• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.2°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.8°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  2 BF
  91%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 8.4°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εξπρές» και έκνομη διαβούλευση

 • A-
 • A+

Την παράταση της προθεσμίας διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και την πρόσβαση σε πληροφορίες και μελέτες ζητούν με κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, το WWF Ελλάς και η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση ClientEarth.

Ο πρωτοφανής για τα δεδομένα σύντομος χρόνος διαβούλευσης του ΕΣΕΚ, των μόλις τριών εβδομάδων, σε συνδυασμό με την απουσία δημοσιοποίησης των σχετικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των όποιων μελετών συντάχθηκαν για την κατάρτιση του σχεδίου (πέραν των βιβλιογραφικών αναφορών), απέχει παρασάγγας από το να διασφαλίσει τον εντοπισμό των βέλτιστων δράσεων και την αποτελεσματική και έγκαιρη ενημέρωση, προετοιμασία και συμμετοχή του κοινού. Πολύ δε περισσότερο, ο σύντομος χρόνος διαβούλευσης φαίνεται πως παραβιάζει τις σχετικές διατάξεις για τη συμμετοχή του κοινού που απαντώνται στην εθνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία, αναφέρουν στην επιστολή τους οι 3 περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το ΕΣΕΚ, που δόθηκε σε διαβούλευση στις 13/11/2018, προδιαγράφει πολιτικές, κατευθύνσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας όχι μόνο για την κρίσιμη δεκαετία 2020-2030, αλλά και πέραν αυτής, καθώς οι όποιες επιλογές αυτής της δεκαετίας θα σημαδέψουν και θα καθορίσουν αυτές των επόμενων.

Οι επιλογές που θα έχουμε το 2030 για αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, αλλά και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που έχουμε σήμερα. Για τον λόγο αυτό, το υπό διαβούλευση ΕΣΕΚ θα πρέπει να καταρτιστεί με εξαιρετική επιμέλεια, αποτυπώνοντας τις βέλτιστες δράσεις για το κλίμα και την ενέργεια, επισημαίνεται στην επιστολή.

Καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία

Για την ανάδειξη και την εξέταση αυτών των δράσεων χρειάζεται επαρκής χρόνος. Ακόμη χρειάζεται όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση, προετοιμασία και ευρύτερη συμμετοχή του κοινού, το οποίο πρέπει άμεσα, έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο να μπορεί να λάβει μέρος στη διαδικασία κατάρτισης του ΕΣΕΚ. Πολύ δε περισσότερο όταν ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα επηρεαστεί άμεσα από τις όποιες ανεπαρκείς πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και από έναν αναποτελεσματικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Για ένα σχέδιο όπως το ΕΣΕΚ θεωρείται εύλογος χρόνος διαβούλευσης το διάστημα που ξεπερνά τους δύο μήνες, τονίζεται στην επιστολή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι για τη σωστή ενημέρωση και προετοιμασία του κοινού θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της διαβούλευσης του ΕΣΕΚ δημοσιοποίηση των σχετικών με την εκπόνησή του εγγράφων, δηλαδή των μελετών, εκτιμήσεων και λοιπών πληροφοριών στη βάση των οποίων παρήχθη το σχέδιο, όπως, ενδεικτικά, οι μελέτες εναλλακτικών σεναρίων, οι εκτιμήσεις για το ανηγμένο κόστος ηλεκτροπαραγωγής (LCOE).

Οι 3 περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την παράταση πέραν της 3ης Δεκεμβρίου 2018 της δημόσιας διαβούλευσης του ΕΣΕΚ για εύλογο και επαρκές χρονικό διάστημα και τη χορήγηση αντιγράφων των σχετικών εγγράφων, μελετών και εκτιμήσεων που παρήχθησαν ή χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του σχεδίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αιχμάλωτοι» του λιγνίτη και του πετρελαίου
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και παρά τις προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που έθεσε σε δημόσια...
«Αιχμάλωτοι» του λιγνίτη και του πετρελαίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
Τελεσίδικα αρνητική είναι η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Ε.Ε. στο αίτημα που είχε καταθέσει το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2015 για επαναλειτουργία της κατεστραμμένης...
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σπίτια-φούρνοι σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οταν μιλάμε για την ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή για τον αποκλεισμό ή την ανεπαρκή πρόσβαση των νοικοκυριών στην ενέργεια συνηθίζουμε να εστιάζουμε στις επιπτώσεις της στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων...
Σπίτια-φούρνοι σε Ελλάδα και Ευρώπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χέρι χέρι βιοποικιλότητα με αιολικά;
Την έντονη αντίδραση συλλόγων, δικτύων και ομάδων πολιτών που εναντιώνονται στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών προκαλεί η διοργάνωση σεμιναρίου με τίτλο «Καλές πρακτικές για τη διατήρηση και προστασία της...
Χέρι χέρι βιοποικιλότητα με αιολικά;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος «νομιμοποιεί» τις παραλείψεις του για τις Μαρίκες
Οι Μαρίκες περιλαμβάνονται στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών του ν.4672/2017 των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Αττικής ως «περιοχή που προορίζεται για την προστασία οικοτόπων και ειδών». Είναι...
Το υπουργείο Περιβάλλοντος «νομιμοποιεί» τις παραλείψεις του για τις Μαρίκες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η ενεργειακή φρενίτιδα δεν είναι απάντηση για το κλίμα, είναι μέρος του προβλήματος»
«Ενώνουμε τις φωνές μας για να  διεκδικήσουμε τον κοινωνικό έλεγχο στην ενέργεια, την προστασία των δασών, των τοπίων και των οικοσυστημάτων, την επανοικειοποίηση των δημόσιων εκτάσεων, των κοινών αγαθών και...
«Η ενεργειακή φρενίτιδα δεν είναι απάντηση για το κλίμα, είναι μέρος του προβλήματος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας