• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%
ΕΦ.ΣΥΝ. / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι

 • A-
 • A+
Ειδικό Χωρικό Σχέδιο εκπονήθηκε και εγκρίθηκε στην πυρόπληκτη περιοχή. Περίπου 7.900 στρέμματα θα ανοικοδομηθούν με σύγχρονες υποδομές, ελεύθερους χώρους, προστασία ρεμάτων και δρόμους που θα εξασφαλίζουν πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο.

Ενας πρότυπος οικισμός, με σύγχρονες υποδομές και ελεύθερους χώρους, θα ζωντανέψει μέσα από τις στάχτες που αφάνισαν το περασμένο καλοκαίρι το Μάτι.

Περίπου 7.900 στρέμματα που ανήκουν διοικητικά στους Δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα θα ανοικοδομηθούν με σχέδιο που θα εξασφαλίζει δρόμους και πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο, με προστασία των ρεμάτων και δόμηση που ταιριάζει σε παραθεριστικό οικισμό.

Είναι οι βασικές επιλογές για την «επόμενη ημέρα» που περιλαμβάνονται στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την πυρόπληκτη περιοχή, το οποίο εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, συζητήθηκε με τους φορείς των κατοίκων και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στην οποία παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των δήμων, οι συντονιστικές επιτροπές των κατοίκων και οι τοπικοί σύλλογοι.

Το επόμενο βήμα είναι η εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης η οποία θα καθορίσει την «ταυτότητα» της περιοχής με βάση τις προδιαγραφές που εγκρίθηκαν χθες.

Συντελεστής 0,4

Για να αντιμετωπιστεί το πολεοδομικό χάος που πολλαπλασίασε τα θύματα και τις υλικές ζημιές, έχουν ήδη ληφθεί μέτρα από το αρμόδιο υπουργείο.

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η κατασκευή νέας περίφραξης σε ζώνη 500 μέτρων από την ακτή, ενώ χορηγείται άδεια δόμησης σε ακίνητα που βρίσκονται στο ρέμα Παππά μόνο με την προϋπόθεση ότι η καινούργια οικοδομή θα βρίσκεται σε απόσταση 20 μέτρων από την κοίτη του.

Με βάση τις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου, το Μάτι θα γίνει περιοχή παραθεριστικής κατοικίας και παραθαλάσσιας αναψυχής.

Αυτό σημαίνει ότι θα ενταχθούν στο σχέδιο περιοχές αυθαιρέτων που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα, αλλά ο ανώτερος συντελεστής δόμησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,4 και θα υπάρχει πρόβλεψη για δρόμους με προδιαγραφές ασφαλούς οδήγησης και μετακίνησης των πεζών.

Παράκτια ζώνη

Από την πολεοδομική μελέτη, που με βάση τον νόμο του 2016 προβλέπεται να θεσμοθετηθεί μέσα σε έξι μήνες από την έγκρισή της, θα προκύψουν οι κοινόχρηστοι χώροι και το νέο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Θα γίνει διάνοιξη των δρόμων ώστε να καταλήγουν χωρίς εμπόδια στη θάλασσα και να εξασφαλίζουν τη σύνδεση με τις γειτονικές οικιστικές ενότητες.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο είναι ο καθορισμός της παράκτιας ζώνης, με χάραξη της «κόκκινης γραμμής» πέρα από την οποία θα απαγορεύεται η δόμηση, για να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ενώ θα κατεδαφιστούν οι οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί χωρίς άδεια.

Θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η διάταξη του νόμου 1337/1983 που επιβάλλει τη δημιουργία διόδων πρόσβασης στην παραλία κάθε 300 μέτρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την απελευθέρωση της παράκτιας ζώνης, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της, προβλέπονται κάθετοι πεζόδρομοι και βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι περιλαμβάνει (και τι όχι) το νομοσχέδιο για το Μάτι
Ως τον Ιούλιο του 2020 και με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου προβλέπεται να εκπονηθεί το πολεοδομικό σχέδιο για τα περίπου 7.900 στρέμματα στα όρια των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα-Νέας Μάκρης.
Τι περιλαμβάνει (και τι όχι) το νομοσχέδιο για το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νομιμοποιούνται οι καταπατημένες δασικές εκτάσεις
Η δόμηση σε εκτός σχεδίου ακίνητα θα προκαλέσει την επέκταση των πόλεων με προυπόθεση τους όρους που ισχύουν στις εντός σχεδίου περιοχές, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οικιστικές αλλαγές...
Νομιμοποιούνται οι καταπατημένες δασικές εκτάσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσωρινή αναστολή προστίμων
Με τροπολογία που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα θα ανασταλεί η επιβολή προστίμων που επέβαλε η Πολεοδομία Παλλήνης σε αυθαίρετα τα οποία είχαν κατασκευαστεί στο ρέμα Παππά, στο Μάτι η οποία...
Προσωρινή αναστολή προστίμων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας