• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 22.9°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.6°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 22.3°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξηλώνονται καζάνια στο Πέραμα

 • A-
 • A+
Μια ευχάριστη και αισιόδοξη είδηση για τους κατοίκους του Περάματος, την οποία περίμεναν ν' ακούσουν χρόνια τώρα, έγινε γνωστή πριν από μερικές μέρες.

Υστερα από σειρά συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η δημοτική αρχή κατάφερε να συντονίσει την οριστική αποξήλωση των 21 δεξαμενών της πρώην BP, νυν ιδιοκτησίας των ΕΛ.ΠΕ., κάνοντας πράξη την απόφαση που είχε συναφθεί μεταξύ των ΕΛ.ΠΕ. και του υπουργείου Ανάπτυξης από το 2009, αλλά 10 χρόνια μετά δεν είχε υλοποιηθεί. 

Ετσι, το διαχρονικό αίτημα της πόλης του Περάματος για την απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών αρχίζει σιγά σιγά να υλοποιείται.

Τα 21 καζάνια που ξηλώνονταιοριστικά βρίσκονται σε μια έκταση 130 στρεμμάτων, τα 14 από αυτά στο βόρειο τμήμα της λεωφόρου Δημοκρατίας και τα 7 στο νότιο.

Η «Εφ.Συν.» επιβεβαίωσε την είδηση και από την πλευρά των ΕΛ.ΠΕ. Κύκλοι της εταιρείας τόνισαν στην εφημερίδα μας ότι πράγματι οι δεξαμενές αποξηλώνονται και πως όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απομάκρυνσης των καζανιών.

«Η στιγμή της αποξήλωσης δεξαμενών πετρελαιοειδών από την πόλη του Περάματος είναι ιστορική, αφού είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει στην πόλη μας», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Λαγουδάκης και πρόσθεσε πως δέσμευση της δημοτικής αρχής είναι η συνέχιση αυτής της προσπάθειας μέχρι την οριστική απομάκρυνση και της τελευταίας δεξαμενής πετρελαιοειδών από την πόλη.

Υπογράμμισε δε τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης απόφασης για την αποξήλωση των 21 ανενεργών καζανιών καθώς, όπως είπε, με το ξήλωμά τους απομακρύνεται ο κίνδυνος μελλοντικής λειτουργίας τους.

Πρόσθεσε, τέλος, πως η παρούσα δημοτική αρχή έχει αποδείξει με τη σταθερή και αταλάντευτη στάση της ότι το βασικό και διαχρονικό αίτημα της πόλης του Περάματος για την απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχο μέλημα.

Από το 1934

Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών, οι πρώτες από τις οποίες χτίστηκαν το 1934, μέχρι και σήμερα στοιχειώνουν την προσφυγική πόλη, προκαλώντας μόνιμη ανασφάλεια στους κατοίκους της, καθώς, όπως περιγράφουν οι ίδιοι, χρόνια τώρα ζουν με τον φόβο μιας πιθανής έκρηξης, ενός βιομηχανικού ατυχήματος.

Πέντε εταιρείες παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, οι δύο από αυτές ανενεργές σήμερα, 149 δεξαμενές (καζάνια), 44 εκ των οποίων ανενεργές. Κάποιες από αυτές σε απόσταση μόλις 5 μέτρων από τα σπίτια.

Το ζήτημα της απομάκρυνσης των δεξαμενών φάνηκε να έχει ωριμάσει το 1995. Είχαν γίνει δύο μελέτες μετεγκατάστασης των δεξαμενών και μία ημερίδα στον δήμο υπό την αιγίδα του ΤΕΕ και του Πολυτεχνείου, μέσα από την οποία τεκμηριώθηκε επιστημονικά η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης των εταιρειών. Ωστόσο, 24 χρόνια μετά δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Μόλις πριν από έναν χρόνο σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Περάματος υπό την αιγίδα του ΤΕΕ με θέμα τη λειτουργία των εταιρειών πετρελαιοειδών με τις δεξαμενές εντός του οικιστικού ιστού Περάματος, οι επιστήμονες που παρευρέθηκαν και μίλησαν επισήμαναν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η υγεία όσων πολιτών κατοικούν κοντά στις δεξαμενές, αλλά και το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει για την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοινό μέτωπο εναντίον των εταιρειών πετρελαιοειδών
​Πυκνώνουν τις παρεμβάσεις τους με δράσεις, εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος για τις εταιρείες πετρελαιοειδών που βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό, όπως και για...
Κοινό μέτωπο εναντίον των εταιρειών πετρελαιοειδών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οργή για τους επιθεωρητές
Η έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος για την «Oil One Mabe» προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου.
Οργή για τους επιθεωρητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια πόλη, «καζάνι» που βράζει
Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η υγεία όσων πολιτών κατοικούν κοντά στις δεξαμενές των εταιρειών πετρελαιοειδών, αλλά και το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει για την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές, έθεσαν...
Μια πόλη, «καζάνι» που βράζει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σπίτια «στοιχειωμένα» από τον φόβο βιομηχανικής τραγωδίας
Φτώχεια, ρύπανση, καρνάγια, μηχανουργεία, παράγκες και τα «καζάνια του θανάτου», όπως τα αποκαλεί ο λαός, είναι οι λέξεις, οι εικόνες που αποτυπώνουν, που καθορίζουν το Πέραμα, το οποίο μάλλον οφείλει το όνομά...
Σπίτια «στοιχειωμένα» από τον φόβο βιομηχανικής τραγωδίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στη Δραπετσώνα μυρίζει... βενζόλιο
Το πρόβλημα με τη δυσοσμία που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου τα τελευταία χρόνια, με κορύφωση μετά το 2015, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα.
Στη Δραπετσώνα μυρίζει... βενζόλιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διπλή δράση της Greenpeace στα ΕΛΠΕ
Τα σχέδια του ομίλου για βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις υδρογονανθράκων τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και απειλούν ευθέως τον φυσικό πλούτο και τις τοπικές οικονομίες της χώρας μας, προειδοποιεί η...
Διπλή δράση της Greenpeace στα ΕΛΠΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας