• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 5.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / 0.9°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.4°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.7°C / -1.6°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 6.2°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 7.7°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 2.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.1°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 6.9°C
  0 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 0.6°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 5.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 5.4°C
  3 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.3°C / 1.0°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.3°C / 3.7°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  45%

Η θέα των τσιμεντοσιλό από το Άνω Γαύριο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδράσεις για τη μονάδα σκυροδέματος στην Ανδρο

 • A-
 • A+
Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι κάτοικοι του Γαυρίου, ζητώντας από τις τοπικές αρχές να ανακαλέσουν τις άδειες λειτουργίας. Οπως υποστηρίζουν, η μονάδα που θα περιλαμβάνει συνολικά 8 τσιμεντοσιλό, ύψους 29 μέτρων, έχει γίνει σε χώρο όπου δεν προβλέπεται ξεκάθαρα βιομηχανική χρήση. Ο δήμαρχος και ο έπαρχος έρχονται αντιμέτωποι στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και αλληλοεπιρρίπτουν ευθύνες.

Τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και ιδιοκτητών στο Γαύριο, λιμάνι της Ανδρου, έχει προκαλέσει η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής σκυροδέματος και τσιμεντοσιλό στην περιοχή Κάμπος.

Μιλώντας για τον κίνδυνο μεγάλης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής, έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, ενώ καλούν τις τοπικές Αρχές (δήμο Ανδρου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) να ανακαλέσουν τις άδειες λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας, καθώς έχει σημειωθεί σειρά παρατυπιών.

Οι αρμόδιοι για το θέμα (δήμαρχος και έπαρχος), που μάλιστα έρχονται αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ανταλλάσσουν ευθύνες και επικαλούνται γενικότερο πρόβλημα με τον καθορισμό χρήσεων γης στο νησί, ενώ η εταιρεία που υλοποίησε τη μονάδα απαντά ότι έλαβε όλες τις απαραίτητες άδειες από την Περιφέρεια.

Τα δύο πρώτα τσιμεντοσιλό από κοντά

Οπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι που προσέφυγαν στο ΣτΕ, η μονάδα παραγωγής σκυροδέματος της εταιρείας Βαλμάς Α.Ε., που θα περιλαμβάνει συνολικά 8 τσιμεντοσιλό ύψους 29 μέτρων (έχουν τοποθετηθεί ήδη τα 2), έχει γίνει χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες σε χώρο όπου δεν προβλέπεται ξεκάθαρα βιομηχανική χρήση.

Στην προσφυγή στο ΣτΕ γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις του έργου που αναμένεται να υποβαθμίσουν βάναυσα το περιβάλλον της περιοχής, τόσο από αισθητικής πλευράς όσο και λόγω των εκπομπών σκόνης και θορύβου, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και απαξιώνοντας τις περιουσίες των κατοίκων, όπως και το τουριστικό προϊόν του νησιού.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στην περιοχή του Γαυρίου υπάρχουν μόνο ήπιες χρήσεις γης, είτε κατοικίες είτε μικρές αγροτικές καλλιέργειες.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ψευδή επίκληση βιομηχανικής ζώνης στο έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το οποίο έλαβε αδειοδότηση η μονάδα (Πρωτ. 4364/17), με αποτέλεσμα να μη ζητηθεί από τον επενδυτή η υποβολή εγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), όπως προβλέπεται από τον νόμο για βιομηχανικές εγκαταστάσεις εκτός καθορισμένων βιομηχανικών ζωνών.

Ακόμη, επικαλούνται νομολογία του ΣτΕ (2472/2016) που δεν είχε επιτρέψει την αδειοδότηση μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος στην Κίμωλο.

Ανταλλαγή επιστολών

Στις αρχές Μαΐου, ο «Φιλοπρόοδος Ομιλος το Γαύριο» έστειλε ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειακούς συμβούλους, ζητώντας τις θέσεις τους για τα σημαντικότερα προβλήματα του νησιού, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα των σιλό στον κάμπο Γαυρίου.

Ο όμιλος κάνει λόγο για επερχόμενη καταστροφή της ευρύτερης περιοχής του Γαυρίου, που ανάγκασε τους κατοίκους να προσφύγουν στο ΣτΕ, ενώ μιλά για μεγάλες ευθύνες της αυτοδιοίκησης, καθώς δεν έπρεπε να συναινέσουν να γίνει μονάδα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στις 27 Φεβρουαρίου, η Πολεοδομία Ανδρου απάντησε σε ερώτημα κατοίκου, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην Ανδρο καθορισμένη βιομηχανική ζώνη.

«Η “διορθωτική” επιστολή της Πολεοδομίας του Δήμου προς την Περιφέρεια σε προεκλογική περίοδο δεν θεραπεύει το πρόβλημα, γιατί οι κάτοικοι εξακολουθούν να το έχουν και να επιβαρύνονται με το δικαστικό κόστος.

»Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτή η καταστροφή είναι τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια να ζητήσουν την άμεση ανάκληση των αδειών που έχουν δώσει», αναφέρει η ανοιχτή επιστολή του «Φιλοπρόοδου Ομίλου το Γαύριο».

Τι λέει ο δήμαρχος

Η Πολεοδομία Ανδρου είχε πράγματι δώσει στον επενδυτή μια βεβαίωση χρήσης γης που αναφέρει ότι επιτρέπεται η βιομηχανική χρήση, ωστόσο για να στηθεί μία τέτοιου τύπου μονάδα απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος του νησιού, Θεοδόσης Σουσούδης

Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Ανδρου και υποψήφιο στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών, Θεοδόση Σουσούδη.

Οπως μας εξήγησε, η Πολεοδομία Ανδρου είχε πράγματι δώσει (Ιούλιος 2017) στον επενδυτή μια βεβαίωση χρήσης γης που αναφέρει ότι επιτρέπεται η βιομηχανική χρήση, ωστόσο, για να στηθεί μία τέτοιου τύπου μονάδα, απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θεώρησε ότι υπάρχει καθορισμένη βιομηχανική ζώνη στο νησί, που δεν απαιτεί ΜΠΕ.

Ωστόσο, η πολεοδομία του δήμου απέστειλε, τον Φεβρουάριο, έγγραφο, στο οποίο επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καθορισμένη βιομηχανική ζώνη στην Ανδρο.

Τον Απρίλιο (18 Απριλίου), ο Δήμος Ανδρου ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σχετικά με το ποια νομοθετική ρύθμιση δικαιολογεί την ύπαρξη καθορισμένης βιομηχανικής ζώνης και αναμένεται η απάντηση.

«Αλλο μια βεβαίωση ότι επιτρέπεται βιομηχανική χρήση, άλλο ότι υπάρχει βιομηχανική ζώνη. Ευθύνες έχουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο μέχρι πρότινος έπαρχος (σ.σ. ο επίσης υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης). Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της νομιμότητας», κατέληξε ο κ. Σουσούδης.

Τι λέει ο έπαρχος

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο έπαρχος Δημήτρης Λοτσάρης, τονίζει πως «το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει χωροταξική μελέτη και δεν υπάρχει καθορισμένη βιομηχανική ζώνη στο νησί της Ανδρου, ούτε στα άλλα νησιά των Κυκλάδων»

Από την πλευρά της, η Περιφερειακή Ενότητα Ανδρου τόνιζε σε παλιότερο δελτίο Τύπου ότι η άδεια δόθηκε από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού ο επενδυτής είχε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και βεβαίωση βιομηχανικής χρήσης από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου που νοικιάστηκε για 30 χρόνια και στήθηκε η μονάδα.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο έπαρχος Ανδρου και υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, Δημήτρης Λοτσάρης, τονίζει ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που η Πολεοδομία Ανδρου χορήγησε την πρώτη βεβαίωση προς τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η βιομηχανική χρήση.

Υποστηρίζει, επίσης, ότι για την αδειοδότηση της επίμαχης μονάδας απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«Καταλαβαίνω την αγωνία των κατοίκων. Ουσιαστικά, με την ύπαρξη της βεβαίωσης για βιομηχανική χρήση η Περιφέρεια δεν μπορούσε να παρέμβει. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει γίνει χωροταξική μελέτη και δεν υπάρχει καθορισμένη βιομηχανική ζώνη στο νησί της Ανδρου, ούτε στα άλλα νησιά των Κυκλάδων».

Επιπλέον, δεσμεύεται ότι σε περίπτωση εκλογής του θα γίνει σεβαστή οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από το ΣτΕ και κατηγορεί τη νυν δημοτική αρχή, χαρακτηρίζοντας τις επιστολές προς την Περιφέρεια προεκλογικές, καθώς υποστηρίζει ότι το θέμα δεν έφτασε ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο ούτε υπήρξε κάποιο ψήφισμα στήριξης των κατοίκων που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Η θέση της εταιρείας Βαλμάς Α.Ε.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Βαλμάς Α.Ε. σε ανακοίνωσή της τον Νοέμβριο του 2018 προς τοπικά ΜΜΕ του νησιού επισημαίνει ότι στην ίδια περιοχή του Κάμπου Γαυρίου λειτουργούν κι άλλες συναφείς επιχειρήσεις μικρής ή μεσαίας όχλησης, όπως μάντρες οικοδομικών υλικών και σιδήρου, ανοικτές αποθήκες αδρανών υλικών και το Δημοτικό Σφαγείο του νησιού.

Πριν ξεκινήσει την υλοποίηση της επένδυσης, κατέθεσε ερώτημα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ανδρου, από την οποία έλαβε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η βιομηχανική χρήση στο οικόπεδο της επίμαχης εγκατάστασης, ενώ ακολούθησαν οι σχετικές άδειες από τμήμα βιομηχανίας, ενέργειας και φυσικών πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος μέσης όχλησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η υποκρισία ρέει στο ρέμα Πικροδάφνης
Από τη μια η Περιφέρεια Αττικής προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίων για τη μετατροπή του ρέματος Πικροδάφνης σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων και από την άλλη, ντύνει με… φωτοστέφανο τις...
Η υποκρισία ρέει στο ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γκλαμουριά και... βοθρολύματα
Χθες ο Μαραθώνας πρωταγωνιστούσε στην επικαιρότητα για τον κλασικό αγώνα δρόμου. Ωστόσο, τους δημότες απασχολούν πιο σοβαρά προβλήματα: αφενός τα τρία βεβαιωμένα κρούσματα ελονοσίας και αφετέρου η... φτηνή...
Γκλαμουριά και... βοθρολύματα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τρίπολη - σκουπίδια: Σε ιδιωτικό οικόπεδο εν μέσω βροχής μηνύσεων
Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στο θέμα των απορριμμάτων της Τρίπολης μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση, με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη, να...
Τρίπολη - σκουπίδια: Σε ιδιωτικό οικόπεδο εν μέσω βροχής μηνύσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλει να σβήσει τις «Ακροδεξιές Μουτζούρες»
Με επιστολή του ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου Νικόλαος Ταλλάς επιχειρεί να αντικρούσει δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που τον χαρακτήριζε ακροδεξιό ● Τι απαντά ο συντάκτης μας Γ. Παγουδής
Θέλει να σβήσει τις «Ακροδεξιές Μουτζούρες»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πανηγυρίζουν η Ν.Δ. και η Eldorado Gold
H απογοήτευση από την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της εξόρυξης χρυσού και η πολυδιάσπαση του κινήματος υπεράσπισης του περιβάλλοντος στην περιοχή οδήγησαν σε αλλαγή ηγεσίας στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.
Πανηγυρίζουν η Ν.Δ. και η Eldorado Gold
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο
Την απόλυτη συντριβή βίωσαν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο και ειδικότερα σε Λέσβο και Χίο. Τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και δήμων τα ψηφοδέλτια δεν κατάφεραν να πλησιάσουν στον δεύτερο γύρο.
Συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόρειο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας