Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Αττικό Αλσος στο έλεος της νοοτροπίας του Νεοέλληνα

Σπασμένα τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται πεταμένα παντού. Κάτω δεξιά, τα πλακόστρωτα μονοπάτια καταστρέφονται υπό το βάρος των οχημάτων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Αττικό Αλσος στο έλεος της νοοτροπίας του Νεοέλληνα

  • A-
  • A+
Σκηνικό παρακμής λίγα χρόνια μετά την ανάπλαση του 2010. Αυτοψία της «Εφ.Συν.» αναδεικνύει το χάος που προκύπτει από την αυθαιρεσία ιδιωτών και επαγγελματιών. Από τις κυριότερες αιτίες της υποβάθμισης η παραβατική λειτουργία του δημοτικού αναψυκτηρίου «Υάδες».

Το Αττικό Αλσος, ένα από τα λίγα μητροπολιτικά πάρκα στο κέντρο της Αθήνας με έκταση 550 στρεμμάτων, ένας μοναδικός πνεύμονας πρασίνου, αναψυχής και άθλησης στη μεγαλούπολη, έχει παραδοθεί στο έλεος της αυθαιρεσίας.

Αρκετά χρόνια μετά την ανάπλαση και την ανάδειξή του το 2010, υποβαθμίζεται συνεχώς και οδεύει προς την παρακμή, παρά τις υπέροχες εγκαταστάσεις του, όπως το υπαίθριο θέατρο, τα γήπεδα και την παιδική χαρά, και παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί πλούσια χλωρίδα και τουλάχιστον 95 είδη πουλιών.

Μια βόλτα σε αυτόν τον δημόσιο χώρο, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι έχει παραδοθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα και στην… ακολασία της νοοτροπίας του Νεοέλληνα.

Απόλυτο χάος κυριαρχεί γύρω από το αναψυκτήριο «Υάδες» εντός του διαμορφωμένου πάρκου. Αν και προσφέρεται δωρεάν εκτενής χώρος παρκαρίσματος μόλις 50 μέτρα από το αναψυκτήριο, έχει αφαιρεθεί η μπάρα που εμπόδιζε τη διέλευση των οχημάτων στο εσωτερικό του άλσους.

Ενώ το πάρκινγκ παραμένει σχεδόν άδειο, οι οδηγοί εισβάλλουν στο πάρκο κατά βούληση και παρκάρουν ανεξέλεγκτα στα μονοπάτια των πεζών -άλλοτε κάτω από δέντρα για σκιά κι άλλοτε μόλις δέκα μέτρα από το αναψυκτήριο προς αποφυγή του… βαδίσματος-, στις θέσεις των αναπήρων, στις διαδρομές των τυφλών, μπροστά σε παγκάκια και πεζούλες, μέχρι και μέσα στο θέατρο.

Τα αυτοκίνητα καταστρέφουν κάθε είδους πλακόστρωση, που δεν είναι σχεδιασμένη βέβαια για τροχοφόρα, και απειλούν τις δεκάδες χελώνες που κάποτε περπατούσαν αμέριμνα.

Τα αυτοκίνητα παρκάρουν παντού σε όλους τους χώρους του άλσους. Την ίδια στιγμή, το διαμορφωμένο πάρκινγκ παραμένει άδειο

Το κατάστημα «Υάδες» που εκμισθώνεται από την Περιφέρεια Αττικής ως αναψυκτήριο λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο ως καφέ μπαρ-εστιατόριο, καταλαμβάνοντας έναν οικοδομημένο και στεγασμένο υπαίθριο χώρο επιφάνειας 320 τ.μ.

Ωστόσο, του έχει παραχωρηθεί υπαίθριος χώρος για τραπεζοκαθίσματα έκτασης 1.040 τ.μ., μαζί με βοηθητικούς ημικυκλικούς χώρους που πλαισιώνουν τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας με το σιντριβάνι και περιλαμβάνουν αποθήκες, περιστύλιο και WC, έκτασης 397 τ.μ.

Ομως, παρ' όλο που το αναψυκτήριο καταλαμβάνει συνολική έκταση περίπου δύο στρεμμάτων μέσα στον δημόσιο χώρο, κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» ότι επεκτείνεται διαρκώς μέσα στο άλσος αποδεκατίζοντας την παραπλήσια βλάστηση και καλύπτοντας συνεχώς το χώμα με τσιμέντο.

Γάμοι και «νταούλια»

Πέρα από διεξαγωγή εταιρικών εκδηλώσεων και γευμάτων, παιδικών πάρτι και κοκτέιλ πάρτι που η επιχείρηση διατείνεται ότι προσφέρει στην ιστοσελίδα της σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, η πραγματικότητα είναι ότι οι εκδηλώσεις γάμων και βαφτίσεων στις εγκαταστάσεις της, υπαίθριες και μη, δημιουργούν μεγάλη όχληση στους περίοικους, πόσο μάλλον στην πανίδα του άλσους, αφού τα «νταούλια» κρατούν στη διαπασών μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι πύλες του άλσους δεν κλείνουν ούτε το βράδυ, καθώς το -κατά τα λοιπά- αναψυκτήριο βρίσκεται σε αδιάκοπη, συνεχή λειτουργία.

Σχεδόν παντού μπορεί να συναντήσει κανείς πεταμένα σπασμένα τραπεζοκαθίσματα και οικοδομικά μπάζα από εργασίες άγνωστης προέλευσης, όπως και κάθε λογής σκουπίδια που φαίνονται ακόμη περισσότερο όταν εγκαταλείπουν τα σπλάχνα του άλσους τα αυτοκίνητα. Το σκηνικό της παρακμής συμπληρώνεται από κομμένους σωλήνες ποτίσματος και κάποια γραμμένα με σπρέι σε τοίχους χρυσαυγίτικα συνθήματα.

Η τελευταία δημοπρασία για την εκμίσθωση του αναψυκτήριου «Υάδες» για 15 χρόνια πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο με δημόσιο διαγωνισμό. Κάποιοι από τους όρους παραβιάζονται συστηματικά κι αυτό ισοδυναμεί με απανωτές παραβάσεις, αφού ο μισθωτής του αναψυκτήριου υποχρεούται να διατηρεί τον περιβάλλοντα χώρο σε καλή κατάσταση και τη χρήση του πάντοτε ήπια.

Κατάφωρες παραβιάσεις

Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι το αναψυκτήριο μπορεί να λειτουργεί ακόμα και πέραν του ωραρίου λειτουργίας του Αττικού Αλσους, υπό την προϋπόθεση ότι ο μισθωτής αναλαμβάνει να διασφαλίσει την είσοδο-έξοδο των επισκεπτών του καταστήματος, χωρίς να τους παρέχεται δυνατότητα να εισέλθουν σε άλλους χώρους του άλσους όταν είναι κλειστό.

Αλλά εκτός από το μισθωτήριο, στο Αττικό Αλσος παραβιάζεται κατάφωρα και ο Κανονισμός Λειτουργίας των Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής που ορίζει το ωράριο λειτουργίας τους μέχρι τις 9.30 μ.μ. το καλοκαίρι και μέχρι τις 7.00 μ.μ. τον χειμώνα.

Ο κανονισμός απαγορεύει επίσης την κυκλοφορία και τη στάθμευση κάθε είδους τροχοφόρων σε χώρους έξω από τους ειδικούς χώρους στάθμευσης, όπως απαγορεύει την κοπή δέντρων και θάμνων και, βέβαια, τη ρύπανση.

Οπως προκύπτει από τον απολογισμό της δράσης της Περιφέρειας Αττικής για το 2018, σε ό,τι αφορά το Αττικό Αλσος η δράση περιορίστηκε σε φυτοτεχνικές εργασίες, στην άρδευση και συντήρηση των φυτών, στον έλεγχο του ηλεκτροφωτισμού, σε κάποιους καθαρισμούς του χώρου και στην πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης - με «διακοσμητικό» ρόλο, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς.

Εν τούτοις, αυτές οι δράσεις περιορίζονται στα στοιχειώδη, αφού, όπως αποδεικνύεται, επ' ουδενί δεν διασφαλίζουν τη διατήρηση και συντήρηση του χώρου και οπωσδήποτε δεν αγγίζουν στο παραμικρό τις αυθαιρεσίες που οδηγούν το Αττικό Αλσος σε παρακμή.

Μια παρακμή που επιβεβαιώνεται και από τις μετρημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του την περασμένη σεζόν, καθώς οι διοργανωτές, ιδιαίτερα των θεατρικών παραστάσεων, διαπίστωσαν τα περασμένα χρόνια ότι δεν μπορούν αυτές να συμβαδίζουν με την παρείσακτη μουσική υπόκρουση των «Υάδων».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταγγελίες για τσιμεντοποίηση στο Πεδίον του Αρεως
Η κίνηση πολιτών «Επιμένουμε» διαμαρτύρεται για την υποβάθμιση που προκαλούν οι παρεμβάσεις (περίφραξη, ιδιωτικό πάρκινγκ κ.ά.) του επιχειρηματία που έχει εκμισθώσει το «Αλσος». «Ολα γίνονται με έγκριση του...
Καταγγελίες για τσιμεντοποίηση στο Πεδίον του Αρεως
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι προβλέπεται για το φορέα διαχείρισης του πάρκου Γουδή
Ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για το νέο μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, που είχε θεσμοθετηθεί με το διάταγμα του 2011. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε γνωστό πως ιδρύεται ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού...
Τι προβλέπεται για το φορέα διαχείρισης του πάρκου Γουδή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...
Με μια περίεργη έκπληξη βρέθηκε αντιμέτωπη ομάδα εξερευνητών στο υπογειοποιημένο τμήμα της κεντρικής κοίτης του ρέματος Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη: ενώ περίμεναν να βγουν στο βουνό, βρέθηκαν μπροστά σε τοίχο...
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι παπαγάλοι των Αθηνών
Το ενδιαφέρον του Guardian προκάλεσε η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των παπαγάλων στα πάρκα και τους κήπους της Αθήνας. Τα εξωτικά πτηνά έχουν βρει στη χώρα μας ιδανικές συνθήκες για να αναπαραχθούν και...
Οι παπαγάλοι των Αθηνών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ναι στο mall στην Ακαδημίας Πλάτωνος από το δήμο Αθήνας
Υπέρ της κατασκευής του Mall στην Ακαδημίας Πλάτωνος τάχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων κατά τη συζήτηση επί του αιτήματος κατοίκων της...
Ναι στο mall στην Ακαδημίας Πλάτωνος από το δήμο Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας