Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα σκουπίδια της Κέρκυρας… πάνε Κοζάνη
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα σκουπίδια της Κέρκυρας… πάνε Κοζάνη

  • A-
  • A+
Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί τη μεταφορά τους για τρία χρόνια, ωσότου λειτουργήσει στο νησί ολοκληρωμένο δίκτυο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Λύση για τα σκουπίδια μαζί με σκουπίδια στους δρόμους δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα και αυτό το γνωρίζουν καλά στην Κέρκυρα. Στη μεταφορά των σκουπιδιών του νησιού στη μονάδα επεξεργασίας της Κοζάνης οδηγούνται πλέον κυβέρνηση και τοπικοί φορείς μέχρι να λειτουργήσει στο νησί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Η προσωρινή αυτή λύση έχει την πρωτοτυπία να αναπτύσσεται σε διάστημα τριών χρόνων, το οποίο απαιτείται ώστε να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης του δικτύου στο νησί και να αφορά σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων, αφού η Κέρκυρα είναι ένας διεθνής τουριστικός προορισμός με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Πρόκειται συνεπώς για ένα μεγάλων διαστάσεων εγχείρημα, το οποίο μπορεί μεν να είναι προσωρινό για να αντιμετωπίσει μία έκτακτη κατάσταση, δεν παύει όμως να ανοίγει και ένα «παράθυρο» για διαχείριση των απορριμμάτων της χώρας που θα ξεπερνά τα όρια των περιφερειακών σχεδιασμών, έστω υπό το πρίσμα έκτακτων αναγκών.

Η κατάσταση όμως με τις μεγάλες ποσότητες των σκουπιδιών στην πόλη και όλο το νησί της Κέρκυρας, χωρίς δυνατότητες ούτε καν προσωρινής εναπόθεσης κάποιες στιγμές, πίεζε ώστε να εξευρεθούν και άμεσες λύσεις.

Και αυτό κλήθηκε να κάνει η σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου, Μανώλη Γραφάκου, παρουσία της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα, των τριών βουλευτών, των τριών δημάρχων του νησιού και εκπροσώπων φορέων και οργανισμών.

Δύο είναι οι δρόμοι που θα ακολουθηθούν, όπως αποφασίστηκε: Ο πρώτος είναι να μεταφερθούν τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία μέχρι το τέλος 2022 στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία που λειτουργεί στην Κοζάνη, όπου θα γίνεται επεξεργασία βάσει των προδιαγραφών της σύγχρονης μονάδας. Θα χρειαστεί απόφαση περί αποδοχής από τη ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε.) που διοικεί τη μονάδα.

Ο δεύτερος είναι η δρομολόγηση της μόνιμης λύσης με τη δημιουργία μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα, που θα λειτουργεί στο Τεμπλόνι και, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι δυνατόν να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2020, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τη δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων, ώστε να μειωθεί και ο όγκος των απορριμμάτων που θα πρέπει να οδηγηθούν προς επεξεργασία.

Ανακοινώθηκε ακόμα ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών από την υλοποίηση του σχεδίου μέχρι το τέλος του 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα αξιοποιηθούν τα έσοδα και οι πόροι των ΟΤΑ του νησιού, ενώ θα γίνει και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να προχωρήσουν σε δράσεις και αλλαγές στον σχεδιασμό τους που θα περιλαμβάνουν τα νέα δεδομένα.

Με τη λήξη της σύσκεψης η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, είπε μεταξύ άλλων:

«Αποφασίστηκε η δημιουργία τριών σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε βορρά, μέση και νότο, αλλά και η δημιουργία ΜΕΒΑ για τα βιοαπόβλητα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να προχωρήσει το σχέδιό μας για την ανακύκλωση. Να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή και με νέες υποδομές για την ανακύκλωση».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινήσεις απεμπλοκής με ΜΑΤ και ένταση
Μέσα σε κλίμα έντασης, γίνεται προσπάθεια στην Κέρκυρα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται μπροστά σε ένα...
Κινήσεις απεμπλοκής με ΜΑΤ και ένταση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια Κέρκυρα γεμάτη σκουπίδια
​Μια ενδιάμεση λύση με την υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών του νησιού, που θα ανοίγει προοπτικές και για μονιμότερες λύσεις, προωθείται από τις...
Μια Κέρκυρα γεμάτη σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
Πυρ ομαδόν από τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων ● Μόνη λύση η στροφή στην κυκλική οικονομία.
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στα χέρια του «Δυτικού Μετώπου» οι κρυμμένες μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής
Στα χέρια του συντονισμού συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο» βρίσκονται από χθες οι (κρυμμένες μέχρι πρότινος) μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής.
Στα χέρια του «Δυτικού Μετώπου» οι κρυμμένες μελέτες για τον ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μάχη με τον χρόνο για τα σκουπίδια
​Με τον λύτη ενός παζλ που πασχίζει να συμπληρώσει τα τελευταία κρίσιμα κομμάτια υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου μπορεί να συγκριθεί ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Τα...
Μάχη με τον χρόνο για τα σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρωταθλητές της ρύπανσης σε ξηρά, αέρα, θάλασσα
Ενώ δήμαρχοι προσπαθούν να εμποδίσουν την υλοποίηση της συμφωνίας της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ, η Ε.Ε. προειδοποιεί με διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης, αν δεν κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές....
Πρωταθλητές της ρύπανσης σε ξηρά, αέρα, θάλασσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας