Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πράσινα» εγκαίνια σε... γκρίζες ζώνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αλλάξει δρομολόγιο για να φτάσει στο «δάσος» ανεμογεννητριών, αντί να συναντηθεί με τους συγκεντρωμένους στην είσοδο της Καρύστου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πράσινα» εγκαίνια σε... γκρίζες ζώνες

  • A-
  • A+

Ειρηνικά μπλόκα από υπερασπιστές του περιβάλλοντος, κυβερνητικές υποσχέσεις για στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατάργηση όλων των λιγνιτικών μονάδων ώς το 2028, αλλά και σόου με drones, περιλάμβαναν τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα, που έγιναν χθες από τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να αλλάξει δρομολόγιο για να φθάσει στο «δάσος» ανεμογεννητριών, αντί να συναντηθεί με τους συγκεντρωμένους στην είσοδο της Καρύστου, που ήθελαν μόνον να του παραδώσουν στοιχεία για τις επιπτώσεις που προκαλεί η ανάπτυξή τους στους ορεινούς όγκους της νότιας Εύβοιας.

Στην περιοχή έχει αδειοδοτηθεί η εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών, από τις οποίες οι 200 ήδη λειτουργούν και άλλες 100 βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής, ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται αιολικά πάρκα και προς το Αλιβέρι.

«Το νέο αιολικό πάρκο είναι μια ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη», τόνισε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προανήγγειλε ότι ώς το τέλος του χρόνου θα υπάρχει νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), για το οποίο είπε ότι θα αντιμετωπίζει αγκυλώσεις του ισχύοντος πλαισίου, που είχε θεσμοθετήσει η Ν.Δ.! Χαρακτήρισε «ήρωες» τους επενδυτές του πάρκου στον Καφηρέα, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία αδειοδότησής του ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια.

«Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει», είπε ο πρωθυπουργός, που στην ουσία τάχθηκε υπέρ των fast track διαδικασιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Εδωσε έμφαση στα αντισταθμιστικά οφέλη, που προβλέπουν απόδοση του 3% των ετήσιων εσόδων της επένδυσης στην τοπική κοινωνία και ανέφερε ότι οι μισοί από τους 1.200 που εργάστηκαν στα έργα προέρχονται από την περιοχή.

Τα κυβερνητικά σχέδια, όπως είπε, προβλέπουν αιολικά και φωτοβολταϊκά με συνολική ισχύ 461 MW και προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. Επανέλαβε, τέλος, ότι θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση, αλλά διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ότι θα υπάρξουν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Το σύμπλεγμα στον Καφηρέα περιλαμβάνει επτά αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες, με συνολική παροχή ενέργειας 480 GWh σε ετήσια βάση, που μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 315 χιλιάδες τόνους τον χρόνο. Η επένδυση, που υλοποιήθηκε από την Enel Green Power, έφθασε τα 300 εκατ. ευρώ, μαζί με τους δύο νέους υποσταθμούς υψηλής τάσης που λειτουργούν στην Εύβοια και τη διασύνδεση με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, με εναέρια, υπόγεια και υποθαλάσσια καλώδια, που καταλήγουν στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Παλλήνη.

Τις ελληνικές... ανορθόδοξες πρακτικές στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στη χώρα μάς περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» η πολιτικός μηχανικός Βίκυ Βαρελά, μέλος της διοίκησης του περιβαλλοντικού συλλόγου Νότιας Καρυστίας. «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει ανεμογεννήτριες στις κορυφές των βουνών», μας είπε και παρέθεσε τους λόγους που χωροθετούνται σε πεδινές εκτάσεις. Οι ανεμογεννήτριες δουλεύουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες, γι' αυτό σταματούν, όταν οι άνεμοι είναι κάτω από 3 Μποφόρ αλλά και πάνω από τα 7, που είναι πολύ συχνοί στη νότια Εύβοια.

«Στην Ελλάδα, προτιμούν τα βουνά, γιατί η γη είναι δημόσια», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Βουλής, που εστίασε στις «πληγές» που αφήνουν στους ορεινούς όγκους οι διανοίξεις δρόμων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση περνούν μέσα από δάση φυλλοβόλων δέντρων. Με βάση τις εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες, πρέπει να έχουν πλάτος 5 μέτρα, αλλά στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 15 και, στις στροφές, τα 25 μέτρα!

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κρυφτούλι» με τους κατοίκους για τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου Καφηρέα
Με ελικόπτερο πήγε στα εγκαίνια των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα, ο πρωθυπουργός. Για «ολική καταστροφή της περιοχής», μιλάνε οι κάτοικοι.
«Κρυφτούλι» με τους κατοίκους για τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου Καφηρέα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απανωτές καμπάνες για τη νιτρορύπανση
Απροστάτευτος απέναντι στη ρύπανση παραμένει ο Ασωπός και άλλες οκτώ περιοχές της χώρας, όπως διαπιστώνει με χθεσινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για έλλειψη μέτρων...
Απανωτές καμπάνες για τη νιτρορύπανση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Επιχείρηση» άμβλυνσης των αντιδράσεων για τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα
Το Πράσινο Ταμείο μετατρέπεται σε μηχανισμό στήριξης του αιολικού λόμπι στη χώρα μας ● Την υλοποίησή του αναλαμβάνουν το Ινστιτούτο EPLO και το Φόρουμ «Συγκλίσεις», που ιδρύθηκε από την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.
«Επιχείρηση» άμβλυνσης των αντιδράσεων για τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βιομηχανικές Ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες: Contemptus Mundi
Με τα αιολικά πάρκα που αδειοδοτεί η κυβέρνηση δημιουργείται μια περιβαλλοντική καταστροφή μπροστά στα μάτια μας και η κυβέρνηση λειτουργεί χωρίς να ακούει τις θέσεις των πολιτών που θίγονται.
Βιομηχανικές Ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες: Contemptus Mundi
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κίνητρο για... παρανομίες στα ξενοδοχεία
«Συγχωροχάρτι» σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας αλλά δεν έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση δίνει το άρθρο 9 του νομοσχεδίου.
Κίνητρο για... παρανομίες στα ξενοδοχεία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χρηματικές ενισχύσεις στα... σκουπίδια
Με χρηματικές ενισχύσεις, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις των δήμων στα σχέδια δημιουργίας χώρων επεξεργασίας σκουπιδιών στα διοικητικά τους όρια.
Χρηματικές ενισχύσεις στα... σκουπίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας