• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.0°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.6°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.7°C / 22.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  4 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.6°C
  4 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.2°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 23.3°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.1°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.1°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  4 BF
  42%
Ταχύπλοα και τουρίστες απειλούν θανάσιμα τις θαλάσσιες χελώνες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταχύπλοα και τουρίστες απειλούν θανάσιμα τις θαλάσσιες χελώνες

 • A-
 • A+
Οι εκατοντάδες επισκέπτες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, που επιβιβάζονται καθημερινά σε πλοιάρια για να δουν από κοντά τις καρέτα καρέτα, υποβάλλουν εν αγνοία τους τα ζώα σε μια απίστευτη ταλαιπωρία καθώς -όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις «Αρχέλων», «Medasset» και WWF Ελλάς- παραβιάζονται όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ υπάρχουν και περιστατικά τραυματισμού χελωνών από προπέλες.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ασυδοσία που διακατέχει πολλούς ιδιοκτήτες ταχύπλοων σκαφών που διαπλέουν τον Κόλπο του Λαγανά στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) με παραβιάσεις των ορίων ταχύτητας και την είσοδό τους στη ζώνη των περιορισμών της θαλάσσιας περιοχής του Πάρκου έχει συνέπεια όχι μόνο την όχληση, αλλά και τον τραυματισμό των θαλάσσιων χελωνών που κάποιες φορές αποβαίνει θανάσιμος.

Ηδη φέτος έχουν καταγραφεί δύο περιστατικά τραυματισμών θαλάσσιων χελωνών, λόγω σύγκρουσης με σκάφος στον Κόλπο. «Ηταν αναμενόμενο γιατί καθημερινά καταγράφουμε πολλές παραβάσεις που τις κοινοποιούμε στις αρμόδιες αρχές, αλλά δεν επιβάλλονται κυρώσεις» λέει η Αννα Λαμάι, υπεύθυνη του προγράμματος της οργάνωσης «Αρχέλων» στη Ζάκυνθο.

Εκατοντάδες επισκέπτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πλοιάρια για να δουν τις χελώνες καρέτα καρέτα στη θάλασσα, στην περιοχή του Κόλπου που επιτρέπεται η ναυσιπλοΐα. Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν, χωρίς να το ξέρουν, σε μια μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται τα ζώα, γιατί δεν τηρείται ο κώδικας ορθής συμπεριφοράς για την παρατήρησή τους. Οπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις «Αρχέλων», «Medasset» και WWF Ελλάς, όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί καταστρατηγούνται.

Γύρω στα πέντε σκάφη πλευρίζουν κάθε χελώνα που συναντούν, πολλές φορές μάλιστα πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων, και μένουν εκεί όσο θέλουν.

Παρ’ όλο που συνιστάται να πραγματοποιείται η παρατήρηση από 2 σκάφη το πολύ σε ένα ζώο κάθε φορά με πολύ χαμηλή ταχύτητα –λιγότερη από 2 ναυτικούς κόμβους- με μέγιστο χρόνο παρατήρησης τα 10 λεπτά. Τα υπόλοιπα σκάφη πρέπει να παραμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη των 45 μέτρων.

«Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι ένα σκάφος κινείται στη ζώνη που απαγορεύεται εντελώς η ναυσιπλοΐα (Ζώνη Α) από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Το ίδιο εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ένα σκάφος που κινείται με ταχύτητα πάνω από το όριο των 6 ναυτικών κόμβων που έχει θεσπιστεί για το υπόλοιπο μέρος του Κόλπου (Ζώνες Β και Γ)», λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, δικηγόρος, συντονίστρια της «Αρχέλων» για τα θέματα προστασίας.

Η ομάδα της «Αρχέλων» και τα μέλη του ΕΘΠΖ έχουν διασώσει στο παρελθόν αρκετές χελώνες της περιοχής από κατάποση αγκίστρων. Από αυτές, τρεις ενήλικες αρσενικές έχουν πολύ ενδεικτικές ιστορίες.

Η πρώτη, ο «Αχιλλέας», είχε κακό τέλος μετά από σύγκρουση με ταχύπλοο το 2017. Η δεύτερη, ο «Ηρακλής», βρίσκεται τώρα υπό περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης της «Αρχέλων» με σοβαρά τραύματα και αναζητούνται πληροφορίες και αποδεικτικό υλικό σχετικά με τον τραυματισμό του, που έγινε τον Ιούλιο του 2019.

Η τρίτη, ο «Αγησίλαος», ύστερα από πολύμηνη περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης της «Αρχέλων», επέστρεψε στη θάλασσα αποθεραπευμένη στις αρχές Ιουλίου και έσπευσε μέσα σε λίγες ημέρες να καλύψει την απόσταση Αττική-Ζάκυνθος και να βρεθεί πίσω στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η τύχη που την περιμένει.

Οι τρεις οργανώσεις καλούν τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή των κανονισμών στον θαλάσσιο χώρο, που αποτελεί περιοχή Προστασίας της Φύσης, και την επιβολή κυρώσεων έτσι ώστε η προστασία της θαλάσσιας χελώνας να μην είναι μόνο κατ’ όνομα στόχος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Επίσης, σε περίπτωση που κάποιος πολίτης διαθέτει αποδεικτικό υλικό σε σχέση με τον τραυματισμό της θαλάσσιας χελώνας τον Ιούλιο του 2019, παρακαλούν να απευθυνθεί στην «Αρχέλων» ή στον Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απόπλους για τα περιβαλλοντικά hot spots της Μεσογείου
Mε κεντρικό στόχο την ενημέρωση των πολιτών γύρω από τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απειλές το καράβι του WWF «Blue Panda» ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι κατά το οποίο θα διασχίσει ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Απόπλους για τα περιβαλλοντικά hot spots της Μεσογείου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Όργιο παρανομιών στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Σωρεία παράνομων παρεμβάσεων εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που επιφέρει σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην προστατευόμενη περιοχή και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών...
Όργιο παρανομιών στο Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σήμα κινδύνου για τη Μεσόγειο
Τη στιγμή που ο Σαρωνικός εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον τουρισμό και την αλιεία της περιοχής να έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα, μια νέα διεθνής έκθεση του WWF έρχεται να μας...
Σήμα κινδύνου για τη Μεσόγειο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η καρέτα καρέτα και οι φονιάδες φονιάδες
Από ξηρά και θάλασσα οι θαλάσσιες χελώνες στη χώρα μας βρίσκονται στο στόχαστρο της ανθρώπινης ανοησίας, με αποτέλεσμα να το πληρώνουν με τη ζωή τους. Στον κόλπο του Λαγανά Ζακύνθου, αναρίθμητα σκάφη αναψυχής...
Η καρέτα καρέτα και οι φονιάδες φονιάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας