Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κρυφτούλι» με τους κατοίκους για τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου Καφηρέα

«Κρυφτούλι» με τους κατοίκους για τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου Καφηρέα

  • A-
  • A+

Σε φιέστα μετατράπηκαν τα σημερινά εγκαίνια του συμπλέγματος των αιολικών πάρκων της Enel Green Power, στον Καφηρέα της Εύβοιας, με παρόντα, μεταξύ άλλων και τον πρωθυπουργό. 

Όπως περιέγραψε στην efsyn.gr ο Δημήτρης Βουλής, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων που αντιτίθενται στο έργο, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον χώρο των εγκαινίων με ελικόπτερο», ενώ οι «χειροκροτητές που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Μαρμαρίου, μεταφέρθηκαν στον Καφηρέα με πέντε πούλμαν και λιμουζίνες, ενώ τους συνόδευαν μία κλούβα με ΜΑΤ, βανάκια και τζιπ της Αστυνομίας». 

Έχοντας μάλιστα ενημερωθεί για το μπλόκο που είχαν στήσει οι κάτοικοι της περιοχής, στην είσοδο της Καρύστου, για να εμποδίσουν το κομβόι να φτάσει στον προορισμό του, άλλαξαν διαδρομή και μέσα από κτήματα κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο της εκδήλωσης. 

«Οι κάτοικοι έχουμε κινητοποιηθεί εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια, γιατί δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο», λέει στην efsyn.gr ο κ. Βουλής, κάνοντας λόγο για «ολική καταστροφή της περιοχής και της οικονομίας της. Έκαναν ζημιά στην κτηνοτροφία, κατέβασαν βουνά, αποψίλωσαν δάση, μπάζωσαν ρέματα, καταπάτησαν κτήματα και οικόπεδα, πέρασαν μέσα από σπίτια, μέχρι και σύστημα απώθησης πουλιών έβαλαν στις ανεμογεννήτριες, αλλοιώνοντας το περιβάλλον», τονίζει ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων και προειδοποιεί για μια νέα οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει το νέο έργο που βρίσκεται στα σκαριά, «με 90 κομμάτια της ΤΕΡΝΑ στο Κάβο Ντόρο».

Το σύμπλεγμα των αιολικών πάρκων στον Καφηρέα είναι το μεγαλύτερο στη χώρα, με συνολική ισχύ 154,1 MW. Περιλαμβάνει επτά αιολικά πάρκα με 67 ανεμογεννήτριες. Με αυτό, η εγκατεστημένη ισχύς της Enel στην Ελλάδα θα φθάσει τα 460 MW, εκ των οποίων περίπου 354 MW από αιολική ενέργεια, 90 MW από ηλιακή και 20 MW από υδροηλεκτρική ενέργεια.

Μητσοτάκης: «Ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη» 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι μόνο στην πράσινη, αλλά και στη γαλάζια ανάπτυξη, με την αξιοποίηση και των θαλασσών, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια.

«Το νέο αιολικό πάρκο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη. Η Ελλάδα αλλάζει με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε δε, το συγκεκριμένο έργο, όπως και τη μονάδα φυσικού αερίου της Μυτιληναίος, την κατασκευή της οποίας εγκαινίασε ο ίδιος πριν από 2 εβδομάδες, ως «δείγμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που στηρίζει τις γόνιμες δυνάμεις τόσο των επενδυτών όσο και των εργαζομένων», σημειώνοντας πως οι εξελίξεις αυτές, 3 μήνες μετά τις εκλογές και πριν συμπληρωθούν 100 ημέρες από την ορκομωσία της κυβέρνησης, δεν είναι τυχαίες.

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός, ανήγγειλε νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ως το τέλος του χρόνου, και μέχρι τότε τροποποιήσεις του ισχύοντος, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αγκυλώσεις. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι το αιολικό πάρκο είναι συμβατό με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης: την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των εισαγωγών ρεύματος.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι το αιολικό του Καφηρέα ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια. «Δεν μπορεί -είπε- οι επενδυτές να είναι ήρωες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν τη γνώμη τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει».

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το 3% των ετήσιων εσόδων από την επένδυση, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για έργα υποδομής, ενώ ήδη οι μισοί από τους 1200 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε αυτό, προέρχονταν από τις συγκεκριμένες περιοχές

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι στην επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθούν επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ισχύος 461 μεγαβάτ, ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας ότι η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει με ειδικό σχέδιο από τη ΔΕΗ, προκειμένου οι περιοχές να γίνουν πόλοι προσέλκυσης επενδύσεων, πρότυπα απεξάρτησης από τον λιγνίτη και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το 2020 θα ολοκληρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνησης που θα οργανώνει την αγορά των οχημάτων και τη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης. Μεγάλο μέρος του στόλου των αστικών λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα είναι ηλεκτροκίνητα, τόνισε ο πρωθυπουργός.


 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινα» εγκαίνια σε... γκρίζες ζώνες
Επιτάχυνση διαδικασιών υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας το αιολικό πάρκο του Καφηρέα. «Δάσος» 650 ανεμογεννητριών θα αναπτυχθεί στην περιοχή. Τα ελληνικά παράδοξα με τις ανεμογεννήτριες στα βουνά...
«Πράσινα» εγκαίνια σε... γκρίζες ζώνες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS για τον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη
Μπορεί το δίκτυο των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα να αυξήθηκε σημαντικά, με την επέκταση 63 υφιστάμενων περιοχών και τον χαρακτηρισμό 32 νέων, ωστόσο ο υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη στην Εύβοια δεν...
SOS για τον υγροβιότοπο του Κολοβρέχτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αυτοψία» της αντιπολίτευσης σε Σαλαμίνα και παραλιακό μέτωπο
Στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό αναφέρθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία για ακόμη μία ημέρα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ολιγωρία και αδιαφορία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης,...
«Αυτοψία» της αντιπολίτευσης σε Σαλαμίνα και παραλιακό μέτωπο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η νότια Εύβοια δεν αντέχει να γίνει η «μπαταρία της Ελλάδας»
209 νέες ανεμογεννήτριες φιλοξοδούν να «φυτέψουν» 46 εταιρείες αιολικών στη νότια Καρυστία Ευβοίας, μια περιοχή που ήδη υποφέρει από την υπερσυγκέντρωση ανεμογεννητριών -σήμερα ανέρχονται σε 352- οι οποίες δεν...
Η νότια Εύβοια δεν αντέχει να γίνει η «μπαταρία της Ελλάδας»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναζητούνται αρμόδιοι για τη σωτηρία του Κολοβρέχτη
Eάν o υγροβιότοπος του Κολοβρέχτη στην Εύβοια διασωθεί από τις συστηματικές καταπατήσεις και τη ρύπανση, μπορεί να αποτελέσει όαση ζωής και πολιτισμού, τόπο ελεύθερης πρόσβασης όλων, συνύπαρξης ανθρώπων και...
Αναζητούνται αρμόδιοι για τη σωτηρία του Κολοβρέχτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οικολογικό έγκλημα διαρκείας στην Εύβοια
Τα τελευταία 30 χρόνια ο υγρότοπος των Ψαχνών στην Εύβοια, βρίσκεται στο στόχαστρο της αστικής ανάπτυξης και καταπατητών, ενώ υποβαθμίζεται συνεχώς περιβαλλοντικά με τη ρίψη κάθε λογής λυμάτων. Παρ’ όλες τις...
Οικολογικό έγκλημα διαρκείας στην Εύβοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας