Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ομπρέλα προστασίας του ΣτΕ για την οδό Καραμπατζάκη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομπρέλα προστασίας του ΣτΕ για την οδό Καραμπατζάκη

  • A-
  • A+
Ισχυρό ράπισμα στα σχέδια του Δήμου Βόλου αποτελεί η προσωρινή διαταγή μερικής αναστολής εκτελέσεως των αποφάσεων που αφορούν τη διαμόρφωση των οδών Καραμπατζάκη και Ζάχου ως «οδών ήπιας κυκλοφορίας» ● Επικροτούν οι πολίτες, οργισμένα αντιδρά ο δήμος.

Για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει φρένο στα σχέδια της δημοτικής αρχής Βόλου και του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου να μετατρέψουν την οδό Καραμπατζάκη από δρόμο ήπιας κυκλοφορίας σε ταχείας.

Πρόκειται για τον παρόχθιο δρόμο του χειμάρρου Κραυσίδωνα, που αποτελεί περιβαλλοντική όαση για τους κατοίκους της πόλης, ένα «γραμμικό πάρκο» που λειτουργεί ως χώρος περιπάτου χωρίς να αποτρέπει τη δυνατότητα κίνησης αυτοκινήτων.

Η οδός Καραμπατζάκη, στην πλευρά της Νέας Ιωνίας Βόλου, η οποία αναπλάστηκε και διαμορφώθηκε το 1993 μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life σε δρόμο ήπιας-τοπικής κυκλοφορίας, έχει μπει στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων του Βόλου.

Κι αυτό διότι η κατάργηση αυτού του γραμμικού πάρκου ισοδυναμεί με την καταστροφή των πεζοδρομημένων τμημάτων τής Καραμπατζάκη, την κοπή δέντρων ηλικίας 25 χρόνων και πλέον, ρυθμίσεις που θα αυξήσουν την κυκλοφοριακή κίνηση, αλλά και την κατάργηση του χρηματοδοτούμενου από την Ευρώπη έργου.

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ισχυρό ράπισμα στα σχέδια του Δήμου Βόλου και έρχεται σε μια στιγμή όπου η δημοτική αρχή του Βόλου είχε ανακοινώσει ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατάργηση του γραμμικού πάρκου, καθώς η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε την εισήγηση της επιτροπής που διενήργησε τον δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό και αξιολόγησε τις προσφορές για την ανάδειξη αναδόχου του έργου, το οποίο εξευγενισμένα και παραπλανητικά το βαφτίζει «διαμόρφωση οδών ως ήπιας κυκλοφορίας».

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του 4ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία γίνεται μερική αναστολή εκτελέσεως των αποφάσεων που αφορούν τη διαμόρφωση των οδών Καραμπατζάκη και Ζάχου ως «οδών ήπιας κυκλοφορίας» (απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου).

Με την προσωρινή διαταγή απαγορεύεται μόνο «η επιχείρηση υλικών ενεργειών εκτελέσεως των παραπάνω πράξεων, κατά το μέρος που αυτές θα συνεπάγονταν την κοπή δέντρων ή την επέμβαση σε υφιστάμενη βλάστηση».

Η προσωρινή διαταγή ισχύει μέχρι την έκδοση της αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών επί της αιτήσεως αναστολής που έχει υποβληθεί στο ΣτΕ από δεκαπέντε μέλη της Επιτροπής Δημοτών Κραυσίδωνα και δημοτικούς σύμβουλους, την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, καθώς και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), το οποίο εκπροσωπεί 43 περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη τη χώρα.

Αντιδράσεις

«Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα ύπαρξης αυτού του γραμμικού περιβαλλοντικού χώρου, που πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί. Αυτά τα σχέδια του Δήμου Βόλου για την περιοχή δημιουργούν έναν εσωτερικό δακτύλιο κυκλοφορίας αυτοκινήτων, καταστρέφουν το περιβάλλον, ανατρέπουν κοινωνικά την περιοχή, στερούν την πόλη από τη μοναδική της ευκαιρία για μια συνολική ανάπλαση της περιοχής των οδών Ζάχου - Καραμπατζάκη και την κοίτη του χειμάρρου Κραυσίδωνα σε μήκος 3.000 μέτρων, στρέφονται δε ευθέως κατά της βιώσιμης κινητικότητας, την ίδια στιγμή που σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο ακολουθείται η αντίστροφη πορεία. Η ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος μπορεί να προκύψει από την κατασκευή της σύνδεσης του περιφερειακού με την περιοχή των Νέων Παγασών», επισημαίνει η Επιτροπή Δημοτών για την Προστασία - Ανάπλαση και Ανάδειξη της περιοχής του Κραυσίδωνα.

Εντούτοις, η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Δήμου Βόλου, στην οποία αναφέρεται ότι το έργο της Καραμπατζάκη θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές. Στην ίδια ανακοίνωση επιτίθεται με βαρύτατους, ανυπόστατους χαρακτηρισμούς ενάντια σε όσους αντιδρούν στην υποβάθμιση της Καραμπατζάκη και τους χαρακτηρίζει «εκπρόσωπους της παραδοσιακής διαπλοκής στην πόλη».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φρένο» από το ΣτΕ στη μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη
Ισχυρό ράπισμα δέχτηκε η δημοτική αρχή Βόλου έπειτα από απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (αρ. 350/2017) με την οποία διατάσσει τον δήμο να απόσχει από την εκτέλεση της οποιασδήποτε εργασίας για...
«Φρένο» από το ΣτΕ στη μονοδρόμηση της Καραμπατζάκη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξήλωσαν νησίδα κοντά στην Καραμπατζάκη παρουσία του Μπέου
Ο Δήμος Βόλου, παρά την απόφαση του ΣτΕ που τον διατάσσει να απόσχει από κάθε εργασία στον επίμαχο δρόμο, εμμένει στις παρανομίες του, προχωρόντας με μία ακόμη καταδρομική επιχείρηση στο ξήλωμα και την...
Ξήλωσαν νησίδα κοντά στην Καραμπατζάκη παρουσία του Μπέου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η οδός Καραμπατζάκη έχει τη δική της ιστορία
Ενας ξεχωριστός δρόμος, με παράδοση στην αντίσταση που ξεκινά στο μακρινό 1988, προκαλεί και σήμερα πονοκέφαλο στον Δήμο Βόλου, ο οποίος έχει βαλθεί να καταστρέψει κάθε σπιθαμή από το περιβάλλον που έχει...
Η οδός Καραμπατζάκη έχει τη δική της ιστορία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πραξικοπηματική» διευκόλυνση για τα αιολικά στα Αγραφα
Ποια κυβερνητικά... παράκεντρα και με τι σκεπτικό παρακάμπτουν τον «σκόπελο» της προαπαιτούμενης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης ανοίγοντας τον δρόμο στις δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες.
«Πραξικοπηματική» διευκόλυνση για τα αιολικά στα Αγραφα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας