• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.4°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%

Στο πολυ-νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη έως 40% μιας ακτής με ομπρέλες για να εξασφαλίζεται η ελεύθερη χρήση από τους πολίτες

EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυθαιρεσίες στον αιγιαλό: σπάει το «φράγμα» του 2011

 • A-
 • A+
Κριτική, από ηπιότερη έως πολύ σκληρή, δέχτηκε από την αντιπολίτευση και οικολογικές οργανώσεις η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών που προβλέπει αλλαγές στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη. Σήμερα παρουσιάζεται στους κοινωνικούς φορείς και στην WWF.

Από το «κόσκινο» των κοινωνικών φορέων θα περάσει σήμερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο κυριαρχούν οι διατάξεις για τον αιγιαλό.

Εχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των επαγγελματικών ενώσεων και των ξενοδόχων, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παρέμβαση του WWF, που έχει ήδη ασκήσει σφοδρή κριτική και έχει ζητήσει την απόσυρση των ρυθμίσεων.

Πέρα από τη συγκέντρωση υπογραφών, εκπρόσωποι του ελληνικού τμήματος της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Θανάση Δημάκη, στον οποίο εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τακτοποίηση παράνομων κατασκευών στην παράκτια ζώνη.

Η συζήτηση του νομοθετήματος ξεκίνησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θα συνεχιστεί σήμερα με την ακρόαση των φορέων και θα ολοκληρωθεί αύριο, με προοπτική να εισαχθεί στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε γενικές γραμμές, οι αρχικές παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων κινήθηκαν σε χαμηλούς τόνους.

«Το νομοσχέδιο του 2014 προέβλεπε την παραχώρηση αιγιαλού και λοιπών κοινόχρηστων χώρων με σκοπό την οικονομική τους αξιοποίηση, εμείς δίνουμε τη δυνατότητα μόνο για δραστηριότητες που από τη φύση τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν διαφορετικά», τόνισε η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας σε όσους κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση αντιδρούσε στις προωθούμενες διατάξεις, που τελικά αποσύρθηκαν, αλλά ως κυβέρνηση έχει αλλάξει στάση.

Επανέλαβε πολλές φορές ότι το νομοσχέδιο δίνει περιθώριο δύο χρόνων μέσα στο οποίο οφείλουν να αδειοδοτηθούν όλες οι εγκαταστάσεις που έχουν γίνει στην οικολογικά ευαίσθητη ζώνη του αιγιαλού ώς τον Ιούλιο του 2011, που είναι η «κόκκινη γραμμή» για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων. Θα προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και επιδράσεων στην ακτογραμμή, ενώ όσες εγκαταστάσεις δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θα κριθούν αυθαίρετες και πρέπει να κατεδαφιστούν.

Με άλλη διάταξη, ωστόσο, προβλέπεται νομιμοποίηση αυθαιρεσιών που έγιναν μετά το όριο που έχει τεθεί από το ΣτΕ, αλλά ορίζεται σαφώς ότι περιλαμβάνει μόνο δημόσια έργα, εγκαταστάσεις ενέργειας και υποδομές εθνικής σημασίας που θα εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

«Εξαιρούνται κατοικίες, ξενοδοχεία και κάθε είδους εγκαταστάσεις αναψυχής», διαβεβαίωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου και έδωσε έμφαση στα αυστηρά μέτρα προστασίας του αιγιαλού, όπως η πρόβλεψη για κάλυψη έως 40% μιας ακτής με ομπρέλες για να εξασφαλίζεται η ελεύθερη χρήση από τους πολίτες, ο περιορισμός στα 300 από τα 500 μέτρα για παραλίες που θα διατεθούν για εγκαταστάσεις λουομένων, καθώς και η ένταξη στο καθεστώς της δημόσιας περιουσίας του «παλιού αιγιαλού», που σήμερα θεωρείται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και επιτρέπεται να πουληθεί. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η διάταξη για τις βραχονησίδες.

«Ανοίγει παράθυρο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν μετά το 2011», επισήμανε ο εισηγητής της Ν.Δ., Απόστ. Βεζυρόπουλος.

Ο Γ. Κουτσούκος, από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., στην ουσία έβαλε αυτογκόλ θέλοντας να κατηγορήσει την κυβέρνηση! Θύμισε ότι διετή περίοδο συμμόρφωσης στους αυθαιρετούχους προέβλεπε και ο νόμος του 2001, αλλά με διαδοχικές παρατάσεις έφτασε ώς το 2011!

Οι δύο εισηγητές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι επί τέσσερα χρόνια δεν προχώρησε στην οριοθέτηση του αιγιαλού, «ξεχνώντας» ότι είναι υποχρέωση του νόμου του 1945 που έχει υλοποιηθεί κατά 12%!

Ο Αθ. Βαρδαλής από το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραδίδει τις παραλίες στα μεγάλα συμφέροντα.

«Επιδιώκεται μαζική «τακτοποίηση» διάφορων αυθαίρετων έργων και εγκαταστάσεων στην παράκτια ζώνη», αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό δεκατέσσερις πανελλαδικής εμβέλειας οικολογικές οργανώσεις.

Επισημαίνουν ότι «επιβραβεύεται συλλήβδην και στο διηνεκές η παρανομία», σημειώνουν ότι δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση και ζητούν την απόσυρση των διατάξεων που νομιμοποιούν αυθαιρεσίες και σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές.

Το κείμενο υπογράφουν οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ορνιθολογική, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Μεσόγειος SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset, MOm και WWF.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ξαφνικός θάνατος» για τις προστατευόμενες περιοχές
Ομόφωνο «όχι» εισέπραξε το υπουργείο Περιβάλλοντος στα σχέδια που δημοσιοποίησε για κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης, οι οποίοι αποδείχθηκαν αποτελεσματική ασπίδα για τις προστατευόμενες περιοχές.
«Ξαφνικός θάνατος» για τις προστατευόμενες περιοχές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο αιγιαλός είναι του κράτους και τον δίνει σε όποιον (επενδυτή) θέλει...
Και ο γιαλός είναι στραβός και στραβά αρμενίζει το... υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο επιχειρεί να προωθήσει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.
Ο αιγιαλός είναι του κράτους και τον δίνει σε όποιον (επενδυτή) θέλει...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καθαρή η αιγιαλίτιδα ζώνη
Μετά τις έντονες αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων, η Κατερίνα Παπανάτσιου απέσυρε τη διάταξη με την οποία εξαιρούνται από την κατεδάφιση υποδομές που έγιναν χωρίς αδειοδότηση στη ζώνη αιγιαλού μετά τον...
Καθαρή η αιγιαλίτιδα ζώνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βελτιώνεται το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό μετά την τεκμηριωμένη παρέμβαση του WWF στη Βουλή
Βελτιώσεις σε δύο μεγάλα θέματα που αφορούν το σκέλος του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομίας Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής...
Βελτιώνεται το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό μετά την τεκμηριωμένη παρέμβαση του WWF στη Βουλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αυτοψία» της αντιπολίτευσης σε Σαλαμίνα και παραλιακό μέτωπο
Στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό αναφέρθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία για ακόμη μία ημέρα κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ολιγωρία και αδιαφορία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης,...
«Αυτοψία» της αντιπολίτευσης σε Σαλαμίνα και παραλιακό μέτωπο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζητούν παρέμβαση της Κομισιόν γιατον νόμο Χατζηδάκη
Τις σοβαρές παραβιάσεις ευρωπαϊκών Οδηγιών και της Σύμβασης του Ααρχους από τον περιβαλλοντικό νόμο της ελληνικής κυβέρνησης καταδεικνύουν με επιστολή τους 49 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες.
Ζητούν παρέμβαση της Κομισιόν γιατον νόμο Χατζηδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας