• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.3°C
  4 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  89%

Ο καπνός είναι ορατός από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Νέο επεισόδιο ρύπανσης στα ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

 • A-
 • A+

Ακόμη ένα σοβαρό, ρυπαντικό επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, καθώς πυκνοί καπνοί σκέπασαν την ευρύτερη περιοχή, ενώ πύρινες γλώσσες έβγαιναν από την καμινάδα του διυλιστηρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, χιλιάδες κυβικά μέτρα καυσαερίων διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα μέσω της κοινής καμινάδας των ατμολεβήτων, ενώ εντονότατη φλόγα εμφανίστηκε στους πυρσούς.

Το γεγονός, που προκάλεσε ανησυχία και φόβο στους κατοίκους της Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών της Μάνδρας και καταγράφηκε, ήταν ορατό σε μεγάλη απόσταση. Εντούτοις, η διοίκηση των «Ελληνικών Πετρελαίων», αν και παραδέχεται το συμβάν, το αποδίδει σε «δυσλειτουργία του κυκλώματος παραγωγής» και ισχυρίζεται ότι «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί περιστατικό ρύπανσης»!

Σύμφωνα με τους κατοίκους, το νέο ρυπαντικό επεισόδιο σημειώθηκε γύρω στις 8.45 το βράδυ και έληξε μετά τα μεσάνυχτα, ενώ αντίθετα η διοίκηση των ΕΛΠΕ ισχυρίζεται ότι διήρκεσε δύο ώρες, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης που το προκάλεσε. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα ακόμη ρυπαντικό περιστατικό που προστίθεται στα πολλά που έχουν συμβεί στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας και που αποδίδεται σε δυσλειτουργία στο, κατά τα λοιπά, πιο σύγχρονο διυλιστήριο της Ευρώπης, με το τελευταίο επεισόδιο να έχει καταγραφεί στις 2 Φεβρουαρίου 2015 (βλ. «Νέο ρυπαντικό επεισόδιο στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας» - «Εφ.Συν.» 5/2).

Ερώτηση για το περιστατικό προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ απηύθυνε με χθεσινή επιστολή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου Ελευσίνας στην οποία σημειώνει ότι «το βράδυ της Κυριακής παρατηρήθηκε από τον πυρσό της εγκατάστασης στην Ελευσίνα μεγάλη φλόγα, εντονότατη εκπομπή καπνού και εκκωφαντικός θόρυβος για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στην επιστολή, αφού επισημαίνεται η ανησυχία των κατοίκων, ζητείται από την εταιρεία η αιτιολόγηση της δυσλειτουργίας και η αναφορά της για την πιθανή ρύπανση που αυτή προκάλεσε, ενώ ζητείται και επιτόπιος περιβαλλοντικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στην απαντητική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, που κοινοποιείται στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ελευσίνας, δεν αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για «περιστατικό ρύπανσης», ενώ αναφέρεται ότι αυτή «η προσωρινή δυσλειτουργία δεν προκάλεσε καμιά μετρήσιμη επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας», επικαλούμενη τις καταγραφές του Περιβαλλοντικού Σταθμού του ίδιου του διυλιστηρίου, η αξιοπιστία των οποίων, όμως, θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μόνο αν έβγαιναν αυτόματα online στο Διαδίκτυο.

Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, που υπογράφεται από τον κ. Παύλο Ιωακειμίδη, διευθυντή Περιβάλλοντος και Ενέργειας Διυλιστηρίων Νότου:

«Στις 23/3/2015 και περί τις 21.30 σημειώθηκε δυσλειτουργία σε βάνα/αυτοματισμό του κυκλώματος παραγωγής και διαχείρισης αερίου καυσίμου του διυλιστηρίου. Ως αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, αέριο καύσιμο οδηγήθηκε προσωρινά προς τον πυρσό, σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλούς λειτουργίας και όπως προβλέπει ο κανονισμός του διυλιστηρίου. Το προσωπικό του διυλιστηρίου εκτέλεσε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και προέβη στην αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος άμεσα, οπότε και εντός δύο ωρών η δυσλειτουργία του αυτοματισμού είχε αποκατασταθεί, το περιστατικό έλαβε τέλος.

Η προσωρινή αυτή δυσλειτουργία δεν προκάλεσε καμιά μετρήσιμη επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε κι από όλες τις καταγεγραμμένες μετρήσεις – συγκεντρώσεις παραμέτρων της ποιότητας της ατμόσφαιρας του Σταθμού Παρακολούθησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας του Διυλιστηρίου Ελευσίνας που επισυνάπτονται. Απολύτως αντίστοιχα δεδομένα έχουν δε καταγραφεί και στους γειτονικούς Σταθμούς Παρακολούθησης Ποιότητας Ατμόσφαιρας.

Σημειώνεται για μια ακόμη φορά ότι η διοχέτευση αερίων στον πυρσό για την ασφαλή καύση τους σε έκτακτη λειτουργία αποτελεί πρακτική σύμφωνη με τους Διεθνείς Κώδικες Σχεδιασμού, που εφαρμόζεται σε όλα τα διυλιστήρια παγκοσμίως. Ο πυρσός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους εξοπλισμού των διυλιστηρίων και η καύση σε αυτόν σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται “περιστατικό ρύπανσης”, αλλά αντίθετα είναι η συνήθης και ενδεδειγμένη ενέργεια σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Επιστολή για το νέο ρυπαντικό επεισόδιο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ έστειλε και η Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS προς τις τέσσερις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και σε δύο της Περιφέρειας, με την οποία ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν. «Υπενθυμίζουμε ότι παρότι για πολλοστή φορά σας καταγγέλλεται παρόμοιο ρυπαντικό επεισόδιο και δυσλειτουργία στα ΕΛΠΕ ΒΕΕ δεν έχετε προβεί σε ενέργειες που θα αποτρέπουν την επανάληψή του», αναφέρεται στην επιστολή.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από κατοίκους της περιοχής και δημοσιεύτηκαν στο site των «Φίλων της Φύσης»

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πάτωσε» η Ελλάδα για το κλίμα
Την έκτη θέση από το τέλος, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ε.Ε., και την 33η θέση παγκοσμίως καταλαμβάνει φέτος η Ελλάδα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, διατηρώντας τη θέση της ανάμεσα στην ομάδα κρατών με «κακές»...
«Πάτωσε» η Ελλάδα για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρόστιμο στα ΕΛ.ΠΕ. για τα «οπτικά φαινόμενα»
Εκτός των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών ορίων κρίθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα. Στα 255.400 ευρώ η «λυπητερή» για την εταιρεία, που αφορά ωστόσο δειγματοληψία του 2013...
Πρόστιμο στα ΕΛ.ΠΕ. για τα «οπτικά φαινόμενα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επικίνδυνα «οπτικά φαινόμενα» στα ΕΛ.ΠΕ.
Ακόμη ένα ρυπαντικό επεισόδιο καταγράφηκε την Κυριακή στο διυλιστήριο της εταιρείας στην Ελευσίνα, με συνεχείς εκπομπές καυσαερίων από τις πρώτες πρωινές έως και τις μεταμεσονύχτιες ώρες ενώ από την πλευρά...
Επικίνδυνα «οπτικά φαινόμενα» στα ΕΛ.ΠΕ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαψεύδουν καταγγελία για ρύπανση τα ΕΛΠΕ
Είναι υπεύθυνη η «μονάδα 32» του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα για το νέο περιστατικό ρύπανσης που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής; Σύμφωνα με την Κίνηση Πολιτών ECOELEUSIS, η «νέα μονάδα 32» τέθηκε...
Διαψεύδουν καταγγελία για ρύπανση τα ΕΛΠΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενημερώθηκαν όλοι, δεν αντέδρασε κανείς...
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας αποκρύπτει την πραγματικότητα για το μεγάλο ρυπαντικό επεισόδιο που εκδηλώθηκε στο διυλιστήριο τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής 29 Μαρτίου, καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών...
Ενημερώθηκαν όλοι, δεν αντέδρασε κανείς...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας