• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι Βρυξέλλες απειλούν με πρόστιμα για τα σκουπίδια

 • A-
 • A+

Μια θετική και μια αρνητική είδηση έρχονται από τον προβληματικό τομέα των σκουπιδιών, για τα οποία οι φορολογούμενοι πληρώνουν πρόστιμα άνω των 2,8 εκατ. ευρώ το εξάμηνο για τις παράνομες χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η πρώτη αφορά την υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία, όπου τα τελευταία χρόνια λειτουργούσαν εννέα ανεξέλεγκτοι χώροι για τους οποίους τα καταβληθέντα πρόστιμα ξεπέρασαν τα 3,2 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη έρχεται από τις Βρυξέλλες, μέσω επιστολής με την οποία προαναγγέλλονται νέα πρόστιμα, αυτή τη φορά για τα «βουνά» σκουπιδιών στην Κέρκυρα.

Είναι το πρώτο στάδιο της νέας παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο το 2017 είχε εκδώσει καταδικαστική απόφαση για το Τεμπλόνι, που «στα χαρτιά» εμφανιζόταν ως ΧΥΤΑ, αλλά στην πραγματικότητα ήταν χωματερή.

Ο χώρος έχει κλείσει από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε ξεκίνησε η μεταφορά των σκουπιδιών στη Λευκίμμη, λόγος για τον οποίο αντιδρούν οι κάτοικοι.

Η επισκόπηση των μέτρων διαχείρισης των σκουπιδιών στο νησί του Ιονίου, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, έγινε στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, των αρμόδιων γενικών γραμματέων, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, και του δημάρχου Κέρκυρας, Κωνσταντίνου Νικολούζου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει ότι έχουν εγκριθεί, από το 2016, τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων στα νησιά του Ιονίου.

Η νέα μονάδα επεξεργασίας βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ. Θα έχει δυνατότητα να διαχειριστεί 36.000 τόνους σκουπιδιών τον χρόνο, ενώ θα συνοδεύεται από προγράμματα ανακύκλωσης.

Ως τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, θα κατασκευαστεί μεταβατική μονάδα στο Τεμπλόνι και η σύμβαση έχει υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εχουν εξασφαλιστεί 3,7 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της παλιάς χωματερής που λειτουργούσε στην ίδια τοποθεσία.

Στην περίπτωση της Ηλείας, η υπογραφή της σύμβασης (ΣΔΙΤ) βάζει τέλος σε ένα σίριαλ που ξεκίνησε από το 2012 και οδήγησε την περιοχή σε υγειονομική κρίση, με τις άτυπες χωματερές στο Ποτόκι και τα Κονιδέικα.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας, που θα παραδοθεί σε 18 μήνες, θα μπορεί να διαχειρίζεται έως 80.000 τόνους τον χρόνο και έχει προϋπολογισμό 32 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 17 εκατ. έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα θα καταβληθούν από τους ιδιώτες που θα κατασκευάσουν τις υποδομές και θα εισπράττουν τέλη από τους φορείς της αυτοδιοίκησης για 25 χρόνια.

Στη φάση κατασκευής θα δουλέψουν περίπου 100 εργαζόμενοι και για τη λειτουργία θα δημιουργηθούν 60 μόνιμες θέσεις εργασίας.

Με διαπραγματεύσεις, μειώθηκε η εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών που οφείλουν να παραδίδουν οι δήμοι της περιοχής σε 35.000 τόνους τον χρόνο, έναντι 60.000 τόνων που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του 2012.

Προβλέπεται, επίσης, η ανακύκλωση στα νοικοκυριά, με πρόγραμμα πράσινων σημείων για την παράδοση των υλικών που θα αξιοποιούνται.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με μειωμένο τίμημα η αγροτική εκμετάλλευση σε δασικές εκτάσεις
Προθεσμία ώς τις 12 Ιουνίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για να νομιμοποιήσουν δασικές, δημόσιες ή ιδιωτικές, εκτάσεις που έχουν εκχερσώσει μέχρι το 2007 και χρησιμοποιούν για αγροτικό ή κτηνοτροφικό σκοπό....
Με μειωμένο τίμημα η αγροτική εκμετάλλευση σε δασικές εκτάσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη
Με την εξασφάλιση 10 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνεται σε όλους τους δήμους της Αττικής και τους καλεί να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η...
Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
«Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανακύκλωση.
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινήσεις απεμπλοκής με ΜΑΤ και ένταση
Μέσα σε κλίμα έντασης, γίνεται προσπάθεια στην Κέρκυρα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται μπροστά σε ένα...
Κινήσεις απεμπλοκής με ΜΑΤ και ένταση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στα... σκουπίδια οι πλαστικές σακούλες
Στόχος της ευρωπαϊκής εκστρατείας για τον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας είναι στο τέλος του 2019 να αναλογούν 90 πλαστικές σακούλες ανά κάτοικο και 40 ώς το τέλος του 2025. Σύμφωνα με Κοινοτική Οδηγία...
Στα... σκουπίδια οι πλαστικές σακούλες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μεγάλη κίνηση στον Ερημίτη καταγγέλλουν φορείς της Κέρκυρας
Από τις τσέπες των... φορολογουμένων φαίνεται ότι πληρώνονται οι προκαταρκτικές έρευνες που γίνονται στον «Ερημίτη» της Κέρκυρας. Ηταν το πρώτο ακίνητο του Δημοσίου που το 2013 «βγήκε στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ...
Μεγάλη κίνηση στον Ερημίτη καταγγέλλουν φορείς της Κέρκυρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας