Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η προστασία του περιβάλλοντος στο έλεος των Περιφερειών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η προστασία του περιβάλλοντος στο έλεος των Περιφερειών

  • A-
  • A+

Μεγεθύνοντας υπαρκτά προβλήματα, που προέρχονται κυρίως από ελλείψεις σε χρηματοδότηση και προσωπικό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα, ώστε να μεταφέρει στις Περιφέρειες τους 36 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και να «αποκεφαλίσει» τις διοικήσεις τους!

Στο πιο πολύτιμο κομμάτι του ελληνικού οικοσυστήματος έχουν ενταχθεί 446 περιοχές, στην πλειοψηφία ζώνες διεθνούς και διευρωπαϊκής σημασίας, που καλύπτουν το 27,9% της χερσαίας και το 22,3% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας.

Η επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη, που ελέγχεται για τη συνταγματικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητά της, παρουσιάστηκε με έμμεσες αναφορές στη χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε το αρμόδιο υπουργείο, με τη... συνήθη πλέον «δόση» τρομοκρατίας, όπως η αναφορά στην πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για παραλείψεις σε θέματα βιοποικιλότητας, την οποία περιέλαβε στα επτά προβλήματα των φορέων διαχείρισης! Συνάντησε όμως σοβαρές αντιρρήσεις από πολλές πλευρές, κυρίως από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων.

Οικολογικές οργανώσεις

Λίγες ώρες πριν, οι 13 εθνικής εμβέλειας οικολογικές οργανώσεις είχαν υπογράψει κοινή ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι «οι προστατευόμενες περιοχές είναι αναντικατάστατο κεφάλαιο εθνικής σημασίας», ζητούν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν προκύψει από διάλογο πολλών ετών με το υπουργείο και προτείνουν «ισχυρή πολιτική στήριξη» για την αποτελεσματική λειτουργία του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών.

Με ερώτησή τους, 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται τα μέτρα που θεσπίστηκαν με τον 4519/2018 και ζητούν να προχωρήσουν οι δράσεις που είχαν ξεκινήσει σε εφαρμογή βασικών του διατάξεων.

Οι φορείς διαχείρισης είχαν συγκροτηθεί με τον 2742/1999 και σε αυτά τα είκοσι χρόνια έγιναν πολλές διοικητικές αλλαγές, που έφθασαν στην κατάργησή τους, το 2013, λόγω μνημονίου! Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχαν στη διάθεσή τους σταθερούς πόρους για να προχωρήσουν σε μέτρα προστασίας των οικοτόπων, ενώ οι εργαζόμενοι ήταν σε συνεχές καθεστώς ομηρίας, με συμβάσεις μικρής διάρκειας.

Το 2015 εξασφαλίστηκαν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, μια «μεταβατική» λύση που συνεχίζεται ώς σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός των φορέων διαχείρισης έχει εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο του νόμου του 2018!

Οι διοικήσεις τους απαρτίζονται από άμισθους ειδικούς, κυρίως πανεπιστημιακούς, ενώ σε καθεστώς «εργασιακής ομηρίας» παραμένουν οι 351 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 166 είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διαθέτουν 95 μεταπτυχιακούς και 11 διδακτορικούς τίτλους.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, δήμαρχο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης, που είναι εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης Αττικής στον φορέα διαχείρισης Σχοινιά-Μαραθώνα ο οποίος καλύπτει 1,6 εκατ. στρέμματα. Διαθέτει μόνον 11 άτομα προσωπικό και μόλις 330 χιλιάδες ευρώ, από τα οποία οι 130 χιλιάδες διατίθενται για μισθοδοσία!

«Να χτίσουμε και να μην γκρεμίσουμε», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά της Λυδίας Καρρά, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία ζήτησε να εφαρμοστούν τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Να παραμείνει η αρμοδιότητα στο υπουργείο», ξεκαθάρισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δ. Κουτσούμπας, που εκπροσώπησε το συντονιστικό όλων των φορέων διαχείρισης. Επισήμανε και την οικονομική διάσταση των προστατευόμενων περιοχών και, με βάση την εμπειρία του από το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, ανέφερε ότι για κάθε ευρώ που διαθέτει το Δημόσιο επιστρέφονται 22 ευρώ.

Την εμπεριστατωμένη εικόνα των προστατευόμενων περιοχών έδωσε ο Μ. Βάκας, πρόεδρος των εργαζομένων. «Είναι εθνική υποχρέωση η διαφύλαξή τους», είπε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε το άρθρο 24 του Συντάγματος, αλλά και το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επιβάλλει το δικαστήριο για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τις περιφέρειες.

»Επισήμανε ότι σημαντικοί βιότοποι δεν ακολουθούν τα γεωγραφικά δεδομένα και τα όριά τους καλύπτουν γειτονικές περιφέρειες, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει για «τοπικά μικροσυμφέροντα που πιθανόν να ασκήσουν πιέσεις στους περιφερειάρχες».

Ζήτησε «πολιτική βούληση» για να προχωρήσουν η τακτοποίηση του προϋπολογισμού και των εργαζομένων, καθώς και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς, όπως τα δασαρχεία, για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι φορείς διαχείρισης.

«Το περιβάλλον βρίσκεται στην κορυφή του υπουργείου και του πρωθυπουργού», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης και διευκρίνισε ότι είναι «ανοικτός σε διάλογο, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις», στηρίζοντας εμμέσως τη μεταφορά των φορέων στις περιφέρειες. Μίλησε επίσης για «καλύτερο διοικητικό μοντέλο», προαναγγέλλοντας αξιολόγηση διοικήσεων αλλά και εργαζομένων.

Περιγράφοντας τα προβλήματα των φορέων, είπε ότι πολλοί υπολειτουργούν και υποστήριξε ότι «είναι στα χαρτιά» οι οκτώ νέοι που ιδρύθηκαν το 2018. Εντόπισε επίσης προβλήματα συντονισμού με το κεντρικό κράτος αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ υποστήριξε ότι ορισμένοι δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια και αδυνατούν να απορροφήσουν τους διαθέσιμους πόρους.

Ανέφερε, τέλος, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν έσοδα από ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενος την Ιταλία, την Ισπανία και την Αυστρία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αν δεν το δηλώσεις θα το ακριβοπληρώσεις
Την παράταση του νόμου του 2017 για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ανακοίνωσε ο K. Χατζηδάκης και παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του νέου θεσμικού πλαισίου για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες.
Αν δεν το δηλώσεις θα το ακριβοπληρώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φρένο στην κινδυνολογία με τα πρόστιμα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος προανήγγειλε άνοιγμα σε ιδιώτες με τη συγκρότηση Task Force και τη θεσμοθέτηση «διαπιστευμένων μηχανικών» που θα αναλαμβάνουν τις ενστάσεις των πολιτών.
Φρένο στην κινδυνολογία με τα πρόστιμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ακέφαλο» το πάρκο Αντώνης Τρίτσης
Στο πρωτόκολλο του υπ. Περιβάλλοντος παραδόθηκαν από την Παρασκευή τα «κλειδιά» του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», αφού ο Κ. Χατζηδάκης δεν φρόντισε να οριστεί νέα διοίκηση που θα διαδεχθεί την προηγούμενη.
«Ακέφαλο» το πάρκο Αντώνης Τρίτσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποβαθμίζουν το πάρκο Γουδή στεγάζοντας δημόσια υπηρεσία
Κατά παράβαση των νόμων η κυβέρνηση μεταφέρει με τροπολογία τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας του πάρκου, προς δόξα της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας.
Υποβαθμίζουν το πάρκο Γουδή στεγάζοντας δημόσια υπηρεσία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο Κ. Χατζηδάκης χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ τη νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο
Ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε χθες να βγάλει ανακοίνωση για τη νέα παραπομπή της χώρας μας, αυτή τη φορά γιατί δεν έχει πάρει επαρκή μέτρα για τη βιοποικιλότητα στις προστατευόμενες περιοχές.
Ο Κ. Χατζηδάκης χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ τη νέα παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεκινά η ανάπλαση του φαληρικού όρμου
Ξεκινά η μεγαλύτερη παρέμβαση στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής, με τα έργα υποδομής στον φαληρικό όρμο που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής. Η σύμβαση, που υπέγραψε η Ρένα Δούρου, είναι το πρώτο βήμα...
Ξεκινά η ανάπλαση του φαληρικού όρμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας