• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.6°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.6°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 35.9°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 30.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.9°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 29.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 31.9°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.4°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.8°C
  3 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  0 BF
  45%
dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων απειλούν εμάς και το περιβάλλον

 • A-
 • A+

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης (Ερμού & Νίκης, Σύνταγμα) ενάντια στον νέο γύρο παραχωρήσεων για έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων καλεί σήμερα Τρίτη στις 18.30 η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

«Η κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα-εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε Ιόνιο και Κυπαρισσιακό σηματοδοτούν την πιο πρόσφατη πράξη στο στρατηγικό εταιρικό και κρατικό σχέδιο για τη μετατροπή άνω του ενός τρίτου –ώς τώρα– της χώρας σε ένα μεγάλο εργοτάξιο παραγωγής ενέργειας και κερδών για τους από πάνω, με όλους εμάς που ζούμε σε αυτόν τον τόπο να πρέπει να διαχειριστούμε τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες των σχεδίων τους», αναφέρει στο κάλεσμά της.

«Την κύρωση των συμβάσεων σε δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ακολουθεί η οικοπεδοποίηση του Λιβυκού πελάγους σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι.

Οι νέες παραχωρήσεις για τις οποίες η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) έχει δημοσιεύσει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) είναι προπομπός για τον επόμενο σταθμό αυτών των σχεδιασμών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται ως προς τη διαμάχη ελληνικού και τουρκικού κράτους για τις ΑΟΖ, για τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών ομίλων και την εμπλοκή ελληνικού και τουρκικού λαού σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές τους ανάγκες», επισημαίνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη ΣΜΠΕ για την περιοχή «Νότια της Κρήτης» που βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση ώς τις 23/10 δεν ακολουθήθηκε καν η «τυπική» διαδικασία διαβούλευσης. Δεν υπήρχε διεύθυνση επικοινωνίας ή αποστολής σχολιασμού, ενώ η διαβούλευση δημοσιεύτηκε μόνο στις εφημερίδες «Ναυτεμπορική» και «Φιλελεύθερος» για την «τυπική» δέσμευση της δημοσιοποίησης του γεγονότος.

«Τα μεγάλα ΜΜΕ και ο ειδικός Τύπος για τα ενεργειακά φαίνεται να μην ενδιαφέρονται για την παραχώρηση μιας θαλάσσιας έκτασης σχεδόν 34.000 (!) τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι αρμόδιες αρχές με τον τρόπο που διαχειρίζονται τη δημόσια διαβούλευση δείχνουν πως θέλουν να προωθήσουν άλλο ένα επιχειρηματικό πλάνο με τεράστιες επιπτώσεις για την Κρήτη και για όλη την Ελλάδα, μακριά από τη ζωντανή κοινωνία και χωρίς αυτή να έχει τη στοιχειώδη δυνατότητα παρέμβασης στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο», καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, η νέα παραχώρηση βρίσκεται πλησίον 18 περιοχών Natura και πολλών θαλάσσιων υγρότοπων, μεταξύ τους και αυτοί στις νήσους Γαύδο, Γαυδοπούλα, Χρυσή και Κουφονήσι.

Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα μετατρέψει παράκτιες περιοχές της νότιας Κρήτης, όπως η Πρέβελη, η Αρβη και η Ιεράπετρα, σε τόπους λιμενικών εγκαταστάσεων για την υποστήριξη της άντλησης και μεταφοράς των προϊόντων υδρογονανθράκων, αλλά και των τοξικών αποβλήτων από την εξορυκτική διαδικασία.

Ο δε κίνδυνος ενός ατυχήματος πολλαπλασιάζεται, καθώς οι εργασίες θα γίνουν σε βάθη για τα οποία ακόμη και η τεχνογνωσία εξόρυξης είναι ανεπαρκής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
Την έντονη αντίθεσή του στην παραχώρηση θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου (υδρογονανθράκων) στη χώρα μας εκφράζει το WWF, που...
Εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διπλή δράση της Greenpeace στα ΕΛΠΕ
Τα σχέδια του ομίλου για βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις υδρογονανθράκων τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και απειλούν ευθέως τον φυσικό πλούτο και τις τοπικές οικονομίες της χώρας μας, προειδοποιεί η...
Διπλή δράση της Greenpeace στα ΕΛΠΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
Nα φιμώσει τα στόματα όσων μιλούν και αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης, επιχειρεί η τσιμεντοβιομηχανία της...
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πνίγουν» το Ιόνιο οι υδρογονάνθρακες
Ενημερωτική εκστρατεία για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου πραγματοποιεί το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda», που βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη Ζάκυνθο με τις μεγαλυτερες αμμώδεις...
«Πνίγουν» το Ιόνιο οι υδρογονάνθρακες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Μαύρο» φόντο για τις θάλασσες της Κρήτης
Το WWF Ελλάς επισημαίνει ότι η θαλάσσια περιοχή που παραχωρήθηκε σε πετρελαϊκές εταιρείες, με βαρύ μάλιστα ιστορικό ρύπανσης, αποτελεί ένα παγκόσμιας οικολογικής αξίας οικοσύστημα που απειλείται ήδη από το...
«Μαύρο» φόντο για τις θάλασσες της Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας