• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 17.3°C
  5 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  5 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 17.9°C
  5 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  5 BF
  60%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  7 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 14.9°C
  3 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.7°C
  5 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 14.7°C
  4 BF
  94%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  53%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρωταθλητής στην ανακύκλωση το Χαλάνδρι

 • A-
 • A+

Οικονομικό, αλλά κυρίως περιβαλλοντικό, όφελος θα έχουν οι περίπου 100.000 κάτοικοι του Χαλανδρίου, όπου από το 2015 η δημοτική αρχή εφαρμόζει με συνέπεια ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανακύκλωσης με στόχο ώς το 2024 να καταλήγει για θάψιμο μόνο το 20% των σκουπιδιών.

Ο πρώτος απολογισμός είναι θετικός και αναδεικνύει την πόλη πρωταθλήτρια και μάλιστα σε έναν τομέα όπου η Ελλάδα όχι μόνον υστερεί, αλλά πληρώνει πρόστιμο 5,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο γιατί εξακολουθεί να διατηρεί τριτοκοσμικές χωματερές και να μην εφαρμόζει τις κοινοτικές Οδηγίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Ενημέρωση και σωστή οργάνωση» είναι τα «μυστικά» της επιτυχημένης δράσης, όπως μας περιέγραψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γεράσιμος Λυμπεράτος, καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου.

Με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου στον τομέα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, ξεκίνησε πριν από μια πενταετία με τους μπλε κάδους, στους οποίους συλλέγονται τα υλικά συσκευασίας. Το 2015 στο Χαλάνδρι υπήρχαν 4.500 πράσινοι κάδοι που χρησιμοποιούν όλοι οι δήμοι για τη συλλογή σκουπιδιών.

Τοποθετήθηκαν τότε 1.500 μπλε κάδοι, που στη συνέχεια συμπληρώθηκαν και σήμερα η αναλογία τους είναι ένας προς έναν. Παράλληλα εγκαινιάστηκε η χωριστή συλλογή για χαρτιά-χαρτόνια σε κίτρινους κάδους.

Δειγματοληψία

Το πρόγραμμα δεν αφέθηκε στην τύχη. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η δειγματοληψία σε τέσσερις δημοτικές ενότητες, Κάτω Χαλάνδρι, Τούφα, Συνοικισμό και Πάτημα, από όπου «σκαναρίστηκε» το περιεχόμενο των κάδων και έγινε η εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Μεταφέρθηκαν 2,21 τόνοι σκουπιδιών σε ειδικευμένη μονάδα στον Ασπρόπυργο και διαπιστώθηκε ότι στους «παραδοσιακούς» πράσινους κάδους είχε καταλήξει μόνο το 13% των σκουπιδιών που μπορεί να ανακυκλωθεί.

«Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, πολύ σύντομα θα εξαφανιστούν οι πράσινοι κάδοι από το Χαλάνδρι», επισημαίνει ο Γ. Λυμπεράτος και ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος προσθέτει: «Μέσα από αυτές τις επιλογές, ο δήμος θα γίνει πρότυπο στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια».

Οι πρώτοι ωφελημένοι είναι οι δημότες, που μέσα στην πρώτη πενταετία είδαν εκπτώσεις στα τέλη καθαριότητας κατά 18-20%.

Η δημοτική αρχή υπολογίζει ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει και νέα μείωση, αφού το κόστος διαχείρισης των σκουπιδιών από 180 ευρώ τον τόνο θα φτάσει τα 120 ευρώ, επισημαίνοντας πάντως ότι το μεγαλύτερο κέρδος είναι η πιο καθαρή πόλη και κυρίως η οικολογική συμπεριφορά των πολιτών.

Οι καφέ κάδοι

Από τον περασμένο Μάρτιο βρίσκεται σε εξέλιξη το πιο αποφασιστικό βήμα του προγράμματος: οι καφέ κάδοι, στους οποίους συγκεντρώνονται υπολείμματα τροφών. Το «κλειδί» για την επιτυχία του ήταν ένα... κλειδί. Το πρόγραμμα, προς το παρόν, εφαρμόζεται πιλοτικά στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, όπου κατοικεί το 10% του πληθυσμού.

Συνεργεία του δήμου πήγαν πόρτα πόρτα και μοίρασαν κάδους με κλειδιά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να τα προμηθευτούν και από καταστήματα της περιοχής. Εχουν ήδη τοποθετηθεί οι πρώτοι 90 καφέ κάδοι και ο δήμος έχει στη διάθεσή του άλλους 250, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν συνολικά περίπου 900 για να καλυφθεί ολόκληρο το Χαλάνδρι.

Η ανταπόκριση των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς διαπιστώθηκε ότι το 50% των υπολειμμάτων τροφών συγκεντρώνεται στους καφέ κάδους. Από εκεί οδηγείται σε χώρο που έχει εξασφαλίσει η δημοτική αρχή, όπου ξηραίνονται και τεμαχίζονται για να μεταφερθούν στο Πολυτεχνείο, από όπου παράγεται βιοαέριο.

«Οι παραγόμενες ποσότητες χρησιμοποιούνται σε δύο απορριμματοφόρα, στα οποία καταργήθηκε το πετρέλαιο», μας εξηγεί ο Γ. Λυμπεράτος, τονίζοντας ότι η δράση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας.

Ο ίδιος βέβαια έχει λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στον δήμο και το Πολυτεχνείο, αλλά επισημαίνει ότι το κόστος για τις αναγκαίες υποδομές είναι χαμηλό και η απόσβεσή του επιτυγχάνεται σε λιγότερο από τρία χρόνια.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη
Με την εξασφάλιση 10 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνεται σε όλους τους δήμους της Αττικής και τους καλεί να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η...
Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
«Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανακύκλωση.
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μείωση των δημοτικών τελών μέσω... της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι δήμοι θα πληρώνουν ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που παραδίδουν και όχι ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Επίσης...
Μείωση των δημοτικών τελών μέσω... της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κίνητρα για την ανακύκλωση
Θλιβερή θέση κατέχει η Ελλάδα, ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει αυτοκριτική για τις καθυστερήσεις στην εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές...
Κίνητρα για την ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
Επτά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι...
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας