«Λίφτινγκ», μικρών ή και μεγαλύτερων διαστάσεων, θα κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την εξαίρεσή τους από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών.
Πρόκειται για 115 διαμορφωμένους οικισμούς σε όλη τη χώρα, με συνολική επιφάνεια που υπερβαίνει τα 292 χιλιάδες στρέμματα εκχερσωμένων ή καμένων δασικών εκτάσεων. Στα όριά τους, εδώ και δεκαετίες, έχει κατασκευαστεί απροσδιόριστος αριθμός αυθαιρέτων που εξαιρούνται από τη νομιμοποίηση, με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Πηγή του υπουργείου, που ρωτήθηκε χθες από την «Εφ.Συν.», φάνηκε να μην αιφνιδιάστηκε, καθώς ήταν γνωστή η προσφυγή. Από την πρώτη ενημέρωση, αφορά μια υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί το 2016, σε εφαρμογή του νόμου 4389/2016 που αντικατέστησε διατάξεις του 3889/2010.
Επιφυλάχθηκε, πάντως, γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη η απόφαση του ΣτΕ, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι υποδείξεις θα ληφθούν υπόψη στο νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του στη Βουλή.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ στηρίζεται σε διατάξεις των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που δημιουργούν ένα ιδιαίτερα αυστηρό προστατευτικό καθεστώς για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.
Υπενθυμίζει ότι επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μεταβολή του χαρακτήρα τους για λόγους δημοσίου συμφέροντος, σημειώνει ωστόσο ότι δεν έχει θεωρηθεί έως τώρα «προέχουσα χρήση» η αξιοποίηση δασικών εκτάσεων για οικιστικούς σκοπούς.
Στις σκέψεις που συνοδεύουν την απόφαση τονίζεται με έμφαση ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος «δεν μπορεί να συνιστά επιβράβευση της αυθαίρετης δόμησης εντός των δασών».
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια σε κτίσματα που υπήρχαν πριν από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975, ενώ για τα νεότερα μειώνεται στα 25 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι είχαν κατασκευαστεί ώς τον Σεπτέμβριο του 2011, που είναι η «κόκκινη γραμμή» για όλα τα αυθαίρετα.
Θεσπίζεται επίσης δασικό ισοζύγιο και προβλέπεται διαμόρφωση των προστίμων, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας