Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανέτοιμοι απέναντι στις δασικές πυρκαγιές
EUROKINISSI/ILIALIVE.GR/ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανέτοιμοι απέναντι στις δασικές πυρκαγιές

  • A-
  • A+
Μόλις δέκα μήνες μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι και έναν μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, το WWF Ελλάς επισημαίνει τα κρίσιμα κενά και τις πιο επικίνδυνες ελλείψεις στο εθνικό σύστημα δασοπυροπροστασίας, που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνέχειας και αναποτελεσματικότητας, όπως τονίζει η WWF, είναι η αδυναμία πλήρους αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτακτης Ανάγκης 112. Παρότι είναι τεχνικά εφικτό, δεν έχει αξιοποιηθεί η δυνατότητά του για την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών μιας περιοχής μέσω της κινητής τηλεφωνίας για επικείμενο κίνδυνο εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

Η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ανέτοιμη απέναντι στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών, παρ’ όλο που έχουν περάσει μόλις 10 μήνες από την πολύνεκρη τραγωδία της πυρκαγιάς στο Μάτι, παρ’ όλο που βρισκόμαστε έναν μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και παρ’ όλο που η αύξηση και ένταση των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί αυταπόδεικτο γεγονός.

Οπως επισημαίνει το WWF Ελλάς, αμέσως μετά τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική πέρυσι τον Ιούλιο, υπήρξαν επίσημες εξαγγελίες από στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τη λήψη μιας σειράς μέτρων ώστε να «θωρακιστούν» στο μέλλον η χώρα και οι πολίτες από τις δασικές πυρκαγιές. Εκτοτε, πραγματοποιήθηκαν κάποιες κινήσεις, σε κάποιες περιπτώσεις θετικές, σε άλλες ατελέσφορες.

Το πόρισμα της «Επιτροπής για τις προοπτικές διαχείρισης πυρκαγιών υπαίθρου και δασών στην Ελλάδα», που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019, αλλά δεν ακολούθησαν συγκεκριμένες δράσεις και λύσεις.

Ωστόσο, εκδόθηκε επιτέλους η ΚΥΑ που προβλεπόταν σε νόμο του 2014 για τη συνεργασία Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικού Σώματος και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για το «Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας».

Ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων που ενδεχομένως θα επηρεάσουν την ψήφισή του, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για το «Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας» τέθηκε σε διαβούλευση πριν προλάβει να εφαρμοστεί και να αξιολογηθεί ο υφιστάμενος νόμος πολιτικής προστασίας, ενώ δεν δίνει λύσεις στο κομβικό ζήτημα της ανεπαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.

Μείωση των πιστώσεων

Για μία ακόμα χρονιά, το WWF Ελλάς επισημαίνει τα πλέον κρίσιμα κενά και τις πιο επικίνδυνες ελλείψεις στο εθνικό σύστημα δασοπυροπροστασίας, που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, εξακολουθεί να μη δίνεται καμιά πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα στην πρόληψη μέσα από την έγκαιρη δασική διαχείριση, ενώ καταγράφεται χρηματοδότηση περίπου 17 εκατ. ευρώ για γενικούς σκοπούς πυροπροστασίας για τους 332 δήμους της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει επαρκής έλεγχος χρήσης για τον σκοπό που προορίζονται.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η μείωση των πιστώσεων στη Δασική Υπηρεσία για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (3 εκατ. ευρώ το 2012, 2,5 εκατ. ευρώ το 2013, 1,6 εκατ. ευρώ το 2019), που σήμερα μετά βίας καλύπτουν το 10% των αιτούμενων ετήσιων αναγκών.

Από την άλλη, δεν υπάρχει σε εθνικό επίπεδο επανεκτίμηση/επικαιροποίηση του κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις, ώστε να γίνει κατάλληλος σχεδιασμός δράσεων πρόληψης πυρκαγιών. Οι επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την εκδήλωση πυρκαγιών έχουν να επικαιροποιηθούν από το 1984.

Εξάλλου, δεν υπάρχει συστηματική διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών και ανάλυση των σχετικών δεδομένων και τάσεων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και η απαραίτητη διαμόρφωση μέτρων για την αντιμετώπισή τους σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα, δεν έχει καταρτιστεί για ακόμα μία χρονιά μια εθνική, ενιαία εκστρατεία για τη διαρκή ενημέρωση του κοινού και συγκεκριμένων ομάδων-στόχων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Τέλος, χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνέχειας και αναποτελεσματικότητας είναι η αδυναμία πλήρους αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτακτης Ανάγκης 112. Παρότι είναι τεχνικά εφικτό, δεν έχει αξιοποιηθεί η δυνατότητα του 112 για την ενημέρωση των κατοίκων και των επισκεπτών μιας περιοχής μέσω της κινητής τηλεφωνίας για επικείμενο κίνδυνο εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
WWF Ελλάς: Η καταστολή, αντί της πρόληψης, δεν σβήνει πυρκαγιές
Με την περιορισμένων δυνατοτήτων στρατηγική της καταστολής, αντί της πρόληψης, καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει τη φετινή αντιπυρική περίοδο, προειδοποιεί το WWF Ελλάς.
WWF Ελλάς: Η καταστολή, αντί της πρόληψης, δεν σβήνει πυρκαγιές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το 2019 κάηκαν λιγότερα δάση
Αναμφισβήτητα το 2019 μπορεί να χαρακτηριστεί μια ήπια χρονιά για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, αφού καταγράφεται ο μικρότερος αριθμός καμένων εκτάσεων μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Το 2019 κάηκαν λιγότερα δάση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
140 εκατ. και προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την πρόληψη πυρκαγιών
Το «Σχέδιο Δράσης για τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών» περιλαμβάνει ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, χρηματικούς πόρους και τεχνικά εργαλεία των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας.
140 εκατ. και προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την πρόληψη πυρκαγιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Από εμπρησμό και αμέλεια οι περισσότερες πυρκαγιές
Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καταστροφικών δασικών και αγροδασικών πυρκαγιών των προηγούμενων ετών προέρχεται από εμπρησμό από πρόθεση, αλλά, δυστυχώς, ένα επίσης αξιοσέβαστο ποσοστό εξίσου...
Από εμπρησμό και αμέλεια οι περισσότερες πυρκαγιές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απροετοίμαστοι για τις δασικές πυρκαγιές
Tα χρόνια προβλήματα, η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή απειλούν τα δάση μας για ακόμη μία χρονιά. Ηδη η WWF Ελλάς εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει...
Απροετοίμαστοι για τις δασικές πυρκαγιές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τώρα τρέχουν να προλάβουν τις πλημμύρες
Την άμεση έναρξη των αναγκαίων μελετών και των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, προκειμένου να προστατευθούν τα χωριά της Νεάπολης που επλήγησαν από την πρόσφατη μεγάλη φωτιά η οποία κατέκαψε 35.000...
Τώρα τρέχουν να προλάβουν τις πλημμύρες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας