Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 12.8°C / 20.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 5.6°C / 17.0°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  4 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
Ετικέτα προέλευσης σε όλα τα τρόφιμα για να ξέρουμε τι τρώμε
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ετικέτα προέλευσης σε όλα τα τρόφιμα για να ξέρουμε τι τρώμε

 • A-
 • A+
Σήμερα η αναγραφή της προέλευσης των τροφίμων είναι υποχρεωτική για το μέλι, το ελαιόλαδο, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, το βοδινό, το χοιρινό κρέας και το κρέας αιγοπροβάτων και πουλερικών. Για όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα η επισήμανση είναι απλώς προαιρετική.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε εξέλιξη βρίσκεται καμπάνια πανευρωπαϊκής συλλογής υπογραφών με τον τίτλο «Μάθε τι τρως», με την οποία ζητείται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετικά την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης για όλα τα τρόφιμα, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των πολιτών και να αποτραπούν οι διατροφικές απάτες.

Η απαίτηση των καταναλωτών για πληροφορίες σχετικά με τον τόπο προέλευσης των τροφίμων γίνεται ολοένα πιο σημαντική, ωστόσο οι τρέχοντες ευρωπαϊκοί κανονισμοί αφήνουν μεγάλα περιθώρια στο ενδεχόμενο παραπλάνησης και έκθεσης των καταναλωτών σε διατροφικές απάτες.

Σήμερα, η αναγραφή της προέλευσης των τροφίμων είναι υποχρεωτική για το μέλι, το ελαιόλαδο, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια, το βοδινό, το χοιρινό κρέας και το κρέας αιγοπροβάτων και πουλερικών (φρέσκο, ψυγμένο και κατεψυγμένο). Για όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα η επισήμανση είναι απλώς προαιρετική.

Γι' αυτόν τον λόγο, οι πληροφορίες σε μεγάλο βαθμό απουσιάζουν σε πληθώρα τροφίμων, όπως αυτά με βάση το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα μη επεξεργασμένα και τα προϊόντα που αποτελούνται από μόνο ένα συστατικό (π.χ. αλεύρι ή ζάχαρη).

Η νόθευση, η απομίμηση και η σκόπιμη παραπλανητική επισήμανση των τροφίμων συνιστούν κίνδυνο για την υγεία μας, ιδιαίτερα όταν αλλεργιογόνα ή ακόμα και τοξικά συστατικά άγνωστης προέλευσης χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν τα πιο ακριβά συστατικά. Μια σαφής επισήμανση που αναφέρει την προέλευση των συστατικών βοηθά στην αποτροπή και αντιμετώπιση διατροφικών σκανδάλων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στην Ευρώπη, οι διατροφικές απάτες έχουν ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες και υπολογίζεται ότι προξενούν ζημίες που φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ ετησίως και αφορούν τα έξοδα της απόσυρσης των νοθευμένων ή μολυσμένων προϊόντων, της διακοπής της παραγωγής, τις απώλειες στον τομέα διανομής και τις απώλειες σε σχέση με τη διατροφική αλυσίδα στην οποία έχουν εισχωρήσει τα προϊόντα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα διατροφικών σκανδάλων ανά τον κόσμο αποτελούν η προσθήκη μελαμίνης στο γάλα, η προσθήκη νερού και κιτρικού οξέος σε χυμό λεμονιού, η υποκατάσταση του πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος με αγελαδινό, η συνθετική βανιλίνη με εκχύλισμα βανίλιας, η νοθεία της πάπρικας με θρυμματισμένα κελύφη αμυγδάλων, η μόλυνση αυγών με εντομοκτόνα και η αδήλωτη αντικατάσταση κρέατος αλόγου σε προϊόντα βοδινού κρέατος. Προϊόντα διατροφής όπως τα μπαχαρικά, τα ψάρια, το μέλι, το ελαιόλαδο, το γάλα, το κρέας και τα βιολογικά προϊόντα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πλέον τρωτά σε κίνδυνο απάτης.

Οι βασικοί στόχοι της συγκέντρωσης των υπογραφών είναι:

● Να αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης σε όλα τα μεταποιημένα και μη μεταποιημένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ε.Ε., χωρίς παρέκκλιση για τα καταχωρισμένα εμπορικά σήματα και τις γεωγραφικές ενδείξεις.

● Να αναγράφεται υποχρεωτικά στα μεταποιημένα τρόφιμα η προέλευση των πρωταρχικών συστατικών, όταν αυτή διαφέρει από την προέλευση του τελικού προϊόντος.

● Να βελτιωθεί η συνέπεια των ετικετών, π.χ. να περιέχουν εναρμονισμένες πληροφορίες για τις μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης, προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, ένα θεσμοθετημένο μέσο συμμετοχικής δημοκρατίας που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να προτείνουν συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές σε οποιονδήποτε τομέα όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την εξουσία να προτείνει νομοθεσία, όπως π.χ. το περιβάλλον, η γεωργία, η ενέργεια, οι μεταφορές ή το εμπόριο.

Tο ψήφισμα έχει συγκεντρώσει περίπου 600 χιλιάδες υπογραφές και απαιτείται η συγκέντρωση πάνω από 1.000.000 από τουλάχιστον επτά χώρες, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, για να προχωρήσει η διαδικασία. Οι υπογραφές συγκεντρώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eatoriginal.eu

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Μεσόγειος στερεύει από ψάρια
Μπορεί οι μεσογειακοί λαοί να διατηρούν τα ψαρικά πολύ ψηλά στις διατροφικές τους προτιμήσεις -με την Πορτογαλία να κρατά τα πρωτεία, έχοντας μέση κατανάλωση πάνω από ένα κιλό ψάρι ανά εβδομάδα κατ’ άτομο-...
Η Μεσόγειος στερεύει από ψάρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κανένας φραγμός για τα μεταλλαγμένα
Μη ρεαλιστική κρίθηκε και καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών η πρόταση κανονισμού που θα περνούσε στη δικαιοδοσία του κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. την απαγόρευση της χρήσης και πώλησης των...
Κανένας φραγμός για τα μεταλλαγμένα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα δεν έκλεισε η πόρτα στα μεταλλαγμένα
Η ελληνική εξαίρεση από το νέο ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών δεν επαρκεί νομικά για να μείνουν μακριά από το πιάτο μας. Η Ελλάδα, όπως και κάθε ευρωπαϊκή χώρα...
Ακόμα δεν έκλεισε η πόρτα στα μεταλλαγμένα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελλιπείς μετρήσεις, ανεπαρκείς έλεγχοι
Την άμεση πραγματοποίηση περαιτέρω μετρήσεων των ρύπων που προκλήθηκαν από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, έπειτα από την ανακοίνωση των εργαστηριακών αναλύσεων του «Δημόκριτου», ζητούν η Οικολογική Εταιρεία...
Ελλιπείς μετρήσεις, ανεπαρκείς έλεγχοι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μήλο μου κόκκινο και... τοξικό
Κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας, μεταξύ των οποίων και απαγορευμένα επί σειρά δεκαετιών, αποκάλυψε έρευνα της Greenpeace που τιτλοφορείται «Η πικρή γεύση της παραγωγής μήλων στην Ευρώπη...
Μήλο μου κόκκινο και... τοξικό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Όταν η Αργολίδα «μετακόμισε» στη Ναυπακτία
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στο όρος Αγιος Κωνσταντίνος της Ναυπακτίας ήταν τόσο πιστό «copy-paste» προηγούμενης Μελέτης που δεν άλλαξαν ούτε τα ονόματα...
Όταν η Αργολίδα «μετακόμισε» στη Ναυπακτία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας