Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με προίκα το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή-Ιλισίων
ΕΦ.ΣΥΝ. / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με προίκα το μητροπολιτικό πάρκο Γουδή-Ιλισίων

  • A-
  • A+
Σε διαβούλευση μέχρι τις 22 Απριλίου τέθηκε το σχέδιο νόμου για τον φορέα διαχείρισης του σημαντικότερου πάρκου του Λεκανοπεδίου, που θεσμοθετήθηκε το 2011 με διάταγμα που παραμένει στα χαρτιά. Πρόκειται να δοθούν σε κοινωνικές χρήσεις οι εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, τα αναξιοποίητα ιστορικά κτίρια, όπως και οι χώροι που χρησιμοποιούν 53 φορείς

Με καθυστέρηση οκτώ χρόνων, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τη δημιουργία του μεγαλύτερου και σημαντικότερου πάρκου για το Λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας, με συνολική επιφάνεια άνω των 6.000 στρεμμάτων.

Χθες, το υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε σε διαβούλευση ώς τις 22 Απριλίου το νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του φορέα διαχείρισης του μητροπολιτικού πάρκου Γουδή-Ιλισίων, που είχε θεσμοθετηθεί με το διάταγμα του 2011, αλλά από τότε είχε μείνει στο... ΦΕΚ.

Θα αξιοποιηθούν τα 965 στρέμματα που είχαν παραχωρηθεί με τον νόμο 737/1978 από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, αλλά η διαδικασία είχε μείνει στη μέση καθώς και όλες οι εκτάσεις που κατέχουν ή χρησιμοποιούν 53 δημόσιοι ή κοινωνικοί φορείς.

Στην «προίκα» του πάρκου εντάσσονται και ιστορικά κτίρια που δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Το νέο πάρκο περιλαμβάνει δύο διακριτές ενότητες, που θα δημιουργηθούν με σημεία αναφοράς τη «στρατιωτική πόλη» Γουδή και την ακάλυπτη κοίτη του Ιλισού, οι οποίες θα διαθέτουν ζώνη απόλυτης προστασίας και περιφερειακές ενότητες όπου επιτρέπονται μόνο κοινωνικές χρήσεις.

Η οριοθέτηση και το πενταετές σχέδιο ανάπτυξης του πάρκου θα εκπονηθούν από τον νέο φορέα διαχείρισης μέσα σε 18 μήνες από τη συγκρότησή του.

Στις άμεσες προτεραιότητές του περιλαμβάνονται η σταδιακή απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στον πυρήνα των πάρκων, που σήμερα αλωνίζουν στην περιοχή, κινούνται σε χωματόδρομους και σταθμεύουν παράνομα.

Για τις μετακινήσεις των επισκεπτών θα αξιοποιηθούν μη ρυπογόνα οχήματα, κυρίως ηλεκτρικά λεωφορεία, που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση στους σταθμούς του μετρό και το δίκτυο των λεωφορειακών γραμμών.

Η σύνδεση του πάρκου με τις γύρω περιοχές κατοικίας θα εξασφαλιστεί με «έξυπνες» λύσεις που θα αντιμετωπίζουν τη σημερινή διχοτόμηση της έκτασης από υπερτοπικούς οδικούς άξονες, όπως Κατεχάκη, Κανελλοπούλου και Ούλοφ Πάλμε.

Το μπάντμιντον

Ο νέος φορέας αποκτά επίσης αποφασιστικές αρμοδιότητες και για το μέλλον των εγκαταστάσεων του μπάντμιντον, που μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο καταλαμβάνουν 117,3 στρέμματα.

Είχε αδειοδοτηθεί ως προσωρινό κτίριο, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους, για να καλύψει τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά μονιμοποιήθηκε και μετατράπηκε σε πόλο ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Υστερα από προσφυγή φορέων των Αμπελοκήπων, κρίθηκε κατεδαφιστέο από το ΣτΕ, αλλά με το διάταγμα του 2011 προβλέφθηκε να παραμείνει σε λειτουργία ώς τη λήξη της σύμβασης με τον επιχειρηματία.

Τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί και η ιδιοκτησία του θα περιέλθει από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον φορέα του νέου πάρκου.

Οι ενότητες του μελλοντικού μητροπολιτικού πάρκου είναι:

● Το πάρκο Γουδή με έκταση 4.500 στρέμματα, από τα οποία τα 1.400 αποτελούν τη ζώνη απόλυτης προστασίας.

Περιλαμβάνει ολόκληρο το άλσος Στρατού, μαζί με τα 435 στρέμματα που έχουν παραχωρηθεί πριν από μια εικοσαετία στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, όλα τα ακίνητα της ΕΤΑΔ, με εξαίρεση τα στρατόπεδα Ζορμπά και Φακίνου.

Θα αποκτήσει επίσης αδόμητη έκταση του Πολυτεχνείου και το αλσύλλιο στο οικοδομικό τετράγωνο 189 που ανήκει στο υπουργείο Μεταφορών.

● Το πάρκο Ιλισίων θα έχει έκταση 1.600 στρέμματα και στον πυρήνα του περιλαμβάνονται τα συνεχόμενα πάρκα Συγγρού-Ιλισίων των Δήμων Αθηναίων και Ζωγράφου, καθώς και αδόμητες εκτάσεις της Πανεπιστημιούπολης που δεν είναι απαραίτητες στη λειτουργία της.

Εντάσσονται επίσης οι παραρεμάτιες εκτάσεις του Ηριδανού, που εκτείνονται νότια και ανατολικά της Πανεπιστημιούπολης, οι οποίες προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία.

Στις δύο ενότητες του μητροπολιτικού πάρκου περιλαμβάνονται επίσης εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, που είναι εκτός σχεδίου ή και εντός σχεδίου αλλά χαρακτηρίζονται κοινόχρηστοι χώροι.

Στις περιφερειακές τους ζώνες υπάρχουν διάφορες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν κοινωφελείς λειτουργίες, κυρίως νοσοκομεία και κτίρια εκπαίδευσης.

Εξαίρεση αποτελεί το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται μέσα στον πυρήνα του μελλοντικού πάρκου και θα αναλάβει ο φορέας διαχείρισης να βρει μια λύση ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να επηρεάζει τον νέο χώρο πρασίνου.

Εντεκαμελές συμβούλιο

Ο νέος φορέας θα διαθέτει χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους, ενώ θα εξασφαλίζει έσοδα από την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν.

Θα διοικείται από 11μελές συμβούλιο, στο οποίο δύο μέλη θα ορίζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, άλλα δύο από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, ενώ τα υπόλοιπα επτά θα εκπροσωπούν την Περιφέρεια Αττικής, τους όμορους Δήμους Αθηναίων, Ζωγράφου, Χολαργού-Παπάγου και Καισαριανής, τα Πανεπιστήμια και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της περιοχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι περίοικοι σταμάτησαν την κοπή δέντρων
Ενα περιβαλλοντικό «έγκλημα» απετράπη καθώς ο επιχειρηματίας που μίσθωσε το αναψυκτήριο «Ya» στο στρατόπεδο Βαρύτη προχωρούσε σε αυθαίρετες εργασίες οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από την άδεια για παρεμβάσεις
Οι περίοικοι σταμάτησαν την κοπή δέντρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
«Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανακύκλωση.
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατεδάφιση με τον νέο νόμο
Ενα αυθαίρετο πάνω στο κύμα και δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο κατεδαφίστηκε από τους επιχειρηματίες του ακινήτου και τη διαφορά έκαναν οι διατάξεις του τελευταίου νόμου 4495/2017 του υπουργείου Περιβάλλοντος, που...
Κατεδάφιση με τον νέο νόμο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινητοποίηση για να ανασάνει η Δραπετσώνα
​Mε το σύνθημα «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, ο λαός θα διώξει τα καζάνια του θανάτου», δεκάδες κάτοικοι της Δραπετσώνας συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητώντας να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την...
Κινητοποίηση για να ανασάνει η Δραπετσώνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οικοπεδοφάγοι καραδοκούν στον Υμηττό
Εκκληση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνουν 28 συλλογικότητες και δημοτικοί σχηματισμοί, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του Υμηττού. «Να μην επιτρέψουμε τη λεηλασία του βουνού στο...
Οικοπεδοφάγοι καραδοκούν στον Υμηττό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας