• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 27.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 26.1°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 23.0°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 17.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.6°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  43%
Και όμως μυρίζει...
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και όμως μυρίζει...

 • A-
 • A+
Πνίγεται και πάλι στη δυσοσμία «αγνώστου προελεύσεως» η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρ. Βρεττάκος, καλεί την Πέμπτη τους βουλευτές Β' Πειραιά σε σύσκεψη σχετικά με τη λήψη πρωτοβουλιών για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της Oil One και της Lafarge.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και ιδιαίτερα της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Περάματος βιώνουν μια ανυπόφορη κατάσταση, καθώς η έντονη δυσοσμία εμφανίστηκε και πάλι στην περιοχή. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική.

Ανθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας καταγγέλλουν ότι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, ενώ η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν άγνοια για την πηγή του προβλήματος και επομένως αδυναμία αντιμετώπισής του. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο. Μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Μάιο του 2018, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, είχε αναγκαστεί να προχωρήσει στο κλείσιμο ακόμα και 16 σχολείων της περιοχής για προληπτικούς λόγους, καθώς το φαινόμενο παρουσίαζε έξαρση.

Χθες ο Χρ. Βρεττάκος έκανε γνωστό ότι καλεί αύριο τους βουλευτές της Β' Πειραιά σε σύσκεψη για το ζήτημα. Θα τους ζητήσει:

 Να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για νομοθετική ρύθμιση που θα καθιερώνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της Oil One και της Lafarge.

- Να βοηθήσουν ώστε, όταν παρατηρούνται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, το αρμόδιο υπουργείο να προχωράει αυτόματα σε ενέργειες διακοπής των εργασιών στις παραπάνω βιομηχανίες, όπως εξάλλου οφείλει να πράττει κατά τις προβλέψεις του σχετικού νόμου.

- Να δείξουν με έμπρακτο τρόπο τη στήριξή τους στο αίτημα του λαού της πόλης για άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή.

- Να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων οι οποίοι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις που θα οδηγούν, με δική τους πρωτοβουλία, αφού η Πολιτεία δεν το κάνει μέχρι στιγμής, ακόμη και στο κλείσιμο των εργοστασίων.

Ο δήμαρχος, με μια χαρακτηριστική δήλωσή του που έχει τίτλο «Και όμως μυρίζει», αναφέρει ότι το πρόβλημα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δραπετσώνας για περισσότερα από τρία χρόνια γίνεται συχνά, όπως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ανυπόφορο. «Οι οσμές δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορούν να προκαλέσουν στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους σε αυτήν» προσθέτει και υπενθυμίζει ότι στην προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του προβλήματος, η Δημοτική Αρχή απάντησε με την τοποθέτηση και λειτουργία Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Λιπασμάτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον Νοέμβριο του 2018.

Μετά από 8 μήνες σχετικών μετρήσεων εκδόθηκε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από το Αστεροσκοπείο (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης) στην οποία ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται ότι «από το σύνολο των μετρούμενων συστατικών, αρχικά δίνεται έμφαση στο βενζόλιο. Λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά αποτελέσματα των πρώτων 8 μηνών παρατηρείται ύφεση στα επίπεδά του σε σχέση με τις μετρήσεις της αρχικής περιόδου (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) ενώ διερευνώνται τα περιστατικά εξάρσεων, σύντομης συνήθως διάρκειας, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα αίτια».

Δήλωση για το θέμα έκανε χθες και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Πειραιά «Πειραιάς για Ολους» Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος ανέφερε ότι η δυσοσμία από τα πετρελαιοειδή και την ατελή επεξεργασία τους πνίγει για άλλη μια φορά τις γειτονιές του Πειραιά. «Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι Μαρία Σταθάκη, Δημήτρης Γκερλές και Βάνα Μελά έθεσαν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Ο δήμαρχος ασχολήθηκε με άλλα θέματα. Η βιομηχανική δυσοσμία και η περιβαλλοντική ρύπανση των δυτικών συνοικιών δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα του. Δέκα χρόνια παίζουμε στον Πειραιά τις κουμπάρες. Από πού έρχεται η δυσοσμία; Ποιος να ξέρει».

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2018 ένα ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.


 

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζωντανεύει και πάλι το Πάρκο Σχιστού
Mια όαση πρασίνου και μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σε μια περιοχή της Αττικής ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, στο Σχιστό, που εκτείνεται σε 500 στρέμματα και που από χωματερή διαμορφώθηκε σε πρότυπο Περιβαλλοντικό...
Ζωντανεύει και πάλι το Πάρκο Σχιστού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγουν οι ρυπογόνες μονάδες από Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Πέραμα
Την απομάκρυνση των ρυπογόνων και επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων από το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα και το Πέραμα ζητά με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά.
ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγουν οι ρυπογόνες μονάδες από Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Πέραμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πάρτε τα πετρέλαια και φύγετε από δω»
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν οι Δήμοι Κερατσινίου- Δραπετσώνας και Περάματος, μαζί με κατοίκους και φορείς των περιοχών, ζητώντας την απομάκρυνση των δεξαμενών...
«Πάρτε τα πετρέλαια και φύγετε από δω»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοινό μέτωπο εναντίον των εταιρειών πετρελαιοειδών
​Πυκνώνουν τις παρεμβάσεις τους με δράσεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος για τις εταιρείες πετρελαιοειδών που βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό, όπως και για...
Κοινό μέτωπο εναντίον των εταιρειών πετρελαιοειδών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύπανση στον Πειραιά, δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα
Tα καύσιμα των πλοίων, η συντήρηση των μηχανών τους, οι υψηλοί βιομηχανικοί ρύποι, ο κυκλοφοριακός φόρτος φορτηγών ΙΧ αυτοκινήτων σε συνδυασμό με το θαλάσσιο μέτωπο (υψηλά κτίρια που λειτουργούν ως φράγμα)...
Ρύπανση στον Πειραιά, δυσοσμία σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μυστηριώδης δυσοσμία «πνίγει» Κερατσίνι και Δραπετσώνα
Οι έντονες και δυσάρεστες οσμές που αναδίδονται κατά περιόδους τα τελευταία δύο χρόνια κάνουν πολύ δύσκολη την καθημερινότητα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου,...
Μυστηριώδης δυσοσμία «πνίγει» Κερατσίνι και Δραπετσώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας