«Σημαντική» μείωση ύψους 2,5% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση ορυκτών καυσίμων κατέγραψε το 2018 η EΕ, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν το 2018 στην πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Πορτογαλία (-9,0%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (-8,1%), την Ιρλανδία (-6,8%). Στην Ελλάδα καταγράφηκε μείωση 3,6%.
Αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε οκτώ κράτη μέλη: τη Λετονία (+ 8,5%), τη Μάλτα (+ 6,7%), την Εσθονία (+ 4,5%), το Λουξεμβούργο (+ 3,7% ), τη Φινλανδία (+ 1,9%) και τη Λιθουανία (+ 0,6%).
Οι εκπομπές CO2 συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% όλων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της ΕΕ.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Eurostat, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων έχουν αντίκτυπο στις εκπομπές CO2 στη χώρα όπου καίγονται τα ορυκτά καύσιμα: για παράδειγμα, εάν εισάγεται άνθρακας, αυτό οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών, ενώ εάν εισάγεται ηλεκτρική ενέργεια, δεν έχει άμεση επίπτωση στις εκπομπές στη χώρα εισαγωγής, καθώς αυτές καταγράφονται στη χώρα εξαγωγής όπου παράγεται.
Στα τέλη Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την στρατηγική της για να επιτευχθεί μηδενική εκπομπή CO2 ως το 2050. Ωστόσο ο στόχος αυτός δεν έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε. μέχρι τώρα.
Η Ένωση έχει δεσμευτεί για το 2030 να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Επίσης αναμένεται το 2020 να παρουσιάσει την μακροπρόθεσμη στρατηγική της για τα μέσα του αιώνα, όσον αφορά τον σεβασμό των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.
Στο μεταξύ, 210 δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων, μεταξύ των οποίων ι το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μιλάνο, η Αθήνα κ.α., σε ανοιχτή τους επιστολή, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής στη Ρουμανία ζητούν να «δεσμευτεί (η Ε.Ε.) σε μια μακροπρόθεσμη κλιματική στρατηγική που έχει στόχο να επιτευχθεί ένα επίπεδο μηδενικών εκπομπών ως το 2050».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας