• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.0°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.6°C
  1 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.2°C
  0 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.2°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  81%

Κομποστοποίηση μίγματος FORBI (προξηραμένων υπολειμμάτων τροφών) και κλαδεμάτων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιοαπόβλητα από το Χαλάνδρι στα τσιμέντα «Τιτάν»

 • A-
 • A+

Πόσο ρεαλιστικό είναι τα υπολείμματα που παράγουμε στην κουζίνα μας από το καθημερινό μας μαγείρεμα να καταλήγουν ως καύσιμο στις βιομηχανίες, αντί για τις χωματερές; «Απολύτως ρεαλιστικό», είναι η έμπρακτη απάντηση που δίνει ο Δήμος Χαλανδρίου.

Επιμένοντας να αναζητά μεθοδικά κάθε πιθανό τρόπο εναλλακτικής διαχείρισης βιοαποβλήτων, προέβη στην πειραματική χρησιμοποίηση υπολειμμάτων τροφών ως εναλλακτικού καυσίμου από την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ». Και το πείραμα πέτυχε!

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, ο Δήμος Χαλανδρίου μετέφερε στην τσιμεντοβιομηχανία 8 τόνους FORBI (Food Residue Biomass), δηλαδή τεμαχισμένα και αποξηραμένα υπολείμματα κουζίνας, ως καύσιμο.

Καφέ κάδος συλλογής υπολειμμάτων κουζίνας του Δήμου Χαλανδρίου

Παρότι το καύσιμο αντιστοιχήθηκε μόλις με ένα τμήμα της ημερήσιας ανάγκης της βιομηχανίας σε καύσιμα (απαιτούνται καθημερινά 80-100 τόνοι), σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου, καθηγητή του ΕΜΠ, Γερ. Λυμπεράτο, τα συμπεράσματα που προέκυψαν για την καταλληλότητα του εναλλακτικού καυσίμου είναι εντυπωσιακά: αν και το καύσιμο είχε μείνει τρία χρόνια στις αποθήκες του Δήμου, δεν εμφάνισε οσμές κατά την καύση, ούτε παρήγαγε ρύπους.

«Εχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χλώριο (0,5%) και παράλληλα υψηλή θερμική αξία», δηλώνει ο κ. Λυμπεράτος. «Μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα που κατά κόρον χρησιμοποιούνται σε βαριές βιομηχανίες», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η Αττική αξιοποιούσε με αντίστοιχο τρόπο τα βιοαπόβλητα που διαθέτει, θα μπορούσε να παράγει ετησίως 200.000 τόνους καυσίμου, ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες μια τσιμεντοβιομηχανίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα σημαντικό έσοδο για τους Δήμους, καθώς και μια σημαντική εξοικονόμηση συναλλάγματος, δεδομένου ότι αρκετές βαριές βιομηχανίες εισάγουν εναλλακτικά καύσιμα.

Ο ξηραντήρας/τεμαχιστής

Βασική προϋπόθεση όμως για την ορθή υλοποίηση μιας τέτοιας διαδικασίας είναι η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, με προηγούμενη ενημέρωση των πολιτών.

«Η εμπειρία του Χαλανδρίου, βάσει και της πρόσφατης έρευνας που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, κατέδειξε ότι οι πολίτες, όταν είναι σωστά ενημερωμένοι, ανακυκλώνουν σωστά. Η απόθεση των βιοαποβλήτων στο Χαλάνδρι έφτασε στο 50%, στα επίπεδα δηλαδή του εθνικού στόχου», αναφέρει ο κ. Λυμπεράτος.


 

 . Στο κέντρο και δεξιά
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σκουπίδια ψάχνουν παραλήπτη
Οι αποφάσεις έρχονται, άγνωστο τι θα περιλαμβάνουν. Αυτό είναι λίγο-πολύ το σκηνικό που επανέρχεται γύρω από την υπόθεση των χωροθετήσεων μονάδων απορριμμάτων στην Αττική. Οι πληροφορίες για δημιουργία δύο...
Σκουπίδια ψάχνουν παραλήπτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
Την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (κλαδέματα, υπολείμματα τροφών κ.λπ.) στο Μαρκόπουλο συναποφάσισαν ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής και οι όμοροι...
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χωματερή τοξικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο
Τοξική... φάρμα εντόπισαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας στον Ασπρόπυργο. Επειτα από ανώνυμη καταγγελία οι επιθεωρητές, μαζί με την Αστυνομία Περιβάλλοντος, βρέθηκαν για αυτοψία σε έκταση 5...
Χωματερή τοξικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
Οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας παίρνουν μηδέν στην ανακύκλωση και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ταφή των απορριμμάτων, μοντέλο κοστοβόρο για τους πολίτες και επιβλαβές για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα μόνο...
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο «Δημόκριτος» επιβεβαίωσε τους φόβους για τον Ασπρόπυργο
Ενα μείγμα πολύ επιβλαβών για την υγεία χημικών ουσιών απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα από την πρόσφατη πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Εθνικού Κέντρου...
Ο «Δημόκριτος» επιβεβαίωσε τους φόβους για τον Ασπρόπυργο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας