• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.5°C / 9.1°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.1°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 8.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.5°C / 6.0°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 8.8°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Η θεμελίωση της περιβαλλοντικής δημοκρατίας, η απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιμα με άμεση στροφή απεξάρτησης από τον λιγνίτη και τους υδρογονάνθρακες, η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας στις επικίνδυνες -για όλους τους τομείς- συνθήκες της κλιματικής κρίσης και η αποτελεσματική θωράκιση των φυσικών οικοσυστημάτων ως περιοχών κλιματικής ανθεκτικότητας θα πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων, σύμφωνα με το WWF Ελλάς.

Είναι διατεθειμένη η νέα κυβέρνηση να πάρει ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον που θα θωρακίζουν τη χώρα μας απέναντι στην κλιματική κρίση, δημιουργώντας το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που μπορεί να εγγυηθεί μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη;

Το WWF Ελλάς αναδεικνύει τις ενέργειες άμεσης προτεραιότητας που απαιτούνται για το περιβαλλοντικό έργο της νέας κυβέρνησης, ανά τομέα και υπουργείο, με έγγραφο που έστειλε στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Οπως υποστηρίζει, οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να δώσουν σαφές στίγμα βιώσιμης αναπτυξιακής πολιτικής μέσα σε μόλις 100 ημέρες.

Οι κύριοι άξονες των παρεμβάσεων είναι, μεταξύ άλλων, η θεμελίωση της περιβαλλοντικής δημοκρατίας, η απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιμα με άμεση στροφή απεξάρτησης από τον λιγνίτη και τους υδρογονάνθρακες, η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας στις επικίνδυνες -για όλους τους τομείς- συνθήκες της κλιματικής κρίσης και η αποτελεσματική θωράκιση των φυσικών οικοσυστημάτων ως περιοχών κλιματικής ανθεκτικότητας.

Κλιματική κρίση και ενέργεια

Σημειώνει ότι κεντρική κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τον συντονισμό των κυβερνητικών πολιτικών στο μέτωπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, η διάσωση της ΔΕΗ με άμεση απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στροφή προς την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας. Κι ακόμη, η διαφανής επανεξέταση της σκοπιμότητας και των κινδύνων από τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων, προκειμένου να ακυρωθούν και να απεμπλακεί η χώρα από αυτά.

Η πρόσφατη παραπομπή της χώρας μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ελλιπέστατη προστασία των περιοχών και ειδών του Δικτύου Natura 2000 φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να θέσει ως προτεραιότητα η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τη θεσμική θωράκιση του φυσικού πλούτου της χώρας, επισημαίνει το WWF.

Ειδικά, όσον αφορά την περιβαλλοντική νομιμότητα, τονίζεται ότι αποτελεί κορυφαία ανάγκη η απεμπλοκή των ελέγχων για περιβαλλοντικές παραβάσεις από πολιτικές εξαρτήσεις, κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί με την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων. Απαιτούμενο είναι να σταματήσει το περιβαλλοντικό υπουργείο να «κλείνει το μάτι» στη διάχυτη παρανομία που επικρατεί με την αυθαίρετη δόμηση, με πρώτη ενέργεια την απόσυρση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις και για τακτοποιήσεις αυθαίρετων οικισμών σε δασική γη.

Στο πεδίο της ανακύκλωσης, είναι απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα υποχρεωτικής χωριστής συλλογής απορριμμάτων, αλλά και να γίνει αυστηρή αξιολόγηση των υφιστάμενων συλλογικών συστημάτων διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών.

Ανά υπουργείο

Σε ό,τι αφορά τις σημαντικότερες άμεσες προκλήσεις σε ορισμένους από τους τομείς κυβερνητικής δράσης το WWF προτείνει:

◼ Υπουργείο Οικονομικών: Ενσωμάτωση περιβαλλοντικών παραμέτρων στους ετήσιους κρατικούς προϋπολογισμούς, ως θεμελιώδης παράμετρος περιβαλλοντικής διαφάνειας και λογοδοσίας. Επίσης, ενεργή συμμετοχή σε διεθνείς πρωτοβουλίες υπουργών Οικονομικών για την κλιματική αλλαγή. Ειδικά όσον αφορά την παράκτια ζώνη, ζητείται δέσμευση ότι δεν θα υποβληθεί κανένα νομοσχέδιο υποβάθμισης του προστατευτικού πλαισίου για αιγιαλό, όχθες και παραλία.

◼ Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Αμεση προσαρμογή των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στις επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση, ως ζήτημα ζωής και θανάτου για ανθρώπους και φύση.

◼ Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Προώθηση βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και στρατηγικός σχεδιασμός για ένταξη της αγωγής για την κλιματική αλλαγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με στόχο τη δημιουργία μελλοντικών ενεργών πολιτών που νοιάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

◼ Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Η μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα και να συνοδευτεί από εμβληματικές παρεμβάσεις σε υποδομές, όπως η διάνοιξη τμήματος του ποταμού Ιλισού, με γνώμονα την κλιματική προσαρμογή.

◼ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Η ασφαλής διατροφή με μείωση της σπατάλης τροφίμων πρέπει επίσης να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα. Σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο τομέα της αλιείας, είναι απαραίτητη η επαναφορά της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας που αδικαιολόγητα καταργήθηκε το 2014, στερώντας έσοδα από το κράτος και επιτείνοντας την ανεύθυνη χρήση των θαλάσσιων πόρων.

◼ Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Καθώς η ψηφιακή διακυβέρνηση έχει πλέον κομβικό ρόλο στην εμβάθυνση της περιβαλλοντικής δημοκρατίας, η νέα κυβέρνηση καλείται να στηρίξει τη λειτουργία της «Διαύγειας» και να επεκτείνει τη χρήση της με υποχρεωτική ανάρτηση όλων των διοικητικών πράξεων. Επίσης, να τοποθετήσει την πλατφόρμα opengov.gr στο επίκεντρο των ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Δυστυχώς, οι προτάσεις του WWF κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό. Κι αυτό διακρίνεται από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που δεν φαίνεται να συμμερίζονται τον φιλόδοξο στόχο της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για προώθηση πολιτικών που έχουν στόχο την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκτός κλιματικής πραγματικότητας ο πρωθυπουργός
Το WWF Ελλάς διαψεύδει τα όσα υποστήριξε στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις σεισμικές έρευνες που έχουν ξεκινήσει σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Εκτός κλιματικής πραγματικότητας ο πρωθυπουργός
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιστολή του WWF προς Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές
Προτάσεις για αποτελεσματική δασοπροστασία με έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών διατυπώνει η περιβαλλοντική οργάνωση που ζητεί την αναστολή των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές στις καμένες περιοχές.
Επιστολή του WWF προς Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρωτοβουλία από WWF και Vouliwatch για τη θέσπιση κλιματικού νόμου
Πολίτες και φορείς καλούνται να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την ανοιχτή και συμμετοχική προσπάθεια για τη θωράκιση της Ελλάδας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. 
Πρωτοβουλία από WWF και Vouliwatch για τη θέσπιση κλιματικού νόμου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκκληση στον πρωθυπουργό για τον κλιματικό στόχο της Ευρώπης
Να ψηφίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου υπέρ της μετάβασης της Ευρώπης σε μια οικονομία μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο ώς το 2050 ζητούν με κοινή επιστολή τους από τον πρωθυπουργό...
Εκκληση στον πρωθυπουργό για τον κλιματικό στόχο της Ευρώπης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακούραστες ακτιβίστριες ετών 73, πρωτοπόρες στη μάχη για το κλίμα
Δεν είναι η πρώτη φορά που οργανώσεις ή πολίτες στρέφονται κατά κρατών, κυβερνήσεων ή εταιρειών επειδή δεν τηρούν ανειλημμένες υποσχέσεις για το περιβάλλον Ομως η περίπτωση των KlimaSeniorinnen είναι...
Ακούραστες ακτιβίστριες ετών 73, πρωτοπόρες στη μάχη για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναφορά στην Κομισιόν για ελλιπή προστασία των περιοχών Natura
To WWF Ελλάς ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα καθορίσει άμεσα τους στόχους για τη διατήρηση ειδών και οικοτόπων.
Αναφορά στην Κομισιόν για ελλιπή προστασία των περιοχών Natura

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας