• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 33.1°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 31.5°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  5 BF
  32%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 29.7°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.0°C
  4 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  1 BF
  27%

«Δεν έχουμε δει τίποτα από το σχέδιο που καλείται ο δήμος να εγκρίνει. Μόνο μια κάτοψη, χωρίς καν κλίμακα», δηλώνουν οι κάτοικοι στην «Εφ.Συν.» και καταγγέλλουν: «Δεν γνωρίζουμε καν αν έχει υποβληθεί περιβαλλοντική και αρχαιολογική μελέτη, όπως οφείλεται»

«Καταφύγιο» για... βοθρολύματα

 • A-
 • A+

Το Bουρκάρι Κέας, γραφικό ψαροχώρι και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικος παραθεριστικός οικισμός, απασχόλησε την επικαιρότητα τον Δεκέμβριο του 2014, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Δήμο Κέας προσχέδιο μελέτης για κατασκευή «καταφυγίου σκαφών», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις δημοτών και μονίμων παραθεριστών.

Παρά τη... σεμνή ονομασία του («καταφύγιο»), οι κάτοικοι αντέταξαν ότι πρόκειται για μαρίνα υπερβολικών διαστάσεων για τα μεγέθη του όρμου, καθώς αρχικά προέβλεπε την επιχωμάτωση πάνω από 10.000 τ.μ., τσιμεντένια προβλήτα-κυματοθραύστη 90 μέτρων, πλωτές εξέδρες 700 τ.μ. για ελλιμενισμό έως 200 σκαφών και κτιριακές εγκαταστάσεις πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων.

Το χρονικό

Εδώ και μήνες κάτοικοι και δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης κινητοποιούνται ενάντια στο έργο, θεωρώντας ότι θα λειτουργήσει ως μόνιμο αγκυροβόλιο σκαφών, προς ενοικίαση και ελλιμενισμό τους χειμερινούς μήνες, υποβαθμίζοντας ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον, μετατρέποντας -όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά- «το Βουρκάρι σε βόθρο λυμάτων».

Ανάμεσα στους κατοίκους-παραθεριστές που υπέγραψαν ομαδική επιστολή διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι το Βουρκάρι δεν έχει ανάγκη μαρίνα-πάρκινγκ σκαφών, αλλά έργα υποδομής (ύδρευση, βιολογικό καθαρισμό, περιφερειακό δρόμο), είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο Γάλλος τηλεστάρ Στεφάν Μπερν και πολλοί άλλοι διάσημοι φίλοι του νησιού. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής υπογραφών έχουν υπογράψει πάνω από 1.280 άτομα, ανάμεσά τους εκατοντάδες ξένοι-μόνιμοι παραθεριστές.

Η νεότερη, κωμικοτραγική εξέλιξη έλαβε χώρα σε ημερίδα του Δήμου Κέας στις 28/3, όπου σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε τροποποιημένη, ηπιότερη μελέτη, που μειώνει τα σκάφη στα 150. Ενώ υπήρχαν εκρηκτικές αντιδράσεις εναντίον του έργου, καθώς δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα περιβαλλοντική μελέτη, ούτε Εκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης -όπως απαιτείται-, ενώ επιπλέον δεν ανακοινώνεται το όνομα του αφανούς επενδυτή (η μελετητική εταιρεία εμφανίζεται να εκπονεί τη μελέτη αφιλοκερδώς...), ο δήμος αναφέρει σε δελτίο Τύπου πως το έργο «κρίθηκε ότι αναβαθμίζει αισθητικά τον κόλπο του Βουρκαρίου».

«Συνέβη ακριβώς το αντίθετο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δώρος Παύλου, εκλεγμένος στο τοπικό συμβούλιο με την παράταξη της αντιπολίτευσης. «Οσοι πήραν τον λόγο, τοποθετήθηκαν εναντίον του έργου, αφού δεν γνωρίζουμε καν ποιος κρύβεται πίσω από αυτό. Εχουμε ζητήσει επανειλημμένα να μας πουν το όνομα το επενδυτή και μας αρνούνται».

Κυριακάτικη εφημερίδα φιλοξένησε ανυπόγραφο άρθρο-εγκώμιο του «καταφυγίου» που αναφέρεται στην ημερίδα, χωρίς να κάνει νύξη για τις διαμαρτυρίες (προφανώς γράφτηκε εκ των προτέρων), προκαλώντας έγγραφη διαμαρτυρία παρευρισκόμενου, που κοινοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ.

Εκκλήσεις

Αύριο, το δημοτικό συμβούλιο Κέας καλείται να εγκρίνει τη νέα μελέτη. Κάτοικοι απευθύνουν επιστολές προς τους δημοτικούς συμβούλους, ζητώντας τους να καταψηφίσουν: «Οι Σειρήνες της μελέτης ισχυρίζονται ότι “το έργο θα καθαρίσει το Βουρκάρι”. Ειλικρινά, πιστεύεις εσύ ότι, αν έρχονται στο Βουρκάρι τετραπλάσια σκάφη απ’ ό,τι σήμερα και με τον εγκάρσιο μόλο των 100 μέτρων να εμποδίζει κι άλλο την οποιαδήποτε ανανέωση του νερού του, θα καθαρίσει το Βουρκάρι και δεν θα βρομάει;», αναφέρει επιστολή που ζητάει από τους αιρετούς του νησιού «να μη γίνουν Βουρκαροκτόνοι».

Κάτοικοι, πάντως, αναφέρουν πως στην υπόθεση ενδέχεται να υπάρχει οσμή σκανδάλου, καθώς δεν φαίνεται να έχουν ακολουθηθεί όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για τη χωροθέτηση του έργου, που ανατέθηκε μέσω του υπουργείου Τουρισμού στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Μάλιστα, είναι προετοιμασμένοι να υποβάλλουν φάκελο στον αρμόδιο εισαγγελέα, κοινοποιώντας το θέμα στους υπουργούς Τουρισμού και Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η βυθισμένη πόλη τρέμει τις... άγκυρες
Τους φόβους τους για την περιβαλλοντική και τουριστική υποβάθμιση του όρμου Βοιών στα Βάτικα Λακωνίας εκφράζουν κάτοικοι, τοπικοί φορείς και δημοτικές αρχές για τον κανονισμό λειτουργίας του λιμένα καταφυγής...
Η βυθισμένη πόλη τρέμει τις... άγκυρες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
Η Ίος είναι το πρώτο νησί όπου η τουριστική εκμετάλλευση περνάει μαζικά, από τα χέρια των κατοίκων, σχεδόν μονοπωλιακά στα χέρια ανώνυμων εταιρειών.
Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε πολιορκία το θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας
Για ακόμα μία φορά ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας και ο πρόεδρός του επιχειρεί να καταστήσει ισόβια τη δέσμευση του θαλάσσιου μετώπου της Ελευσίνας, «νομιμοποιώντας» την υπάρχουσα κατάσταση και αγνοώντας τις...
Σε πολιορκία το θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και «καραμπινάτες» και βεβαιωμένες
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος συνέταξαν Πράξη Βεβαίωσης για σωρεία παραβάσεων στο έργο του πεντάστερου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου. Το αμφιλεγόμενο αυτό έργο της εταιρείας...
Και «καραμπινάτες» και βεβαιωμένες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στης Ψαρρούς την αυθαίρετη ράχη
Οι μεγάλες παραβάσεις και οι αυθαίρετες κατασκευές οδήγησαν τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης στην επιβολή συνολικού προστίμου 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία που τις πραγματοποίησε Κι εκεί που νομίζαμε ότι...
Στης Ψαρρούς την αυθαίρετη ράχη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι φέρνει τις τσούχτρες στον Κορινθιακό;
Οι τσούχτρες έκαναν και πάλι επιδρομή στις ακτές του Κορινθιακού, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους ήθελαν να κάνουν μια δροσιστική βουτιά στα γαλάζια νερά του και οδηγώντας σε απόγνωση τους παράκτιους ψαράδες...
Τι φέρνει τις τσούχτρες στον Κορινθιακό;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας