• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.2°C / 11.9°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.4°C / 8.8°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  1 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 7.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / 2.8°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 11.6°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 4.9°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 16.3°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  1 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.5°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 5.8°C / 12.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.4°C / 12.1°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 0.3°C / 7.7°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.2°C / 9.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πρώτες αντιδράσεις από τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ

 • A-
 • A+
Θετική χαρακτηρίζουν την απόφαση εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιφυλακτική στάση τηρεί ο εμπορικός κόσμος του Πειραιά, ενώ φόβους για πιθανές καθυστερήσεις στα έργα εκφράζουν στελέχη της Cosco.

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενστάσεις καταθέτουν οι έμποροι, ενώ η Cosco κρατά στάση αναμονής, εκφράζοντας φόβους για καθυστερήσεις στις επενδύσεις λόγω γραφειοκρατικών εμπλοκών. Στελέχη του ΟΛΠ-Cosco ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν μπορούν ακόμα να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και να πάρουν σαφή θέση, καθώς δεν έχουν λάβει την τελική απόφαση του ΚΑΣ προκειμένου να την αξιολογήσουν για κάθε έργο ξεχωριστά και μέχρι να γίνει αυτό, κρατούν στάση αναμονής.

Επίσης εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την εμπλοκή του ΚΑΣ στο κομμάτι των επενδύσεων, καθώς όπως υποστηρίζουν ήδη υπάρχει εμπλοκή της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), οπότε την ανάμειξη του ΚΑΣ τη χαρακτηρίζουν περιττή. Το σημείο που τους έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό είναι αυτό που αφορά τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στη Σαλαμίνα, καθώς επιχειρήσεις έχουν λάβει άδεια λειτουργίας μέχρι το 2052, ενώ το ΚΑΣ απορρίπτει κάθε είδος ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, συμπεριλαμβανομένου του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.

Ως «θετική εξέλιξη» για την πόλη του Πειραιά, καθώς αυτή είναι κοντά στις προτάσεις που έκανε αρχικά η τοπική αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο ο Γ. Γαβρίλης, λέγοντας πως η γνωμοδότηση του Συμβουλίου διασφαλίζει την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης. Σύμφωνα με αυτήν, η κήρυξη περιορίστηκε στο 1ο και 2ο δημοτικό διαμέρισμα και σε μικρό τμήμα του 3ου, δηλαδή ταυτίζεται με την περιοχή της αρχαίας πόλης, εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης. Ως προς το master plan της Cosco, επισήμανε ότι η έγκρισή του επιβεβαιώνει πως «η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού ακυρώνει οριστικά το σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής, εξέλιξη που αποτελεί οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια η πόλη να αποκτήσει μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα και ελκυστικές υποδομές».

Από την πλευρά του ο Γ. Μώραλης εμφανίστηκε εν μέρει ικανοποιημένος, καθώς όπως δήλωσε μπορεί να μην επετεύχθη η αναβολή της συζήτησης, αλλά «επιτύχαμε το μείζον, δηλαδή την αναθεώρηση του αρχικού σχεδιασμού που ήθελε να χαρακτηριστεί ολόκληρη η πόλη ως αρχαιολογικός χώρος». Διευκρίνισε ότι ο χαρακτηρισμός της Α’ και Β’ Δημοτικής Κοινότητας και μικρού μέρους της Γ’ φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστική μεταβολή του σημερινού «status quo», αφού και σήμερα για κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό έργο απαιτείται η διαδικασία έγκρισης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, καθώς στην περιοχή αυτή ανήκει το ιστορικό κέντρο της πόλης του Πειραιά και η πλειονότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων.

«Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου μάς δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς δεν λήφθηκε υπόψη το αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αντιπεριφέρειας, του δήμου, των παραγωγικών φορέων, αλλά και των δημοτών, για αναβολή της συζήτησης, ώστε να δοθεί χρόνος για στοιχειώδη διαβούλευση» δήλωσαν οι έμποροι του Πειραιά. Ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης σε ανακοίνωσή του ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις και τους δημότες του Πειραιά για το ποιες περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους αυτός ο χαρακτηρισμός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ, αλλά με αστερίσκους
Σε μαραθώνια συνεδρίασή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε το Master Plan της Cosco για τα έργα στο λιμάνι του Πειραιά ● Απέκλεισε, ωστόσο, την κατασκευή mall 24.000 τ.μ. στη Νότια Ζώνη, δεν έδωσε...
«Πράσινο φως» από το ΚΑΣ, αλλά με αστερίσκους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόντρα κυβέρνησης-Ν.Δ. για το ΚΑΣ, στάση αναμονής από την COSCO
Η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κήρυξη – οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Πειραιά έφερε αντίδραση από τη Νέα...
Κόντρα κυβέρνησης-Ν.Δ. για το ΚΑΣ, στάση αναμονής από την COSCO
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εργοτάξια δίπλα στα σπίτια!
«Η Cosco μετατρέπει ξανά, μετά από 30 χρόνια, το μισό κεντρικό λιμάνι σε βιομηχανικό» λέει η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Ν. Μπελαβίλα.
Εργοτάξια δίπλα στα σπίτια!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντικές αντιρρήσεις
Στο «μικροσκόπιο» δημάρχων και αντιπεριφερειαρχών τέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΟΛΠ για τα έργα που πρόκειται να υλοποιήσει η COSCO στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Περιβαλλοντικές αντιρρήσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την ανάπλαση 640 στρεμμάτων
Η ανάπλαση της πρώην λιμενο-βιομηχανικής περιοχής Λιπασμάτων Δραπετσώνας-Κερατσινίου, ένα όνειρο χρόνων, γίνεται πλέον πραγματικότητα. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας...
Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την ανάπλαση 640 στρεμμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Εργασιακή ειρήνη» στο λιμάνι ζητούν 22 φορείς
Κοινή επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας εν όψει της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει την Παρασκευή και το Σάββατο το σωματείο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού ΕΝΕΔΕΠ.
«Εργασιακή ειρήνη» στο λιμάνι ζητούν 22 φορείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας