
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Περιβαλλοντικό έγκλημα» στην άκρη του Ευρώτα
Κραυγή κατοίκων για την μονάδα απορριμμάτων στη Σκάλα Λακωνίας ● Μπαράζ αντιδράσεων, καθώς έχει χωροθετηθεί σε απόσταση 500 μ. από τον ποταμό -τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της Νότιας Πελοποννήσου-, εντός...
«Περιβαλλοντικό έγκλημα» στην άκρη του Ευρώτα
ΕΛΛΑΔΑ
Μυστράς: Το ελληνικό Game Of Thrones [βίντεο]
Ένα τοπίο μαγευτικό με μοναδική ομορφιά και μυστικιστικές εικόνες. Είναι ο Μυστράς, η «νεκρή πολιτεία» του Ταϋγέτου με την ιστορία αιώνων και την ξεχωριστή θέση στη Λακωνία.
Μυστράς: Το ελληνικό Game Of Thrones [βίντεο]
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ανεμογεννήτριες «γεννούν» βιομηχανία διώξεων
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία προβαίνει σε ποινικές διώξεις και επιχειρεί τον εκφοβισμό κατοίκων και φορέων. Ομως το μπαράζ από εταιρεία που εγκατέστησε αιολικό πάρκο στο ακρωτήριο του Μαλέα, δεν...
Οι ανεμογεννήτριες «γεννούν» βιομηχανία διώξεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αποψιλώνεται η Μεσόγειος
Δραματικές είναι και στην Ελλάδα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο πιο ζεστό καλοκαίρι που καταγράφηκε ποτέ παγκοσμίως, καθώς ο προηγούμενος...
Αποψιλώνεται η Μεσόγειος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους νόμους για τα αδέσποτα
Θα περίμενε κανείς ότι, μετά τις αποτρόπαιες και φρικιαστικές εικόνες από τα δύο δημοτικά κυνοκομεία της Σπάρτης, που είδαν το φως της δημοσιότητας και από την «Εφ.Συν.», θα δινόταν ένα τέλος με την εφαρμογή...
Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τους νόμους για τα αδέσποτα