Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα Αγραφα μπροστά στην πρώτη καταστροφή τους
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα Αγραφα μπροστά στην πρώτη καταστροφή τους

  • A-
  • A+
Ωρα μηδέν για την προστασία της απάτητης οροσειράς των Αγράφων. ● Σήμερα στο ΣτΕ εκδικάζονται προσφυγές κατά των δύο πρώτων αιολικών πάρκων που πρόκειται να εγκατασταθούν.

Μπορεί η οροσειρά των Αγράφων, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, να είναι μια από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη και να προστατεύεται ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας από το ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, ωστόσο αυτές οι συνθήκες δεν αποδεικνύονται αρκετές για να τη διαφυλάξουν από την επαπειλούμενη καταστροφή.

Ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση πολλών αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με συνολικά 650 ανεμογεννήτριες σχεδόν σε όλες τις κορυφές των Αγράφων, με την αρχή να γίνεται από τα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου όπου έχουν ήδη δοθεί άδειες για 40 ανεμογεννήτριες, συντελεί στη διάπραξη ενός από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, τα έργα θα καταστρέψουν τις γεωλογικές δομές, θα αποψιλώσουν τα δάση, θα υποβαθμίσουν τους βιότοπους και θα εξολοθρεύσουν ή θα εκτοπίσουν την πανίδα της περιοχής, η οποία περιέχει σπάνια και απειλούμενα είδη.

Το ζήτημα της εγκατάστασης των βιομηχανικών αιολικών πάρκων και των εξορύξεων στη Στερεά Ελλάδα, με αφορμή το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας, ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην ΕΣΗΕΑ από το Συντονιστικό Αθήνας και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και από 7 φορείς από την Ευρυτανία, την Εύβοια και τη Φωκίδα.

Το θέμα αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον καθώς σήμερα εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές κατά των δύο πρώτων αιολικών πάρκων που πρόκειται να εγκατασταθούν στα Αγραφα, με συνολικά 40 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων.

Παράλληλα, στο στάδιο της προανάκρισης βρίσκεται μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος και αφορά τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με τις οποίες αδειοδοτήθηκαν τα δύο αιολικά πάρκα.

Με αυτήν ζητείται να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν τα εγκλήματα της ψευδούς βεβαίωσης, της απάτης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος εκ μέρους των υπαλλήλων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο και την πληρότητα των ΜΠΕ, αλλά και για τη σύνταξη και εισήγηση προς υπογραφή στον υπουργό των αποφάσεων αδειοδότησης.

Μήνυση για τα δύο αιολικά πάρκα έχει κατατεθεί και από κτηνοτρόφους, που ανησυχούν ότι με την εγκατάστασή τους υπάρχει ο κίνδυνος εκτοπισμού και αφανισμού της κτηνοτροφίας της περιοχής.

Οι φορείς που αντιτίθενται στην εγκατάσταση των αιολικών στα Αγραφα ζητούν την απόσυρση των ήδη εγκεκριμένων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρυτανία, αφού η απόφαση του Αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Στερεάς Ελλάδας, που χαρακτηρίζει την Ευρυτανία ως Περιφερειακό Πάρκο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δεν προβλέπει την απόσυρσή τους, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, «σημαίνει ότι η Ευρυτανία θα γίνει πρώτα κόσκινο και μετά θα γίνει πάρκο».

Στη Νότια Καρυστία

Ενα συνεχές έγκλημα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος από το 2000, όταν εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι αιολικοί σταθμοί, συντελείται και στη Νότια Καρυστία στην Εύβοια, που μετατρέπει το όρος Οχη σε βιομηχανική ζώνη, όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας.

Στη Νότια Εύβοια έχουν δοθεί σε εταιρείες άδειες παραγωγής αιολικής ενέργειας για 600 ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων λειτουργούν ήδη 250, ενώ οι 250 από αυτές που έχουν αδειοδοτηθεί θα βρίσκονται πολύ κοντά ή μέσα σε περιοχή Natura.

Επιπλέον, έχουν αδειοδοτηθεί αιολικοί σταθμοί σε απόσταση 350 και 500 μέτρων από κατοικίες χωριών του Καβοντόρο. Και, βέβαια, όλες αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν συνοδά έργα που αφορούν νέους δρόμους μέσα σε άλλοτε παρθένες περιοχές, εναέρια καλώδια υψηλής τάσης πάνω σε πυλώνες, υποσταθμούς και βοηθητικά κτίρια.

Αν και το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας προτείνει οι περιοχές του βουνού Οχη σε υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα να παραμείνουν «Αμιγής Φύση», δεν αναφέρεται στο πώς θα γίνει πράξη αυτός ο στόχος, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακυρώσει τις νέες αδειοδοτήσεις αιολικών που έχουν χωροθετηθεί πάνω από αυτό το υψόμετρο.

Βιομηχανικό τοπίο

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου 34,5 MW στην Οίτη, σε υψόμετρο πάνω από τα 1.700 μέτρα, με αλπικά λιβάδια και ελατοδάση, εντός «Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά» και σε απόσταση αναπνοής (μόλις 1 χλμ.) από τον Εθνικό Δρυμό Οίτης.

Το 2014 το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ ανέβαλε τη λήψη απόφασης, μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης επί της ΜΠΕ, προκειμένου να προσκομιστεί Ειδική Ορνιθολογική Μελέτη.

Στη συνέχεια, ο Φορέας Διαχείρισης αξιολόγησε ως ελλιπή την «Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση» που υπέβαλε η κατασκευάστρια εταιρεία. Ωστόσο, δεν έχουν προχωρήσει η έγκριση της «Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης» για την Οίτη και η έγκριση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της ως προστατευόμενης περιοχής και, έτσι, η αρνητική γνωμοδότηση και η μη περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου παραμένουν ζητούμενο.

Κύριος ομιλητής στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο καθηγητής Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, πρόεδρος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούν τα αιολικά πάρκα, σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, αυτά αφορούν την αλλοίωση του τοπίου και τη μετατροπή του από φυσικό σε αποκρουστικό βιομηχανικό, την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής, τη σοβαρή κατάτμηση των φυσικών οικοσυστημάτων, τη σημαντική όχληση και θανάτωση σημαντικών και σπάνιων ειδών της πτηνοπανίδας και την αλλαγή των υδρολογικών προτύπων στην ευρύτερη περιοχή με υποβάθμιση των υδατικών πόρων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προαπαιτούνται για την εγκατάσταση των αιολικών στο σύνολο των περιπτώσεων είναι ελλιπέστατες, χωρίς να είναι εφικτός ο έλεγχος τήρησης των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων. Κι ακόμη, ότι στο όνομα των σχεδιαζόμενων αιολικών πάρκων χάνεται ο «χρυσός» του μέλλοντος, που είναι το ποιοτικό νερό, εξαιτίας των εκτεταμένων εκσκαφών και των μπαζωμάτων σε ρέματα.

Τέλος, πρότεινε την εξεύρεση των κατάλληλων περιοχών με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών για την εγκατάστασή τους, τον σεβασμό των σημαντικών από οικολογική άποψη περιοχών και, σε περίπτωση επιλογής τους, μη παραβίαση της φέρουσας ικανότητάς τους, την προστασία των υδατικών πόρων, της βιοποικιλότητας και των τοπίων των ορεινών περιοχών μας.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σώστε τα Αγραφα»
Φορείς και πολίτες που κινητοποιούνται για την προστασία των βουνών κατέθεσαν μήνυση. Υποστηρίζουν ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -βάσει των οποίων αδειοδοτήθηκαν τα πάρκα- είναι ελλιπείς, ατελείς,...
«Σώστε τα Αγραφα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα
Νέα τροπή παίρνει το ζήτημα της εγκατάστασης δύο αιολικών πάρκων στις απάτητες βουνοκορφές των Αγράφων, καθώς στην περιοχή που δεσμεύει η εταιρεία για την εγκατάσταση του ενός από αυτά βρίσκονται πηγές που...
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σπέρνουν» ανεμογεννήτριες στα απάτητα Αγραφα
Σε μια προστατευόμενη περιοχή σε υψόμετρο 1.600-2.000 μέτρων πρόκειται να κατασκευαστούν δύο αιολικά πάρκα. Θα απαιτηθεί διάνοιξη δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης που θα διασχίζουν πυκνά...
«Σπέρνουν» ανεμογεννήτριες στα απάτητα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
Την αρνητική απάντηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη έλαβαν φορείς και πολίτες, στο αίτημά τους για αναστολή των αδειών εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών στην περιοχή. Την...
Γιγαντώνεται το κίνημα κατά των αιολικών στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Αγραφα
Για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, η χώρα μας μπορεί να μπλέξει σε νέες «περιπέτειες», καθώς προκύπτει καταφανής παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας: έχουν κατατεθεί ελλιπείς και...
Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Αγραφα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένα πάρτι από τα Άγραφα για τα Άγραφα
Ένα πάρτι οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην εγκατάσταση των πρώτων δυο αιολικών συστοιχιών στα Άγραφα διοργανώνεται απόψε στην...
Ένα πάρτι από τα Άγραφα για τα Άγραφα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας