• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.2°C / 29.5°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 28.0°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 26.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 23.3°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.5°C
  2 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 26.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.4°C / 29.5°C
  1 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 29.3°C
  1 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 27.8°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν

 • A-
 • A+

Στα χνάρια των αποφάσεων που λαμβάνει τα τελευταία χρόνια, το 5ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας επέλεξε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6) για να εκδώσει απορριπτικές αποφάσεις για τις αιτήσεις ακύρωσης κατά των αδειών εγκατάστασης δύο αιολικών πάρκων στα Aγραφα που είχαν καταθέσει 26 φορείς και περισσότεροι από 500 πολίτες.

Ωστόσο οι φορείς και οι πολίτες που αντιδρούν στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στα Αγραφα δεν το βάζουν κάτω και προχωρούν στη διοργάνωση «κατασκήνωσης για ελεύθερα Αγραφα χωρίς αιολικά».

Η κατασκήνωση ξεκινά σήμερα στο οροπέδιο Καραμανώλη και, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, θα παραμείνουν εκεί «μέχρι τη νίκη, την απόρριψη των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση αιολικών και την ελευθερία των βουνών από τις επενδύσεις».

Η απόφαση του ΣτΕ αφορά την αδειοδότηση εγκατάστασης των δύο πρώτων αιολικών σταθμών στα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, που συνολικά περιλαμβάνουν 40 ανεμογεννήτριες (σε υψόμετρο από 1.500 έως 2.000 μέτρα). Οι ανεμογεννήτριες αυτές αποτελούν τις πρώτες από τις σχεδόν 600 που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην περιοχή των Αγράφων.

Το ΣτΕ ήταν απορριπτικό κυρίως διότι οι λόγοι που επικαλούνταν οι προσφυγόντες αφορούσαν ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν εγερθεί κατά των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και των Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων όταν αυτές εκδόθηκαν το 2012. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των αιολικών πάρκων, καθώς σε μία από τις αποφάσεις αναφέρεται:

«Οίκοθεν νοείται ότι η εταιρεία δεν δύναται να εκκινήσει οποιαδήποτε υλική ενέργεια εκκίνησης των εργασιών στο αιολικό πάρκο, εάν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή (το ΥΠΕΝ) η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ)».

Ετσι τα έργα δεν έχουν ολοκληρώσει την αδειοδοτική τους διαδικασία και υπάρχουν ακόμα βασικές μελέτες οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από υπηρεσίες που πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι περιοχές εγκατάστασης είναι προστατευόμενες περιοχές Natura.

Υπενθυμίζεται ότι τα Αγραφα, εκτός από ιστορικός τόπος αντίστασης και ελευθερίας, αποτελούν μία από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη. Λόγω του ποικίλου τους ανάγλυφου, της γεωγραφικής τους απομόνωσης και της ισχνής παρουσίας του ανθρώπου αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Παράλληλα φιλοξενούν εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα, οι οποίες περιλαμβάνουν σπάνια και απειλούμενα είδη, λόγος για τον οποίο η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000.

Αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα σε πάνω από 1.500 σημεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, αδειοδότησης ή εγκατάστασης περίπου 20.000 ανεμογεννήτριες, γεγονός που εγκυμονεί τον υπαρκτό κίνδυνο της μη αναστρέψιμης βλάβης στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινής ενδοχώρας.

Αφανισμός

«Οι αιολικές εγκαταστάσεις στα Αγραφα θα οδηγήσουν στον αφανισμό τεράστιων εκτάσεων παρθένου δάσους. Η διάνοιξη νέων δρόμων για τη μεταφορά των υλικών, η τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης, η ισοπέδωση των κορυφών, ο εκτοπισμός σημαντικών ειδών χλωρίδας και πανίδας λόγω των επιπτώσεων που θα φέρει η μετατροπή του βουνού σε βιομηχανικό πεδίο (της ρύπανσης, της όχλησης, της εδαφικής υποβάθμισης και της αλλαγής της τοπογραφίας) είναι πληγές που πρέπει να αφορούν όλες και όλους» αναφέρουν οι διοργανωτές της κατασκήνωσης στο οροπέδιο Καραμανώλη.

Για την κατασκήνωση μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ: https://www.facebook.com/savegreekmountains/

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φώτισαν το Τείχος και «άλλαξαν τα φώτα» στους προστατευόμενους υγροβιότοπους
Ο φωτισμός για την ανάδειξη του Τείχους Δυμαίων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για την πανίδα της περιοχής.
Φώτισαν το Τείχος και «άλλαξαν τα φώτα» στους προστατευόμενους υγροβιότοπους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σπέρνουν» ανεμογεννήτριες στα απάτητα Αγραφα
Σε μια προστατευόμενη περιοχή σε υψόμετρο 1.600-2.000 μέτρων πρόκειται να κατασκευαστούν δύο αιολικά πάρκα. Θα απαιτηθεί διάνοιξη δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης που θα διασχίζουν πυκνά...
«Σπέρνουν» ανεμογεννήτριες στα απάτητα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στον Υμηττό υπάρχει κάποιο...μυστικό
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί το διάταγμα προστασίας του Υμηττού, που αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Θεσμοθετήθηκε το 2011 και καλύπτει ολόκληρο τον «πνεύμονα» των 105.000...
Στον Υμηττό υπάρχει κάποιο...μυστικό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο εδώλιο για την καρέτα καρέτα
Προσφυγή της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας εκδικάστηκε χθες στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, όσον αφορά την...
Στο εδώλιο για την καρέτα καρέτα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Είδη υπό εξαφάνιση αφανίζονται από τζιπ και μοτοκρός
Στο οροπέδιο της Βερλίγκας αναπτύσσονται σπάνια είδη φυτών, τα οποία έχουν προσαρμοστεί και επιβιώνουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες των μεγάλων υψομέτρων.
Είδη υπό εξαφάνιση αφανίζονται από τζιπ και μοτοκρός
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταστρέφουν τις Natura με προθεσμία 7 ημερών
Οι προστατευόμενες περιοχές, βορά στα επιχειρηματικά σχέδια πάσης φύσεως ● Οι (ιδιώτες) ελεγκτές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πληρώνονται από τους κατασκευαστές των έργων!
Καταστρέφουν τις Natura με προθεσμία 7 ημερών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας