Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φρένο στην κινδυνολογία με τα πρόστιμα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρένο στην κινδυνολογία με τα πρόστιμα

  • A-
  • A+

Ο «μπαμπούλας» των τσουχτερών προστίμων για ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο μπήκε χθες «στην ντουλάπα» από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Την ίδια στιγμή όμως ο αρμόδιος υπουργός άνοιξε διάπλατα και με πολλούς τρόπους την πόρτα στους ιδιώτες, με τη συγκρότηση Task Force, τη θεσμοθέτηση «διαπιστευμένων μηχανικών» που θα αναλαμβάνουν τις ενστάσεις των πολιτών έναντι αμοιβής, καθώς και επάνοδο του Κτηματολογίου σε πιο... ευέλικτο καθεστώς λειτουργίας.

Τα επαπειλούμενα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που για διάφορους λόγους δεν δηλώνουν το ακίνητό τους ήταν το κύριο θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, που δεν είχε αντιδράσει στη σχεδόν καθημερινή εκστρατεία τρομοκράτησης από μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση, χθες ανακοίνωσε ότι οι χρηματικές ποινές για εκπρόθεσμες δηλώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στην πραγματικότητα και αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην τηρηθεί, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες πηγαίνουν στα γραφεία υποβολής δηλώσεων και παίρνουν βεβαίωση για να καταθέσουν τα απαιτούμενα έως και τον Ιούλιο.

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας θα καθορίζονται όχι με βάση την υπουργική απόφαση του 2008, αλλά θα εξαρτώνται από την αξία του ακινήτου και την καθυστέρηση. Θα είναι, για παράδειγμα, υψηλότερα για ακίνητα μεγάλης αξίας που θα δηλωθούν με έναν χρόνο καθυστέρηση και χαμηλότερα γι’ αυτούς που θα αργήσουν μερικούς μήνες.

Υπάρχει η δυνατότητα του «στρίβειν διά του... ραντεβού», αλλά διευκρινίζεται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου θα κλείσει το κέντρο στο Γαλάτσι, που εξυπηρετεί πολίτες με ιδιοκτησίες σε άλλες περιοχές από τον τόπο διαμονής τους.

«Κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να τη δηλώσει στο Κτηματολόγιο», επισήμανε σωστά, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την πολύμηνη κινδυνολογία των μέσων ενημέρωσης ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ, αναφερόμενος σε όσους δεν θα υποβάλουν δήλωση, προειδοποίησε ότι «θα ταλαιπωρηθούν κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου τους».

Σε σχέση με την ενεργοποίηση των προστίμων διευκρίνισε ότι «οι νόμοι του κράτους πρέπει να εφαρμόζονται» και ότι «η χώρα που αδιαφορεί για τους συνεπείς δείχνει ανοχή στους ασυνεπείς», ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα προχωρήσει σε ακαριαία επιβολή τους και θα δοθούν περιθώρια στους πολίτες να υποβάλουν δηλώσεις.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ικανοποιημένος για την έως τώρα συμμετοχή των ιδιοκτητών στο πρόγραμμα κτηματογράφησης και ανακοίνωσε ότι έφτασε στο 70% στις περιοχές όπου η προθεσμία έληξε στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο 65% για αυτές όπου έληξε τον Οκτώβριο.

Εκανε θετικές αναφορές στη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση του Κτηματολογίου και ενημέρωσε ότι σε σύνολο 39,1 εκατ. δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα έχουν οριστικοποιηθεί περίπου 13 εκατ. (ποσοστό 33%), βρίσκονται στη φάση καταχώρισης των δηλώσεων 7,5 εκατ. (19%) και είναι υπό κτηματογράφηση 2,7 εκατ. δικαιώματα (39%).

Για το υπόλοιπο 7% της χώρας (2,7 εκατ. δικαιώματα) υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες με τους αναδόχους των μελετών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε τριπλό άνοιγμα του Κτηματολογίου σε ιδιώτες, που ανέλυσε στη συνέχεια ο αρμόδιος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου.

Εγινε σαφές ότι θα αλλάξει, αλλά αργότερα για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην εξέλιξη των έργων, το νομικό καθεστώς της εταιρείας του Κτηματολογίου, η οποία το 2018 μετατράπηκε από Α.Ε. σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Θα προχωρήσει ωστόσο άμεσα η επανένταξη των 41 δικηγόρων που είχαν αποχωρήσει γιατί επέλεξαν να μην ενταχθούν στο καθεστώς του Δημοσίου, ενώ θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των 17 Κτηματολογικών Γραφείων και των 75 υποκαταστημάτων τους, που θα αντικαταστήσουν τα 292 υποθηκοφυλακεία.

Η μετάβαση θα γίνει σε μια διετία, αφού υπάρχουν προβλήματα με αποτέλεσμα έως τώρα να έχει λειτουργήσει μόνον ένα γραφείο και δύο υποκαταστήματα.

Αλλαγές σε δύο τομείς

▪ Τη συγκρότηση Task Force που θα έχει καθοριστικό ρόλο, όπως έχει προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία έχει οριστεί από το 2010 τεχνικός σύμβουλος του Κτηματολογίου. Θα στελεχωθεί από 50 ειδικευμένα στελέχη, με προσόντα που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

▪ Τη θεσμοθέτηση, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο, του νέου σώματος «διαπιστευμένων μηχανικών», που θα αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής την εκδίκαση των ενστάσεων που υποβάλλει ένας ιδιοκτήτης για στοιχεία του ακινήτου του. Είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» του Κτηματολογίου, αφού ήρθαν στην επιφάνεια καταπατήσεις ιδιωτικής και κυρίως δημόσιας περιουσίας. Για τον ίδιο λόγο, θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις με τους δικηγορικούς συλλόγους για να επιταχυνθεί η εκδίκαση των ενστάσεων.

Οι τράπεζες χρεώνουν κτηματόσημο σε δανειολήπτες

Εσοδα και από το Κτηματολόγιο προσπαθούν να εξασφαλίσουν οι τράπεζες και μάλιστα μέσα από διαδικασίες που έχουν «γκρίζες» ζώνες. Αφορούν τα ενυπόθηκα δάνεια, για τα οποία οι τράπεζες έχουν παρακρατήσει την κυριότητα και επομένως έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα που τις βαρύνουν.

Υπάρχουν όμως καταγγελίες ότι φορτώνουν το λεγόμενο «κτηματόσημο» των 35 ευρώ ανά δικαίωμα στους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες, οι οποίοι με αυτή την «πατέντα» πληρώνουν δύο φορές για το ίδιο ακίνητό τους!

Εχει αναφερθεί επίσης ότι καινούργιοι δανειολήπτες υποχρεώνονται από τις τράπεζες να πληρώσουν κτηματόσημο, μαζί με όλα τα «έξοδα φακέλου».

Ο Κωστής Χατζηδάκης, που ρωτήθηκε χθες από την «Εφ.Συν.», παραδέχθηκε ότι υπάρχει θέμα, για το οποίο διευκρίνισε ότι θα ερευνηθεί η έκτασή του και θα γίνουν επαφές με τις τράπεζες. «Θα τηρηθεί ο νόμος», διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περιπτώσεις που οι τράπεζες εισπράττουν το «κτηματόσημο» από τους ιδιοκτήτες αλλά δεν το αποδίδουν στο Κτηματολόγιο τουλάχιστον ώς τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δήλωσης.

Εχει επίσης ενδιαφέρον ότι τα funds που έχουν αγοράσει από τις τράπεζες «κόκκινα» ενυπόθηκα δάνεια έχουν απαλλαγεί με νόμο του 2014 από την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο!

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
«Παραθυράκι» από το Κτηματολόγιο μιας και παρέχει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να προσέλθουν στα γραφεία κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και να ορίσουν ημερομηνία δήλωσης.
Από τον Απρίλιο τα πρόστιμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρυθμίζεται πρόβλημα που αφορά χιλιάδες
Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος έχουν ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση για το αδιέξοδο που αντιμετώπισαν ιδιοκτήτες ακινήτων που προ δεκαετιών ανήκαν στο Δημόσιο ή ήταν δασικές εκτάσεις.
Ρυθμίζεται πρόβλημα που αφορά χιλιάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συμμετοχή πάνω από 65% στις υπό κτηματογράφηση περιοχές
Πάνω από 855 χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν ήδη δηλώσει τα ακίνητά τους στις διάφορες περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση. Η ικανοποιητική ανταπόκριση στην ουσία διευκολύνει τα σχέδια του...
Συμμετοχή πάνω από 65% στις υπό κτηματογράφηση περιοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
1,9 εκατ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί
Μέσα σε οκτώ χρόνια έχουν πιστοποιηθεί οφειλές ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,7 δισ. ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στα δημόσια ταμεία ● Δηλώσεις που θα υποβληθούν από τον Ιούλιο του 2020 θα επιβαρύνονται με...
1,9 εκατ. αυθαίρετα έχουν νομιμοποιηθεί
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αν δεν το δηλώσεις θα το ακριβοπληρώσεις
Την παράταση του νόμου του 2017 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ανακοίνωσε ο K. Χατζηδάκης και παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες.
Αν δεν το δηλώσεις θα το ακριβοπληρώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ακέφαλο» το πάρκο Αντώνης Τρίτσης
Στο πρωτόκολλο του υπ. Περιβάλλοντος παραδόθηκαν από την Παρασκευή τα «κλειδιά» του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», αφού ο Κ. Χατζηδάκης δεν φρόντισε να οριστεί νέα διοίκηση που θα διαδεχθεί την προηγούμενη.
«Ακέφαλο» το πάρκο Αντώνης Τρίτσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας