Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα βλάπτουν σοβαρά τη δεύτερη προστατευόμενη περιοχή της χώρας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα βλάπτουν σοβαρά τη δεύτερη προστατευόμενη περιοχή της χώρας

  • A-
  • A+
Οικολογικές οργανώσεις και δίκτυα πολιτών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανυπολόγιστη καταστροφή που θα επιφέρει στο «Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων» η εγκατάσταση 40 ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων.

Νέα δεδομένα προκύπτουν σε ό,τι αφορά την προοπτική της κατασκευής και λειτουργίας των δύο σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων στα Αγραφα, στην αδιατάρακτη οροσειρά της Κεντρικής Πίνδου, καθώς η περιοχή εντάσσεται πλέον στο «Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων», όπως προκύπτει από την αναπροσαρμογή της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη χωρική αρμοδιότητα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών.

Το γεγονός αυτό και η αντίφαση που προκύπτει από τη δημιουργία των δύο βιομηχανικής κλίμακας αιολικών πάρκων στη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση προστατευόμενη περιοχή της χώρας, αλλά και ο κίνδυνος επικείμενης περιβαλλοντικής καταστροφής, επισημαίνονται σε επιστολή που απέστειλαν προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Αγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Στην επιστολή τους οι τρεις φορείς αναφέρουν ότι η σχεδιαζόμενη κατασκευή των δύο αιολικών πάρκων με 40 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων, σε συνδυασμό με τη διάνοιξη περισσότερων από 30 χιλιομέτρων νέων δασικών δρόμων μέσα σε πυκνή δασογενή ζώνη ελάτης και δρυός για την κατασκευή του εναέριου δικτύου μεταφοράς ρεύματος, θα κατακερματίσουν τη συνέχεια της περιοχής, θα είναι περιβαλλοντικά καταστροφική και η περιβαλλοντική βλάβη μη αναστρέψιμη για την Προστατευόμενη Περιοχή των Αγράφων, καταλύοντας τη λειτουργικότητα του αδιατάρακτου αυτού ορεινού οικοσυστήματος, όπως προκύπτει από επιστημονικά στοιχεία – τα οποία και παραθέτουν.

Τα αιολικά πάρκα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μη βιώσιμη χρήση των δασικών πόρων και στη διατάραξη ή και κατάρρευση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας της θιγόμενης περιοχής με συνεπακόλουθες επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα με τη μορφή του ντόμινο, αναφέρουν.

«Η εξορθολογισμένη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (και δη των αιολικών) με βάση έναν οριζόντιο και άρτιο σχεδιασμό και αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια εξακολουθούν να παραμένουν ένα ζητούμενο από πλευράς ελληνικής πολιτείας και όσο αυτή η στρεβλή κατάσταση παραμένει θα αφήνει χώρο σε μια άναρχη και ανεξέλεγκτη “επέλαση” ιδιαίτερα βλαπτική για το φυσικό περιβάλλον, εκθέτοντας παράλληλα και τη χώρα μας για παραβίαση της περιβαλλοντικής κοινοτικής νομοθεσίας», τονίζουν.

«Επ’ αυτού ακριβώς, αξιότιμε κ. υπουργέ, αδυνατούμε να καταλάβουμε ποιο το νόημα της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών των Αγράφων που εντάχθηκαν με τον νόμο 4519/2018 στο “Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων” και 2 μήνες αργότερα (16/4/2018) να εκδίδονται από το ΥΠΕΝ οι άδειες εγκατάστασης των δυο τεράστιων διαστάσεων βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων εντός της ανωτέρω περιοχής», καταλήγουν.

Αυτή ακριβώς η αντίφαση που επισημαίνεται από τους τρεις φορείς είναι εκείνη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα που αφορούν την αδειοδότηση των δύο αιολικών πάρκων στα Αγραφα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από ένα ανάλογο προηγούμενο που αφορούσε την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Οίτη σε υψόμετρο πάνω από τα 1.700 μέτρα και σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από τον Εθνικό Δρυμό Οίτης.

Ηταν αρχές του 2014 όταν το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) του ΥΠΕΝ, που συζήτησε την αδειοδότηση της εγκατάστασής του, ανέβαλε τη λήψη απόφασης μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), προκειμένου να προσκομιστεί Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη (ΕΟΜ).

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο ίδιος Φορέας Διαχείρισης γνωμοδότησε αρνητικά και επί της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που υπέβαλε η εταιρεία που ενδιαφερόταν για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στην Οίτη, αφού την έκρινε ελλιπή.

Δεδομένου ότι κατά των δύο αιολικών πάρκων στα Αγραφα έχουν κατατεθεί προσφυγές φορέων και πολιτών προς το ΣτΕ και ότι το τελευταίο ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης για το ζήτημα της εγκατάστασής τους ή μη, προκειμένου η εταιρεία που προτίθεται να τα κατασκευάσει να υποβάλει Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, η γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του «Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων» επ’ αυτής θα μπορούσε να αποδειχτεί καταλυτική για τη σωτηρία και το μέλλον των Αγράφων γενικότερα.

Εν τω μεταξύ, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας με την οποία έδωσε τη συγκατάθεσή του το 2016 για την εγκατάσταση γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες των Αγράφων στο εργοτάξιο της ΔΕΗ στο Μοσχάτο Καρδίτσας, πριν από λίγες μέρες το ίδιο συμβούλιο αποφάσισε να παραδώσει δημοτικές εκτάσεις για την κατασκευή των έργων. Το γεγονός κατήγγειλε η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Καρδίτσας.

Η εκμίσθωση αφορά έκταση περίπου 38 στρεμμάτων για 20 χρόνια. Σε αυτήν θα κατασκευαστούν μία εναέρια γραμμή μεταφοράς μέσης τάσης μήκους περίπου 7,2 χιλιομέτρων μέσα σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας και κτίριο 170 τ.μ., ενώ για λόγους ασφαλείας πρόκειται να περιφραχτεί έκταση 15 στρεμμάτων, στην ίδια προστατευόμενη περιοχή. Και ακόμη, εναέρια γραμμή μεταφοράς Υψηλής Τάσης, μήκους 17,1 χιλιομέτρων, που θα περάσει κοντά στα χωριά Ανθηρό, Καστανιά και Πορτίτσα.

Τμήμα της γραμμής μήκους 3,8 χιλιομέτρων θα περνά μέσα από το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα. Για την πρόσβαση προς τη θέση των πυλώνων θα απαιτηθεί η διάνοιξη οδοποιίας συνολικού μήκους 21,8 χιλιομέτρων που θα κατασκευαστεί μέσα στις ίδιες ζώνες.

Η συλλογή υπογραφών κατά της εγκατάστασης των αιολικών στα Αγραφα συνεχίζεται. Εάν θέλετε, μπορείτε να υπογράψετε ΕΔΩ.
 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα βιομηχανικά αιολικά σκαρφαλώνουν στην Οίτη
Σε απόσταση αναπνοής από τον Εθνικό Δρυμό Οίτης, που έχει θεσμοθετηθεί ως προστατευόμενη περιοχή, επιχειρείται η εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων στην Οίτη σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μέτρα.
Τα βιομηχανικά αιολικά σκαρφαλώνουν στην Οίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική πορεία (και υπό βροχή) ενάντια στη λεηλασία της φύσης
Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης ήταν ξεχωριστή, όχι μόνο γιατί πορεύθηκε εν μέσω καταρρακτώδους βροχής, αλλά και γιατί συγκέντρωσε περισσότερους από 1.500...
Δυναμική πορεία (και υπό βροχή) ενάντια στη λεηλασία της φύσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοινό μέτωπο δημάρχων των Αγράφων κατά των αιολικών
Πέντε νεοεκλεγέντες δήμαρχοι ζητούν την ανάκληση της αδειοδότησης δύο βιομηχανικής κλίμακας αιολικών πάρκων με 40 ανεμογεννήτριες καθώς και τη σύνταξη νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Κοινό μέτωπο δημάρχων των Αγράφων κατά των αιολικών
Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα Αγραφα μπροστά στην πρώτη καταστροφή τους
Ωρα μηδέν για την προστασία της απάτητης οροσειράς των Αγράφων. ● Σήμερα στο ΣτΕ εκδικάζονται προσφυγές κατά των δύο πρώτων αιολικών πάρκων που πρόκειται να εγκατασταθούν.
Τα Αγραφα μπροστά στην πρώτη καταστροφή τους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Αγραφα
Για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, η χώρα μας μπορεί να μπλέξει σε νέες «περιπέτειες», καθώς προκύπτει καταφανής παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας: έχουν κατατεθεί ελλιπείς και...
Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ερώτηση Χουντή για τα αιολικά στα Αγραφα
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σχετικά με την αδειοδότηση δύο αιολικών πάρκων στην ευαίσθητη περιοχή των Αγράφων. Mεταφέρει καταγγελίες των...
Ερώτηση Χουντή για τα αιολικά στα Αγραφα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας