Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση για ένα πράσινο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο από την Greenpeace
EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Πρόταση για ένα πράσινο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο από την Greenpeace

  • A-
  • A+

Ένα σχέδιο κλιματικής δράσης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσω της αξιοποίησης της ανεξάντλητης ηλιακής ενέργειας της χώρας μας παρουσίασε η Greenpeace.

Η περιβαλλοντική οργάνωση κατέθεσε ένα κοστολογημένο σχέδιο παροχής δωρεάν ηλιακής ενέργειας σε 340.000 ευάλωτα νοικοκυριά με το οποίο θα αποκτούν δωρεάν είτε το δικό τους οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε μέρισμα σε ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα λειτουργεί φωτοβολταϊκό πάρκο, θα παράγουν τα ίδια την ενέργεια που χρειάζονται και δεν θα έχουν ανάγκη το σημερινό Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). 

Η πρόταση της Greenpeace δεν επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές ή τους φορολογουμένους σε σχέση με το σημερινό ΚΟΤ, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό όφελος για τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερο. Το σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας αλλά και των δήμων.

Το προτεινόμενο σχέδιο δράσης της Greenpeace στοχεύει στη σταδιακή ένταξη 340.000 νοικοκυριών σε βάθος δεκαετίας, έχει μέσο ετήσιο κόστος υλοποίησης περίπου 45 εκατ. ευρώ,  δηλαδή ίσο ή και λιγότερο από το σημερινό ΚΟΤ,  ενώ μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με ένα μικρότερο ποσό της τάξης των 6-13 εκατ. ευρώ  για τον πρώτο χρόνο. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα 4 στα 10 νοικοκυριά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ, από τα 780.000 νοικοκυριά τα οποία υπάγονται σήμερα στο ΚΟΤ ακριβώς τα μισά, δηλαδή τα 340.000, αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς, παρά τη βοήθεια που δέχονται.

Για την εφαρμογή του σχεδίου  η Greenpeace προτείνει συγκεκριμένους διαθέσιμους πόρους,  οι οποίοι μπορούν να ανακατανεμηθούν άμεσα χωρίς να επηρεάσουν τον κρατικό προϋπολογισμό ή να επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές. 

Κατά την υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργηθούν ετησίως 440 – 6.580 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία (28.610 εργατοέτη άμεσα, έμμεσα και συνεπαγόμενα, ενώ στη συνέχεια θα συντηρεί 440 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης για μία ακόμη 25ετία, δηλαδή άλλα 7.200 εργατοέτη).

Σημειώνεται ότι ως «εργατοέτος» θεωρείται η απασχόληση ενός ατόμου για 8 ώρες ημερησίως, πέντε ημέρες εβδομαδιαία, για 46 εβδομάδες το χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο ότι παρόμοια προγράμματα ηλιακής κοινωνικής πολιτικής έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή τους  σε πολιτείες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας όπου έχει ήδη ξεκινήσει η αντικατάσταση των επιδοτήσεων κατανάλωσης σε ευάλωτα νοικοκυριά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το σχέδιο δράσης της Greenpeace προβλέπει ενδεικτικά παροχή 2kW φωτοβολταϊκής ισχύος ανά νοικοκυριό, το οποίο μεταφράζεται σε βοήθεια ίση ή μεγαλύτερη από αυτήν που λαμβάνουν σήμερα με το ΚΟΤ, αφού αντιστοιχεί σε παραγωγή 2.800 - 3.100 κιλοβατώρων τον χρόνο, ποσότητα ικανή να καλύψει το 70-80% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα των νοικοκυριών.

Ουσιαστικά, τα νοικοκυριά θα βγουν από ένα καθεστώς πολυετούς στήριξης αποκτώντας την ενεργειακή ανεξαρτησία τους με μία και μοναδική παρέμβαση. Για τον ίδιο λόγο, γίνεται πολύ πιο αποδοτική χρήση των χρημάτων των καταναλωτών και φορολογουμένων, τα οποία σήμερα στηρίζουν τα προγράμματα βοήθειας.

Σύμφωνα με την Greenpeace, πέρα από ένα αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, το προτεινόμενο σχέδιο δράσης έχει και άλλα σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τη χώρα, αφού:

  • Ενισχύει τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στην οικονομία και νέα έσοδα για το δημόσιο και τα δημόσια ταμεία.
  • Μπορεί να βοηθήσει την ΔΕΗ να εισπράξει μέρος των ανεξόφλητων οφειλών που προέρχονται από τους μετρητές χαμηλής τάσης.
  • Προσφέρει ευκαιρίες για την εμπλοκή όλων των προμηθευτών ενέργειας, αφού μέσω της συμμετοχής τους θα μπορούν να καλύπτουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Καθεστώς Επιβολής Υποχρέωσης Ενεργειακής Απόδοσης της ΕΕ.
  • Είναι συμβατό με παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.
  • Αποτελεί παράδειγμα κλιματικής πολιτικής με αυξημένο κοινωνικό πρόσημο.
  • Προωθεί την ενεργειακή δημοκρατία και ενισχύει τον ρόλο των πολιτών στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρές πηγές ενέργειας.

Η Greenpeace ζητάει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την ενέργεια και το κλίμα, συμβατό με τον στόχο συγκράτησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιστήμης.

Κατά συνέπεια, να θέσει χρονοδιάγραμμα έγκαιρης και οριστικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και μετάβασης της οικονομίας σε καθαρές πηγές ενέργειας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Κι ακόμη, να επεξεργαστεί φιλόδοξο σχέδιο για ηλιακή κοινωνική πολιτική η οποία σταδιακά θα αντικαθιστά τις επιδοτήσεις κατανάλωσης (όπως είναι το ΚΟT) και θα διασφαλίζει όρους ισότιμης πρόσβασης στα ευάλωτα νοικοκυριά στην παραγωγή και κατανάλωση καθαρής ενέργειας.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος εκτός από την κυβέρνηση, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ, αξιοποιώντας διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία ή ακόμα και ίδια κεφάλαια. 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το σχέδιο κλιματικής δράσης που δημοσίευσε η Greenpeace.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινο» δεκαετές πλάνο
Eνα φιλόδοξο αναλυτικό σχέδιο δράσης για ένα δεκαετές μαζικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε 1 εκατ. κτίρια, μεταξύ των οποίων με δωρεάν ηλιακό ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, παρουσίασε σε έκθεσή της η...
«Πράσινο» δεκαετές πλάνο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ψηφιδωτό με 10.000 πλαστικά ποτήρια καφέ από την Greenpeace
Τη νέα της εκστρατεία ενάντια στα πλαστικά μιας χρήσης εγκαινίασε η Greenpeace, με ένα τεράστιο ψηφιδωτό που δημιούργησε στην πλατεία Μοναστηρακίου από 10.000 πλαστικά ποτήρια του καφέ που μαζεύτηκαν τυχαία...
Ψηφιδωτό με 10.000 πλαστικά ποτήρια καφέ από την Greenpeace
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
Τελεσίδικα αρνητική είναι η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Ε.Ε. στο αίτημα που είχε καταθέσει το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2015 για επαναλειτουργία της κατεστραμμένης...
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανεξήγητη εμμονή στον ασύμφορο πλέον λιγνίτη
Οσο κι αν η πραγματικότητα ξεπερνάει την «Πτολεμαΐδα V», η ΔΕΗ φαίνεται ότι εμμένει στην κατασκευή της νέας μονάδας, καθώς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδοτικής διαδικασίας. Αν τελικά κατασκευαστεί, η...
Ανεξήγητη εμμονή στον ασύμφορο πλέον λιγνίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι σύνθημα
Με δεδομένη την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων και πολιτικών που συμβάλλουν ουσιαστικά στην έξοδο της χώρας από τη σημερινή κατάσταση, με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος το ελληνικό Γραφείο της...
Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι σύνθημα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά
Στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τέσσερις αργυροπελεκάνοι, ένας βουβόκυκνος και ένα φοινικόπτερο εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα νεκρά κάτω από τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος.
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας