Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φτωχές οι επιδόσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών για το περιβάλλον
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φτωχές οι επιδόσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών για το περιβάλλον

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με έρευνα του CAN Europe, στην πρώτη κατηγορία υπέρ των περιβαλλοντικών δράσεων κατατάσσονται η ΛΑ.Ε. με 66,7% και το Ποτάμι (65,8%), ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (47,8%), ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ν.Δ. (13,8%) και το ΚΚΕ (0%).

Ο καλύτερος Ελληνας ευρωβουλευτής όσον αφορά την υπεράσπιση του περιβάλλοντος αναδεικνύεται ο Νίκος Χουντής, εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα - Μέτωπο Ανατροπής, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του Δικτύου Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή (CAN Europe).

Η έκθεση «Υπερασπιστές, Αργοπορημένοι, Δεινόσαυροι: Η κατάταξη των πολιτικών ομάδων της Ε.Ε. και των εθνικών κομμάτων για την αλλαγή του κλίματος» αξιολογεί τη συμπεριφορά όλων των ευρωβουλευτών σε σημαντικές ψηφοφορίες για το περιβάλλον σχετικές με τα θέματα του κλίματος και της ενέργειας. Και αναδεικνύει ποιες πολιτικές ομάδες, όσο και εθνικά κόμματα, ενεργούν για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από την αλλαγή του κλίματος, λίγο πριν από τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Οπως προκύπτει, η συνολική απόδοση των ευρωβουλευτών δεν ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές ενεργούν ως «υπερασπιστές», που αγωνίζονται για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από την αλλαγή του κλίματος, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς χαρακτηρίζονται «αργοπορημένοι», οι οποίοι πιστεύουν στην ανάγκη για δράση για το κλίμα, αλλά δεν ενεργούν με τον απαιτούμενο επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος, ή «δεινόσαυροι», καθώς δεν έχουν καταλάβει ακόμα την ανάγκη για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και, ως εκ τούτου, εμποδίζουν τους άλλους να κάνουν περισσότερα.

Σε ό,τι αφορά την κατάταξη των ελληνικών πολιτικών κομμάτων από τις επιδόσεις τους υπέρ του περιβάλλοντος, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Λαϊκή Ενότητα που εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Νίκο Χουντή (66,7%) και ακολουθεί το Ποτάμι (65,8%), που εκπροσωπείται από 2 ευρωβουλευτές (Γιώργος Γραμματικάκης, Μιλτιάδης Κύρκος), επίσης εκ νέου υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Και τα δύο κόμματα εντάσσονται στην κατηγορία των «υπερασπιστών».

Ως σχετικά κακή βαθμολογείται η απόδοση των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (47,8%), ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα αδελφά του κόμματα, λόγος για τον οποίο εντάσσονται στην κατηγορία των «αργοπορημένων». Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Νέα Δημοκρατία (13,8%), παρ’ όλο που διαθέτει 5 ευρωβουλευτές, και το ΚΚΕ (0%) με 2 ευρωβουλευτές, που εντάσσονται στην κατηγορία των «δεινοσαύρων».

Τα συντηρητικά και κεντρώα κόμματα του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την αλλαγή του κλίματος ως επείγουσα ανάγκη.

Πέντε από τις οκτώ πολιτικές ομάδες βαθμολογούνται άσχημα ή πολύ άσχημα στην έκθεση. Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας - ENF (15,2%), το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - ΕΛΚ (14,3%), στο οποίο εντάσσεται η Νέα Δημοκρατία, και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές - ECR (10%) βρίσκονται στην τελευταία βαθμίδα της κατάταξης με ποσοστό κάτω από 25% και κατηγοριοποιούνται ως «δεινόσαυροι».

Η Ευρώπη για την Ελευθερία και την Αμεση Δημοκρατία - EFDD (40,9%) και η Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη - ALDE (38,1%) ταξινομούνται με ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό κάτω του 50% και κατηγοριοποιούνται ως «αργοπορημένοι».

Μόνο οι Πράσινοι/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (84,9%), η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (66,5%), στην οποία εντάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Ενότητα, και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών S&D (61,3%), στην οποία εντάσσονται το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, βαθμολογούνται ως «καλά» ή «πολύ καλά», ενεργώντας ως «υπερασπιστές».

Οπως φαίνεται, τα δεξιά (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και τα ακροδεξιά κόμματα (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης.

Το γαλλικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο), το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των ευρωβουλευτών της ομάδας ENF, έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο συνολικό αποτέλεσμα της Ακροδεξιάς, αφού βαθμολογείται με 21,3%.

«Το σκανδαλώδες σκορ 1% της ιταλικής Λέγκας δείχνει σαφώς ότι τα εθνικιστικά κόμματα δεν μπορούν να προσφέρουν λύσεις στην κλιματική κρίση. Η Ακρα Δεξιά αποτελεί απειλή για το κλίμα, όσο και για την Ε.Ε.», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
Την αρνητική απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη έλαβαν φορείς και πολίτες, στο αίτημά τους για αναστολή των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή. Την...
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψηφιακό «κυνηγητό» στους εθνοπατέρες και συλλογή υπογραφών
Αν και η διαρροή μεγάλου μέρους των εγγράφων των διαπραγματεύσεων για την TTIP από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace αποκάλυψε ότι κεκτημένα δικαιώματα γίνονται αντικείμενο εμπορικών διαπραγματεύσεων, η...
Ψηφιακό «κυνηγητό» στους εθνοπατέρες και συλλογή υπογραφών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η πιο χρησιμοποιημένη προεκλογική καραμέλα
Ζήσαμε μια προεκλογική περίοδο στην οποία, εκτός του προσφυγικού-μεταναστευτικού θέματος, τα ζητήματα της διαφθοράς και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ενώ οι...
Η πιο χρησιμοποιημένη προεκλογική καραμέλα
ΥΓΕΙΑ
Ούτε δημόσια ούτε δωρεάν
Η δημόσια Υγεία στη χώρα μας συρρικνώθηκε και απαξιώθηκε κατά την τελευταία εξαετία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποβαθμίστηκε από την υποχρηματοδότηση που το άφησε χωρίς πόρους, υλικά και προσωπικό, με...
Ούτε δημόσια ούτε δωρεάν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιπαράθεση επί ερειπίων
Τα κόμματα καταθέτουν τις απόψεις τους - Η παιδεία, λόγω της αυτονόητης αξίας της ως δημόσιου αγαθού, πάντα προτάσσεται ως στρατηγική προτεραιότητα των κομμάτων, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην...
Αντιπαράθεση επί ερειπίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση
Το WWF Ελλάς αναδεικνύει τις ενέργειες άμεσης προτεραιότητας που απαιτούνται για το περιβαλλοντικό έργο της νέας κυβέρνησης, ανά τομέα και υπουργείο, με έγγραφο που έστειλε στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους...
Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας