• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.5°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 27.6°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.9°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 22.1°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 23.5°C
  4 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 24.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.7°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.4°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.8°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 21.0°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 22.2°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  40%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνικοί αγώνες ενάντια στη ρύπανση

 • A-
 • A+
Στο επίκεντρο εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας για την Εναλλακτική Θεσσαλονίκη βρέθηκαν οι επικείμενες αποφάσεις για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία, οι επιπτώσεις της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ στον Βόλο και κυρίως οι αντιδράσεις της κοινωνίας των πολιτών που ευτυχώς δεν έχουν εκλείψει ● Η ΑΓΕΤ φέρεται να έχει στήσει μια φάμπρικα μηνύσεων και αγωγών για «δυσφήμηση» σε βάρος των ανθρώπων του κινήματος αλλά και όποιου προσπαθεί να στηρίξει τον αγώνα τους.

Ποιοι ρυπαίνουν πραγματικά το περιβάλλον και τις ζωές μας; Μα, αυτοί που χωρίς καμία συνείδηση επιδιώκουν να βγάλουν κέρδος από οτιδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, είναι η απάντηση. Και πώς αντιμετωπίζεται κάτι τέτοιο; Μόνο με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες, που ευτυχώς δεν έχουν εκλείψει.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Βόλου, όπου οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί κατά της καύσης απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ, την ώρα που επιστημονική έρευνα δείχνει πρόωρους θανάτους από εγκεφαλικά κατά 400% και καρκίνους του ήπατος 300% επάνω σε σχέση με τον ελληνικό μέσο όρο!

Αυτά τα... θλιβερά και απολύτως επικίνδυνα για τις ζωές των απλών πολιτών συζητήθηκαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, σε μεγάλη εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την Εναλλακτική Θεσσαλονίκη, την ώρα που λίγα χιλιόμετρα δυτικά δεκάδες κάτοικοι του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου διαδήλωναν άλλη μια φορά κατά της δυσοσμίας που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν οι κρίσιμες επικείμενες αποφάσεις για έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΣΑ) που έχουν δρομολογηθεί από καιρό με την ψήφιση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Εργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και θηριώδεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), πληθώρα Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που θα καθορίσουν το σύστημα διαχείρισης αποβλήτων τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια.

Απροθυμία των δήμων

Εκείνο που προκύπτει, όμως, επιτακτικά, όπως τονίστηκε, είναι η συμβατότητα του ΠΕΣΔΑ ΚΜ με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), την Οδηγία 98/2008 και την Οδηγία 852/2018 που θέτει αυξημένους στόχους ανακύκλωσης.

Το νέο ΕΣΔΑ (2015) ενσωμάτωσε την αντίληψη και τις θέσεις των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη περίοδο, καθορίζοντας τις κατευθύνσεις στις οποίες πρέπει να διαμορφωθούν και οι νέοι ΠΕΣΔΑ: ανάκτηση 50% με προδιαλογή στην πηγή μέσα από την καθιέρωση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΟΣΔΑ) που εκπόνησαν οι Δήμοι και ενσωματώθηκε στον ΠΕΣΔΑ.

Το συνεχώς μειούμενο υπόλοιπο σύμμεικτων απορριμμάτων να οδηγείται σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μηχανικής επεξεργασίας όπου θα ανακτάται το 24% και το υπόλοιπο 26% θα διατίθεται σε ΧΥΤΥ.

Στα περισσότερα Τοπικά Σχέδια που έχουν συμπεριληφθεί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, όμως, όπως τόνισαν οι ομιλητές, παρατηρείται γενικολογία, αοριστολογία και προχειρότητα, που δείχνει την ανετοιμότητα, αν όχι την απροθυμία, των δήμων να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση απορριμμάτων.

Εκτός από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, που θα εξυπηρετεί Σέρρες και Κιλκίς, προβλέπονται επίσης ΜΕΑ στον Αγ. Αντώνιο Θεσσαλονίκης για τη Χαλκιδική και τους Δήμους Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης, Θεσσαλονίκης (40%), δυναμικότητας 129.300 τόνων ανά έτος και ΜΕΑ στη Σίνδο δυναμικότητας 261.600 τόνων ανά έτος. Ακόμη προβλέπονται 12 μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών (ΜΕΒΑ).

Ο συνολικός αριθμός δρομολογίων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων προς τις Μονάδες Επεξεργασίας θα είναι 19.069 και οι συνολικές χιλιομετρικές αποστάσεις 636.186 χλμ. για το βασικό σενάριο και 723.228 χλμ. για το εναλλακτικό.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτή τη μεταφορά των σύμμεικτων αποκρύβονται και δεν αποτιμώνται από τη ΣΜΠΕ και όσους γνωμοδότησαν. Παραβλέπεται επίσης ότι καταστρατηγείται η αρχή της εγγύτητας, δηλ. ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων στο κοντινότερο στον πολίτη επίπεδο, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή και ο έλεγχος της τοπικής κοινωνίας.

Καύση RDF

Το πού οδηγείται πρακτικά η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο ο Στέλιος Λημνιός από την Επιτροπή Πολιτών Βόλου, που αντιδρά στην καύση RDF στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Το κίνημα εκεί έχει υποστεί διώξεις, μηνύσεις και αγωγές, «μια προσπάθεια τρομοκράτησης», όπως ανέφερε, για τις ακτιβιστικές του δράσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, πέτυχε να προκαλέσει τη διενέργεια μιας επιδημιολογικής μελέτης νοσηρότητας και θνησιμότητας, που έγινε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με στοιχεία σε βάθος 15ετίας και είναι... θανάσιμα αποκαλυπτική!

Σύμφωνα με αυτήν, σε σχέση με τον μέσο όρο πανελληνίως, στον Βόλο καταγράφονται 400% περισσότεροι πρόωροι θάνατοι από εγκεφαλικά επεισόδια και 300% περισσότεροι από καρκίνο. «Η πόλη μυρίζει καμένο πλαστικό, οι διοξίνες από τις καύσεις μπαίνουν στα πνευμόνια μας, η ΑΓΕΤ στο εργοστάσιο καίει καθημερινά περίπου 600 τόνους πλαστικά απορρίμματα», κατήγγειλε ο ομιλητής.

Ωστόσο, αν και ο κόσμος συμμετέχει κινηματικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφεύγει να συμμετάσχει αποτελεσματικά. Οσο για την ΑΓΕΤ, αυτή φέρεται να έχει στήσει μια φάμπρικα μηνύσεων και αγωγών για «δυσφήμηση» σε βάρος των ανθρώπων του κινήματος αλλά και όποιου προσπαθεί να στηρίξει τον αγώνα τους.

Η δυσοσμία

Στο μεταξύ, άλλη μια κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης έξω από το δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου στη δυτική Θεσσαλονίκη για το πασίγνωστο πρόβλημα με τη δυσοσμία. Οι μάσκες πια έχουν πέσει, μετά τη μελέτη του ΑΠΘ, που αποδίδει την πηγή του φαινομένου στα ΕΛΠΕ, αλλά παρότι ο χρόνος κυλάει δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, όπως λένε οι κάτοικοι. Μόνο... «ένοχη σιωπή» από τους δράστες καταγγέλλουν, που προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα με υποτροφίες και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεκάδες κάτοικοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που τους απηύθυνε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε’ ΕΛΜΕ και συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο με σκοπό να εκφράσουν για πολλοστή φορά την ανησυχία τους στο πρόβλημα της δυσοσμίας που προέρχεται από τα ΕΛΠΕ.

Η Ε’ ΕΛΜΕ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων και τα μαθητικά συμβούλια να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία ενός θέματος που αφορά όλους.

Το πρώτο βήμα υποστηρίζουν πως έγινε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου με τη μαχητική κινητοποίηση που έκανε ο κόσμος της Δυτικής Θεσσαλονίκης στο Ελευθέριο Κορδελιό με μαζική συμμετοχή εργατικών σωματείων, κατοίκων, ομάδων γυναικών, συλλόγων γονέων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων, ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση για την οποία ευθύνεται ξεκάθαρα πια η δραστηριότητα των ΕΛΠΕ.

Βλέπετε, παρά τις υποσχέσεις από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και τις τοπικής διοίκησης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο για την αποκατάσταση του προβλήματος· το αντίθετο μάλιστα, όπως λένε οι κάτοικοι, το φαινόμενο έχει αυξηθεί και κάθε μέρα διαπιστώνεται μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα.

Οι διαμαρτυρόμενοι τόνισαν ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο και είναι οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, η Ε.Ε., οι διοικήσεις σε δήμους και περιφέρεια, όχι μόνο γιατί δεν έκαναν τίποτα, αλλά γιατί προώθησαν και στήριξαν την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων σε βάρος της ζωής και της υγείας των κατοίκων του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
Κινητοποιήσεις την ερχόμενη Παρασκευή. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά ανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ και επισήμανε την ανάγκη για εύρεση χρηματοδότησης ανεξάρτητης μελέτης από ΑΕΙ.
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο διοργανώνεται αύριο στον Βόλο και είναι η τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση.
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
Nα φιμώσει τα στόματα όσων μιλούν και αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης, επιχειρεί η τσιμεντοβιομηχανία της...
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέταξαν στα... απορρίμματα την καύση σκουπιδιών
«Φωνή λαού, οργή θεού» στον Βόλο. Με ένα ογκώδες συλλαλητήριο φώναξαν ένα διπλό «Οχι» στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον...
Πέταξαν στα... απορρίμματα την καύση σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά
Μόλυνση του χειμάρρου Μπογδάνα, στον Λαγκαδά, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητά «να χυθεί...
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η... τερατογένεση ΧΥΤΑΜ επικίνδυνων υλικών στοιχειώνει την Κοζάνη
Σε εξέλιξη το σχέδιο δημιουργίας «νεκροταφείου» για όλο τον αμίαντο της χώρας δίπλα στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο των Μεταλλείων Αμιάντου Β. Ελλάδος
Η... τερατογένεση ΧΥΤΑΜ επικίνδυνων υλικών στοιχειώνει την Κοζάνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας