• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.8°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.3°C
  5 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.1°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 15.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  0 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.2°C
  0 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.1°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  59%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

140 εκατ. και προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την πρόληψη πυρκαγιών

 • A-
 • A+
Το Σχέδιο Δράσης της πολιτείας για την επόμενη τριετία ανακοίνωσε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος. Η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό περιλαμβάνει την πρόσληψη 200 μόνιμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία. Βασική καινοτομία του Σχεδίου είναι η δημιουργία τεχνικών εργαλείων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη μεικτή ζώνη δάσους – κατοικίας.

Στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, χρηματικούς πόρους και τεχνικά εργαλεία των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας για την πρόληψη πυρκαγιών προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας το πρώτο «Σχέδιο Δράσης για τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάστηκε χθες.

Το Σχέδιο Δράσης αφορά τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών για την τριετία 2019-2021 και περιλαμβάνεται στη θεσμοθετημένη από τον Νοέμβριο 2018 Εθνική Στρατηγική για τα Δάση.

Η χρηματοδότηση του έργου για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 140 εκατομμύρια ευρώ και αφορά τόσο πόρους που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών για τους τακτικούς προϋπολογισμούς του ΥΠΕΝ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όσο και από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό περιλαμβάνει την πρόσληψη 200 μόνιμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και την πρόσληψη, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία, οι οποίοι θα απασχοληθούν είτε με συμβάσεις έργου είτε με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου.

Οι επιστήμονες αυτοί θα απασχοληθούν τόσο στο θέμα των διαχειριστικών μελετών των δασών της χώρας όσο και στην εκτέλεση των έργων αυτών.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση: συνεχώς μειούμενοι πόροι, υποστελέχωση, προβλήματα στη συνεργασία για την καταστολή, με ελλιπή ή απούσα τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος - Δασικής Υπηρεσίας και έλλειψη εκσυγχρονισμού της τεχνογνωσίας

Οπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, βασική καινοτομία του Σχεδίου Δράσης είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία τεχνικών εργαλείων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη μεικτή ζώνη δάσους - κατοικίας.

Ο άξονας αυτός θα χρηματοδοτηθεί με 1.130.000 ευρώ, για να γίνει εντοπισμός των περιοχών δασών - κατοικιών που είναι άμεσης προτεραιότητας για προφύλαξη από δασικές πυρκαγιές (hot spots), να δημιουργηθούν ειδικά σχέδια πρόληψης για τη ζώνη αυτή, να εφαρμοσθούν αυτά πιλοτικά σε τρεις περιοχές της χώρας για δύο αντιπυρικές περιόδους (2020-2021) και στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν.

Παράλληλα, υπάρχει χρηματοδότηση και δράση για την εκπαίδευση της κοινωνίας και τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο.

Σύγχρονα εργαλεία

Στον άξονα της πρόληψης πυρκαγιών στα δασικά οικοσυστήματα, δημιουργούνται με σύγχρονα εργαλεία τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, νέες προδιαγραφές διαχειριστικών μελετών δασών και σχέδια αντιπυρικής προστασίας, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση της καύσιμης ύλης και του κινδύνου πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.

Η διαχείριση των δασών συμβάλλει ταυτόχρονα και στην παραγωγή δασικών προϊόντων (τεχνικής ξυλείας και καυσόξυλων) για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και λοιπών φορέων της οικονομίας.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα δάση, διατηρείται και ενισχύεται το πρόγραμμα κατά της λαθροϋλοτομίας που χρηματοδοτεί ο Ειδικός Φορέας Δασών, μέσω του Πράσινου Ταμείου, και δημιουργείται σύστημα επίβλεψης και ελέγχου των χρηματικών πόρων σε ΥΠΕΝ, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και Δήμους. Κι ακόμη, ενεργοποιούνται οι Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας και άλλων επαγγελματιών και χρηστών των δασών.

Ο κ. Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση: συνεχώς μειούμενοι πόροι για την πρόληψη στις δασικές υπηρεσίες και υποστελέχωση, προβλήματα στη συνεργασία για την καταστολή, με ελλιπή ή απούσα τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος - Δασικής Υπηρεσίας και έλλειψη εκσυγχρονισμού της τεχνογνωσίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας από περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ το 2002 και περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ το 2008 έπεσε κάθετα τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τα περίπου 11 εκατομμύρια το 2018. Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους της Δασικής Υπηρεσίας, ο αριθμός τους μειώθηκε από 6.196 κατά την περίοδο 1998 – 2002 σε 2.904 το 2014.

Τις επόμενες μέρες, το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών θα δημοσιευτεί ως Υπουργική Απόφαση σε ΦΕΚ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέες ρυθμίσεις για τις δασικές πυρκαγιές
Στην υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για την αντιπυρική περίοδο προχώρησαν χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, και ο αν. υπουργός...
Νέες ρυθμίσεις για τις δασικές πυρκαγιές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απροετοίμαστοι για τις δασικές πυρκαγιές
Tα χρόνια προβλήματα, η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή απειλούν τα δάση μας για ακόμη μία χρονιά. Ηδη η WWF Ελλάς εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει...
Απροετοίμαστοι για τις δασικές πυρκαγιές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
Ανακλήθηκε, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε, το κάλεσμα του Δασαρχείου Πεντέλης για... μαζική θήρα αγριογούρουνων και η λύση που προκρίνεται είναι η παγίδευση και μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες περιοχές.
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μπουλντόζες βγήκαν στον Σχινιά
Αυτοψία της «Εφ.Συν.» Βαρύ πλήγμα στην οικολογική ακεραιότητα του σπάνιου δάσους κουκουναριάς ● Τα μηχανήματα του εργολαβικού συνεργείου προχώρησαν και μέσα σε ζώνη στην οποία επιτρέπεται μόνο η επιστημονική...
Μπουλντόζες βγήκαν στον Σχινιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τα Δερβενοχώρια
Τα Δερβενοχώρια μετατρέπονται από μια όαση πρασίνου, που προσέλκυε τουρίστες και επισκέπτες για αποδράσεις περιπάτου και φαγητού κοντά στην πόλη, σε μια βιομηχανική περιοχή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τα Δερβενοχώρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ρεματτική»: «Τις πταίει» για την τραγωδία στην Εύβοια;
Αποφάσεις που σχετίζονται με το πολιτικό κόστος, ψηφοθηρία, εξυπηρέτηση οικονομικών/εργολαβικών συμφερόντων, διατήρηση των λόμπι ανάμεσα σε δημόσιο-μελετητές-εργολάβους, είναι τα αίτια τέτοιων καταστροφών...
«Ρεματτική»: «Τις πταίει» για την τραγωδία στην Εύβοια;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας