• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  90%

Η καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας θα προστατεύεται με αυστηρούς κανόνες από τη δόμηση

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέοι κανόνες για καλλιεργήσιμη και οικοδομήσιμη γη

 • A-
 • A+
35 χρόνια μετά την περίφημη «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης» του Αντώνη Τρίτση, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, έρχονται νέοι κανόνες στη δόμηση και στην προστασία της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας μέσω των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων και της εφαρμογής e-Πολεοδομία. Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια για το έργο που ξεκινά από Σεπτέμβρη

Με κονδύλια ύψους 200 εκατ. ευρώ ξεκινά από τον Σεπτέμβριο η υλοποίηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, που θα βάλουν κανόνες στη δόμηση στις εντός και κυρίως στις εκτός σχεδίου περιοχές, με την οριοθέτηση και προστασία της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, που θα εξαιρεθεί από τη δόμηση.

Θα καθορίσουν επίσης τις χρήσεις γης (κατοικία, βιομηχανία, τουρισμός κ.λπ.) και θα δημιουργήσουν ασφάλεια δικαίου για όσους σκοπεύουν να χτίσουν ή να δημιουργήσουν μια επιχείρηση.

Θα συνοδεύεται από την e-πολεοδομία, το σύστημα που θα δίνει με ένα «κλικ» τους κανόνες σε κάθε περιοχή, καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο αυθαιρέτων, στο οποίο θα αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου και το ιστορικό νομιμοποίησής του.

Πρόκειται για το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που θα καλύψει το σύνολο της επιφάνειας των 332 καλλικρατικών δήμων και θα συμπληρώσει τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, που χρειάζονται αναθεώρηση, σε όσες πόλεις υπάρχουν.

Ερχεται 35 χρόνια μετά την περίφημη «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης» του Αντώνη Τρίτση, η οποία δεν ολοκληρώθηκε.

Την ίδια κατάληξη είχε και ο νόμος 2508/1997, που σήμερα καλύπτει μόλις το 20% της χώρας, και για άλλο ένα 10% είναι ακόμη σε εξέλιξη πολεοδομικές μελέτες.

Η χρηματοδότηση των μελετών που θα υλοποιήσουν την «πολεοδομική ταυτότητα» για το σύνολο της έκτασης κάθε δήμου έχει εξασφαλιστεί από δάνειο με ευνοϊκούς όρους που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η διαχείρισή του θα γίνει από τους δήμους, οι οποίοι δεν θα έχουν υποχρέωση να το εξοφλήσουν.

Προβλέπεται όμως «πέναλτι» και θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό σε περίπτωση που δεν θα ολοκληρώσουν την πολεοδομική μελέτη σε 34 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 50 δήμους που θα υποβάλουν δήλωση με το σύστημα του «Φιλόδημου» και η υλοποίησή του θα ελέγχεται σε συγκεκριμένα στάδια από το Πράσινο Ταμείο.

Το τελευταίο έχει ξεκινήσει τη συγκέντρωση όλων των πολεοδομικών μελετών που έχουν γίνει και θα δημιουργήσει Task Force για την τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης.

Τα Τοπικά Χωρικά των δήμων θα εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των περιφερειακών σχεδίων, από τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί έξι, σε ένα δίμηνο θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα και θα απομένει μόνον η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που ξεκίνησε με καθυστέρηση.

«Σε τρία χρόνια, η Ελλάδα θα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και είναι σημαντικό ότι ο σχεδιασμός θα γίνει σε επίπεδο δήμου, όπως τόνισε η γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ρένα Κλαμπατσέα.

«Μαζί με το Κτηματολόγιο, είναι η πιο ουσιαστική μεταρρύθμιση», παρατήρησε ο Παναγιώτης Κορκολής, γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας για επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων.

Θετικά υποδέχθηκαν το πρόγραμμα ο Νίκος Χιωτάκης, εκπρόσωπος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός, οι οποίοι έκαναν προτάσεις για να διασφαλιστεί η υλοποίηση των μελετών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο αιγιαλός είναι του κράτους και τον δίνει σε όποιον (επενδυτή) θέλει...
Και ο γιαλός είναι στραβός και στραβά αρμενίζει το... υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο επιχειρεί να προωθήσει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.
Ο αιγιαλός είναι του κράτους και τον δίνει σε όποιον (επενδυτή) θέλει...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κίνητρο για... παρανομίες στα ξενοδοχεία
«Συγχωροχάρτι» σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας αλλά δεν έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση δίνει το άρθρο 9 του νομοσχεδίου.
Κίνητρο για... παρανομίες στα ξενοδοχεία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος θέλει να αλλάξει τις όψεις των αστικών κέντρων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν παλιές ενεργοβόρες πολυκατοικίες, αλλά τη διαφορά στο περιβάλλον θα την κάνει αν...
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διπλασιάζονται τα κονδύλια για το Πράσινο Ταμείο
​Την άρση των μνημονιακών δεσμεύσεων για το Πράσινο Ταμείο προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο Γιώργος Σταθάκης, με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενημέρωσε ότι...
Διπλασιάζονται τα κονδύλια για το Πράσινο Ταμείο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατεδάφιση με τον νέο νόμο
Ενα αυθαίρετο πάνω στο κύμα και δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο κατεδαφίστηκε από τους επιχειρηματίες του ακινήτου και τη διαφορά έκαναν οι διατάξεις του τελευταίου νόμου 4495/2017 του υπουργείου Περιβάλλοντος, που...
Κατεδάφιση με τον νέο νόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας