• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.6°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  0 BF
  96%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέες ρυθμίσεις για τις δασικές πυρκαγιές

 • A-
 • A+

Στην υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την καλύτερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών για την αντιπυρική περίοδο προχώρησαν χθες η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, με την οποία προβλέπεται η συνεργασία της Πυροσβεστικής με τη Δασική Υπηρεσία.

Τριάντα ένα χρόνια μετά την «έξωση» της Δασικής Υπηρεσίας και την ανάθεση της δασοπυρόσβεσης αποκλειστικά στην Πυροσβεστική, η χθεσινή ΚΥΑ είναι η πρώτη που ορίζει ως υποχρεωτική τη συνεργασία και ρυθμίζει τους όρους συντονισμού των δύο φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Η απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου ΠτΠ, έχει στόχο την άμεση ισχυροποίηση της προστασίας των δασών της χώρας κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, καθώς η ολοκλήρωση της ψήφισης του νομοσχεδίου που βρίσκεται σε διαβούλευση για το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας -όπου καθορίζονται οι αρμοδιότητες και ο τρόπος εμπλοκής των δύο φορέων σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς- αναμένεται να καθυστερήσει.

Η απόφαση έχει τρία άρθρα: το πρώτο καλύπτει το γενικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο υπηρεσιών, το δεύτερο αναλύει τις αρμοδιότητες της Πυροσβεστικής και το τρίτο τις αρμοδιότητες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών.

Σε εθνικό επίπεδο προβλέπεται στενή συνεργασία του τμήματος Επιχειρήσεων Δασοπυρόσβεσης της Πυροσβεστικής και του τμήματος Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία έγκειται στην έκδοση ενιαίων κανόνων και οδηγιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, την πρόβλεψη για τις τοπικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και την εναρμόνιση των μέτρων πρόληψης με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό καταστολής.

Σε περιφερειακό επίπεδο προβλέπεται η συνεργασία των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και των Δασικών Υπηρεσιών για την έγκαιρη έκδοση ενιαίων κανόνων, οδηγιών και κατευθύνσεων για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Μέσω της συνεργασίας, επιδιώκεται η καλύτερη διασπορά των δυνάμεων επιφυλακής για συνεχή κάλυψη των περιοχών, ο καθορισμός του απαιτούμενου αριθμού πυροφυλακίων για την έγκαιρη αναγγελία των πυρκαγιών και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα ασφάλειας και αποφυγής ατυχημάτων από δασικές πυρκαγιές.

Παράλληλα, προβλέπεται η υποχρεωτική στελέχωση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής με δασολόγους που θα παρέχουν συμβουλές και πληροφορίες στον επικεφαλής του, ο οποίος και θα είναι υποχρεωμένος να τις λάβει υπόψη του.

Οι δασολόγοι ακόμη θα υποχρεούνται να παρέχουν τη γνώμη τους για την ιεράρχηση αντιμετώπισης στην περίπτωση εκδήλωσης ταυτόχρονων πυρκαγιών, ενώ οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας που θα βρίσκονται σε συμβάν θα δίνουν πληροφορίες για το οδικό δασικό δίκτυο, το ανάγλυφο της περιοχής και τη συμπεριφορά της υπάρχουσας δασικής βλάστησης στη φωτιά.


 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε ύφεση η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια
Αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες ώρες η μεγάλη πυρκαγιά, που για τέταρτη ημέρα έκαιγε πευκοδάσος στην Εύβοια αφήνοντας πίσω της στάχτες και αποκαΐδια, θα ετίθετο υπό έλεγχο εξέφραζαν χθες αργά το απόγευμα...
Σε ύφεση η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια «γλείφει» την Πάρνηθα
Σε εξέλιξη βρισκόταν ώς αργά χθες το απόγευμα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου σε πευκοδάσος στα Δερβενοχώρια, κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας, όπου λίγο έλειψε να σημειωθεί τραγωδία, όταν...
Η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια «γλείφει» την Πάρνηθα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε τρεις μήνες κάηκαν όσα όλο το ’19
Μπορεί η κυβέρνηση να κομπορρημονεί ότι αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αγροτοδασικές πυρκαγιές, όμως τα αριθμητικά στοιχεία πρόσφατης έρευνας τη διαψεύδουν.
Σε τρεις μήνες κάηκαν όσα όλο το ’19
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καρδιοχτύπι με την πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη
Στιγμές αγωνίας έζησαν τις τελευταίες είκοσι τέσσερις ώρες οι κάτοικοι στη Νέα Μάκρη όταν υπό συνθήκες που διερευνώνται από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής ξέσπασε πυρκαγιά στη θέση Λιβίσι.
Καρδιοχτύπι με την πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
140 εκατ. και προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την πρόληψη πυρκαγιών
Το «Σχέδιο Δράσης για τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών» περιλαμβάνει ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, χρηματικούς πόρους και τεχνικά εργαλεία των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας.
140 εκατ. και προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την πρόληψη πυρκαγιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
Οι φωτιές... γυροφέρνουν Σέιχ Σου και Χαλκιδική. Με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για «κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 3», μικροπυρκαγιές να κινητοποιούν την Πυροσβεστική το Σαββατοκύριακο και μία...
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας