Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ΣτΕ δεν ένιψε τα χέρια του για τον Ποδονίφτη
politisfx.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΣτΕ δεν ένιψε τα χέρια του για τον Ποδονίφτη

  • A-
  • A+
Το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτές τις προσφυγές δήμων και συλλογικοτήτων, ακυρώνοντας το έργο εγκιβωτισμού με μπετόν των τελευταίων 771 μέτρων της φυσικής κοίτης του ρέματος, που θα επέφερε ανεπανόρθωτη βλάβη στη χλωρίδα και την πανίδα, οι οποίες περιλαμβάνουν 150 υπεραιωνόβια δέντρα, ψάρια, βατράχια, αηδόνια, αλκυόνες.

Μια πρώτη νίκη του κινήματος για την προστασία των αστικών ρεμάτων της Αττικής σηματοδοτεί η απόφαση του 5ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έκανε δεκτές τις προσφυγές των Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Αθηναίων, της συλλογικότητας «Ροή - Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων» και πλήθους πολιτών, ενάντια στο τσιμέντωμα του Ποδονίφτη.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματική και ακύρωσε την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του έργου, το οποίο προωθούσε η Περιφέρεια Αττικής. Το σκεπτικό της απόφασης αναμένεται να γίνει γνωστό προσεχώς, με τη δημοσίευσή της.

Το ακυρωθέν πλέον έργο για τη διευθέτηση του ρέματος προωθούσε ουσιαστικά την καταστροφή των τελευταίων 771 μέτρων φυσικής κοίτης του Ποδονίφτη, που διατηρεί πλούσια βλάστηση και πανίδα και βρίσκεται στο τμήμα μεταξύ της γέφυρας της οδού Χαλκίδος και της γέφυρα Εράτωνος.

Το έργο που προωθούνταν προέβλεπε τον εγκιβωτισμό με οπλισμένο σκυρόδεμα του τελευταίου φυσικού τμήματος του Ποδονίφτη και τη μετατροπή σε έναν ανοιχτό οχετό ομβρίων. Ολα αυτά, ενώ η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και υπάγεται στους «υγρότοπους Β’ προτεραιότητας», βάσει του νέου ρυθμιστικού σχεδίου.

Απέναντι στο έργο που δρομολογήθηκε επί διοίκησης Ρένας Δούρου (χωρίς να ανατραπεί από τη διοίκηση Πατούλη), η τέως δημοτική αρχή Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας έδωσε αρνητική γνωμοδότηση τον Δεκέμβριο του 2017, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ακολούθησε νέα απόρριψη της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Κατά τις συζητήσεις στα δύο δημοτικά συμβούλια, η μελέτη είχε χαρακτηριστεί «παρωχημένη», «έωλη» και «αναξιόπιστη».

Η ανάθεση της μελέτης είχε γίνει το 2002, δύο χρόνια πριν από την εκτροπή του τμήματος του Ποδονίφτη ανάντη της Αττικής Οδού προς το ρέμα της Ραφήνας, οπότε άλλαξαν τα δεδομένα σχετικά με τον πλημμυρικό κίνδυνο της περιοχής.

Πέρα από τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως... πλημμυρικό το αντιπλημμυρικό έργο, θα επερχόταν ανεπανόρθωτη βλάβη στη χλωρίδα του ρέματος, που περιλαμβάνει περίπου 150 αιωνόβια δένδρα, αλλά και στην πανίδα που περιλαμβάνει ψάρια, βατράχια, αηδόνια, αλκυόνες, όπως έχουν περιγράψει κάτοικοι και συλλογικότητες.

Το φυσικό κεφάλαιο

«Η ακύρωση του σχεδιαζόμενου εγκιβωτισμού αποτελεί δικαίωση όλων όσοι αγωνιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για να μην επιβληθεί μια επιζήμια για το περιβάλλον και αναχρονιστική λογική υποτιθέμενης αντιπλημμυρικής προστασίας», τονίζει σε ανακοίνωση η δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών» (τέως δημοτική αρχή Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας), ενημερώνοντας για την απόφαση του ΣτΕ. Εκτιμάται ότι η απόφαση θα λειτουργήσει ως «οδηγός» και για άλλες προσφυγές που εκκρεμούν στο ΣτΕ, ειδικότερα για το ρέμα του Ερασίνου, το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και το ρέμα Πικροδάφνης.

«Ο κύβος πλέον ερρίφθη. Ηλθε η ώρα για τη δραστική αλλαγή πορείας της πολιτείας -κυβέρνησης και περιφερειών- ως προς την εφαρμογή των σχετικών κοινοτικών οδηγιών, την επακόλουθη αναθεώρηση της νομολογίας της χώρας και την επιμελή υιοθέτηση των πρακτικών που απορρέουν από αυτές και οι οποίες εφαρμόζονται με επιτυχία στη λοιπή Ευρώπη», τονίζει με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ η παράταξη της περιφέρειας Αττικής «Οικολογική Συμμαχία», συμπληρώνοντας:

«Υγρότοποι, ποτάμια και ρέματα αποτελούν φυσικό κεφάλαιο, αδιαπραγμάτευτο συλλογικό αγαθό και εργαλείο βιώσιμης ευημερίας και αποτελεσματικής πολιτικής ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Και οι μόνοι τρόποι διαχείρισής τους δεν είναι άλλοι από εκείνους της διατήρησης ή και επαναφοράς της “φύσης”, της προστασίας ή και της ανάκτησης της οικολογικής τους ακεραιότητας, αποκλειστικά και μόνο μέσω των μεθόδων της φυσικής μηχανικής».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής για το ρέμα της Πικροδάφνης
Εκδικάζεται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για πολλοστή φορά η αίτηση ακύρωσης συλλόγων και πολιτών για τα «έργα διευθέτησης του ρ. Πικροδάφνης από Λ. Βουλιαγμένης ως εκβολές» της Περιφέρειας Αττικής.
Εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής για το ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρωτοφανής εγκατάσταση αιολικών στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
Εργα-οδοστρωτήρες σε 14 προστατευόμενες ακατοίκητες νησίδες του νότιου Αιγαίου, που θα προκαλέσoyn ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη ● Κραυγή αγωνίας για τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής.
Πρωτοφανής εγκατάσταση αιολικών στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντιπλημμυρικό έργο πνίγει τη Ραφήνα στα νερά και στο τσιμέντο
Στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας -ενός από τα λίγα φυσικά ποτάμια που μας απέμειναν στην Αττική- καθώς αύριο εκδικάζεται η προσφυγή πολιτών και συλλόγων κατά του έργου εγκιβωτισμού και...
Αντιπλημμυρικό έργο πνίγει τη Ραφήνα στα νερά και στο τσιμέντο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα ρέματα δεν αντέχουν άλλη καταστροφή
Συναγερμό για τα ρέματα της Αττικής χτυπούν η περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Συμμαχία» και οι συλλογικότητες «Ροή» και «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», προτείνοντας ως απαραίτητες ριζικές αλλαγές.
Τα ρέματα δεν αντέχουν άλλη καταστροφή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, λίγο πριν το ΣτΕ
Εκατοντάδες μαθητές, κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας και άλλων περιοχών, παραβρέθηκαν στη Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 21 Απριλίου στο πάρκο Καραμανλή, δίπλα στην...
Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, λίγο πριν το ΣτΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...
Με μια περίεργη έκπληξη βρέθηκε αντιμέτωπη ομάδα εξερευνητών στο υπογειοποιημένο τμήμα της κεντρικής κοίτης του ρέματος Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη: ενώ περίμεναν να βγουν στο βουνό, βρέθηκαν μπροστά σε τοίχο...
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας