Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταγγελίες για τσιμεντοποίηση στο Πεδίον του Αρεως

Η σημερινή κατάσταση του προαυλίου του «Αλσους»: περιφραγμένο, μπετοναρισμένο, αποκλεισμένο από τους επισκέπτες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταγγελίες για τσιμεντοποίηση στο Πεδίον του Αρεως

  • A-
  • A+
Η κίνηση πολιτών «Επιμένουμε» διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση που προκαλούν οι παρεμβάσεις (περίφραξη, ιδιωτικό πάρκινγκ κ.ά.) του επιχειρηματία που έχει εκμισθώσει το «Αλσος». «Ολα γίνονται με έγκριση του Δασαρχείου και της Πολεοδομίας», απαντά η Περιφέρεια.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια σε ένα νέο, όπως καταγγέλλει, περιβαλλοντικό έγκλημα καλεί το πρωί της Κυριακής η κίνηση πολιτών «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως».

Η κίνηση προχωρά σε καταγγελίες εναντίον της Περιφέρειας Αττικής για ανοχή στα σχέδια του επιχειρηματία που νοίκιασε το καφέ «Αλσος» (κτίριο Οικονομίδη) για τη δημιουργία συναυλιακού χώρου για 2.500 άτομα και παράνομη αποκοπή 4 στρεμμάτων από το Πεδίον του Αρεως. «Οτιδήποτε έχει γίνει στον χώρο είναι απόλυτα νόμιμο» απαντούν από την πλευρά τους στελέχη της Περιφέρειας.

Η κίνηση «Επιμένουμε» υποστηρίζει ότι αρχικά και σε συνεννόηση με την Περιφέρεια επικροτούσε την ενοικίαση μέρους του πάρκου για ήπιες χρήσεις, όμως η ενοικίαση του χώρου γύρω από το «Αλσος» συνοδεύτηκε από ξύλινη περίφραξη 2,5 μέτρων και κάλυψη με μπετόν και ξύλινο ντεκ χώρου 2.000 τ.μ. που προηγουμένως ήταν πράσινο και χώμα. Πέραν του ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποκόπτεται από το υπόλοιπο πάρκο, γίνεται λόγος και για τη δημιουργία σκηνής 20x20 σε βάση μπετόν, η οποία έχει μεταλλικό υπόστεγο βιομηχανικού τύπου.

Σύμφωνα με την απόφαση 53/2019 της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας, έχει εγκριθεί η τοποθέτηση πάνινης τέντας, επιφάνειας περίπου 2.000 τ.μ., πάνω σε μεταλλικό σκελετό, ύψους περίπου 14 μέτρων, στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου «Αλσος».

Τα μέλη της κίνησης αναφέρονται σε ένα γιγαντιαίο μεταλλικό υπόστεγο όπως αυτά στην περιοχή της Ιεράς Οδού, που θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα το πάρκο. Στο θέμα είχε αναφερθεί και η Αννα Δαμιανίδη με άρθρο της στην «Εφ.Συν.» («Θετική στάση», 9/4/2019).

Παραχώρηση πρόσθετης έκτασης

Εκτός αυτού, η κίνηση «Επιμένουμε Πεδίο του Αρεως» εγκαλεί την Περιφέρεια για την παραχώρηση επιπλέον χώρου 500 τ.μ. που δεν προβλεπόταν στο αρχικό μίσθωμα, καθώς και για το γεγονός ότι 30 μέτρα μακριά από την υπάρχουσα είσοδο στο πάρκο δημιουργήθηκε ιδιωτική είσοδος η οποία ελέγχεται από τον ενοικιαστή και χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης για το προσωπικό ή για επισκέπτες της επιχείρησης.

Στην απόφαση 1380/2018 της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής όπως και στις υπόλοιπες σχετικές αποφάσεις διευκρινίζεται ότι οι παρεμβάσεις τις οποίες απαίτησε ο ενοικιαστής του χώρου ισχύουν με την «προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν όλες οι κατά νόμο απαιτούμενες άδειες (περιλαμβανομένων αυτών από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο) με μέριμνα και δαπάνες του μισθωτή».

Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση μη έκδοσης των αδειών γι’ αυτές τις παρεμβάσεις. Τα μέλη της κίνησης από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι εργασίες στηρίχθηκαν σε άδεια «μικρής κλίμακας» που εξέδωσε η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, ενώ εκκρεμεί η οριστική απάντηση του αρμόδιου Δασαρχείου.

Επικοινωνήσαμε με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη οικονομικών, Χρήστο Καραμάνο, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι όλες οι παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο που έγιναν από τον ιδιώτη επιτρέπονται βάσει των προβλεπόμενων χρήσεων γης. «Και για τη μεταφορά της περίφραξης και για την τοποθέτηση ξύλινου δαπέδου με υπόστρωμα από μπετόν στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου υπήρξε έγκριση και από το Δασαρχείο και από την Πολεοδομία», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμάνος.

Εν συνεχεία έκανε λόγο για έναν ξεχωριστό χώρο τεσσάρων στρεμμάτων από τα συνολικά 260 του πάρκου, που αποτελεί τον μόνο χώρο που διαθέτει δικό του ξεχωριστό ρυμοτομικό σχέδιο βάσει παλαιότερου προεδρικού διατάγματος.

Οσο για την τέντα, ο κ. Καραμάνος τη χαρακτήρισε απαραίτητη λόγω καιρικών συνθηκών και πάντοτε υπό την προϋπόθεση να λάβει άδεια από το Δασαρχείο και την Πολεοδομία.

«Είμαστε υπέρ του να λειτουργήσει αυτός ο χώρος ως πολιτιστική σκηνή και διασφαλίζουμε το υψηλό επίπεδο. Εμφανίστηκαν καλλιτέχνες όπως ο Γ. Νταλάρας, ο Δ. Σαββόπουλος και η Λίνα Νικολακοπούλου. Τα όσα καταγγέλλονται περί “Ιεράς Οδού” δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», κατέληξε.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δράση «Χωρίς Μεσάζοντες» και... χωρίς παραγωγούς
Κανένας δεν περίμενε πως το προγραμματισμένο εδώ και χρόνια ραντεβού με την πρωτοβουλία «Χωρίς Μεσάζοντες», που πραγματοποιείται κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, ξαφνικά απλά δεν θα γίνει. Η Περιφέρεια δηλώνει...
Δράση «Χωρίς Μεσάζοντες» και... χωρίς παραγωγούς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποβαθμίζουν το πάρκο Γουδή στεγάζοντας δημόσια υπηρεσία
Κατά παράβαση των νόμων η κυβέρνηση μεταφέρει με τροπολογία τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας στο Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας του πάρκου, προς δόξα της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας.
Υποβαθμίζουν το πάρκο Γουδή στεγάζοντας δημόσια υπηρεσία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντιδράσεις για τη μονάδα σκυροδέματος στην Ανδρο
Τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και ιδιοκτητών στο Γαύριο, λιμάνι της Ανδρου, έχει προκαλέσει η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής σκυροδέματος και τσιμεντοσιλό στην περιοχή Κάμπος.
Αντιδράσεις για τη μονάδα σκυροδέματος στην Ανδρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι προβλέπεται για το φορέα διαχείρισης του πάρκου Γουδή
Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το νέο μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, που είχε θεσμοθετηθεί με το διάταγμα του 2011. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε γνωστό πως ιδρύεται ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού...
Τι προβλέπεται για το φορέα διαχείρισης του πάρκου Γουδή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Αττικό Αλσος στο έλεος της νοοτροπίας του Νεοέλληνα
Αυτοψία της «Εφ.Συν.» αναδεικνύει το χάος που προκύπτει από την αυθαιρεσία ιδιωτών και επαγγελματιών. Από τις κυριότερες αιτίες της υποβάθμισης η παραβατική λειτουργία του δημοτικού αναψυκτηρίου «Υάδες».
Το Αττικό Αλσος στο έλεος της νοοτροπίας του Νεοέλληνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προτάσεις για την... αποτοξίνωση του πάρκου
Ανοιχτή συζήτηση για το πρόβλημα των ναρκωτικών στο Πεδίον του Αρεως, τους γύρω δρόμους και τις γειτονιές με τη συμμετοχή πληθώρας εμπλεκόμενων φορέων, πολιτών και επτά υποψήφιων δημάρχων της Αθήνας έγινε στην...
Προτάσεις για την... αποτοξίνωση του πάρκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας