Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Φωτιές» άναψε η καύση σκουπιδιών σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο
dreamstime

«Φωτιές» άναψε η καύση σκουπιδιών σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο

  • A-
  • A+

Απείρου κάλους σκηνές διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ σε ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο με ομιλητές τους υφυπουργούς Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο  όταν, κατά την έναρξή της, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από τη τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ. Η παρέμβαση έλαβε αντικυβερνητικό χαρακτήρα με συνθήματα κατά του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, αλλά και κατά του δήμαρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν καθώς η παρέμβαση δεν έληγε, λόγος για τον οποίο η εκδήλωση ξεκίνησε μια 1,5 ώρα καθυστέρηση. Ο Τ. Πετρόπουλος αποκάλεσε τους διαμαρτυρόμενους «γκοτζαμάνηδες» και «προκλητικούς», που επιδιώκουν να σταματήσει κάθε διάλογος και πρόσθεσε ότι αυτό που κάνουν είναι φασισμός.

Όλα ξεκίνησαν μόλις ο  Τ. Πετρόπουλος ανέβηκε στο βήμα, οπότε μέλη της Επιτροπής Αγώνα ύψωσαν πανό μπροστά στο πάνελ που έγραφε «Οχι στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ - Ναι στη Ζωή» και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα μεταξύ των οποίων  το «Φάμελλε και Μπέο ακούστε το καλά, η καύση σκουπιδιών θα μείνει στα χαρτιά», ενώ τραγουδούσαν με παραλλαγή για την καύση των σκουπιδιών το γνωστό τραγούδι «Τρία παιδιά Βολιώτικα», εμποδίζοντας έτσι την έναρξη της εκδήλωσης.

Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής Πολιτών να θέσουν το ζήτημά τους σε ήρεμο κλίμα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγος για τον οποίο τους κατηγόρησε ότι στόχος τους ήταν να μην γίνει καμία συζήτηση. Αποκάλεσε τους διαμαρτυρόμενους γκοτζαμάνηδες και προκλητικούς, που επιδιώκουν να σταματήσει κάθε  διάλογος, δηλώνοντας ότι αυτό που κάνουν είναι φασισμός. Στη συνέχεια, με τη συνοδεία ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, μοίρασε ο ίδιος το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν με σπρωξιές, προπηλακισμούς, βαρύτατους χαρακτηρισμούς, απόπειρες χειροδικίας και αρπαγή του πανό που κρατούσαν τα μέλη της Επιτροπής, το οποίο άλλαξε χέρια πολλές φορές. Κατά τη διάρκεια της έντασης, κάποια μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξαν κλοιό για απωθήσουν τους διαμαρτυρόμενους σπρώχνοντας και ρίχνοντας προς τα πίσω αγκωνιές, ενώ άλλοι φώναζαν έξω οι προβοκάτορες. Τελικά, έπειτα από περίπου 1,5 ώρα, κατά την οποία η ένταση δεν έπεσε καθόλου, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα αποχώρησαν από την αίθουσα, οπότε και συνεχίστηκε η εκδήλωση.

Η Επιτροπή Αγώνα διεξήγαγε όλη τη διαμαρτυρία ειρηνικά και μη βίαια, μόνο με τραγούδι και συνθήματα, σε μια προσπάθεια να μεταδώσει το μήνυμα ότι δεν συμμετέχουμε άλλο σε προσχήματα διαλόγου με κανέναν υπουργό, βουλευτή και κυβερνητικό στέλεχος.

«Οι υφυπουργοί και όλα τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να καταλάβουν ότι η τοπική κοινωνία δεν θα επιτρέψει την καύση σκουπιδιών ποτέ και πουθενά στον Βόλο! Αν η σημερινή μας διαμαρτυρία ήταν φασισμός, τι είναι η επιβολή από μέρους τους για πάντα και παντού των δηλητηρίων και της ρύπανσης που επιβάλλουν αυτοί στην πόλη μας, αγνοώντας επιδεικτικά την τοπική κοινωνία που τους είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην καύση; αλλά ξέρουν πολύ εύκολα να κάνουν τα ΟΧΙ ΝΑΙ...», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Βόλου μετά τα γεγονότα.

Σε ανακοίνωσή της η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καθυστέρηση εξ αιτίας της απίστευτα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς μιας ολιγομελούς ομάδας με την επωνυμία «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου». Οι παραπάνω δεν προσπάθησαν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για το θέμα που υποτίθεται τους απασχολεί, απόδειξη ότι ουδεμία ερώτηση απηύθυναν στα μέλη της κυβέρνησης που ήταν παρόντα. Είναι προφανές ότι πραγματικός τους στόχος ήταν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Με φωνές, κραυγές, παιδικά τραγουδάκια, άνοιγμα πανό μπροστά από τους ομιλητές και άλλα πρωτοφανούς προκλητικότητας αλλά και γελοιότητας περιστατικά, αρνήθηκαν να πάρουν τον λόγο παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που τους απηύθυνε το προεδρείο, να ανέβουν στο βήμα και να τοποθετηθούν.

Όπως πιστεύαμε πάντα, έτσι και σήμερα δηλώνουμε ότι οι αντισυγκεντρώσεις και η προσπάθεια διάλυσης πολιτικών εκδηλώσεων των δημοκρατικών κομμάτων αποτελεί μια ακραία αντιδημοκρατική ενέργεια, ιστορικές πηγές της οποίας, ανάγονται στις ζοφερές πρακτικές των παρακρατικών συμμοριών της δεξιάς και της ΕΚΟΦ τις πρώτες δεκαετίες μετά τον εμφύλιο.

Ιδιαίτερα για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία του Βόλου, με τις πρακτικές τους προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες και συμβάλλουν στην αντισυσπείρωση της, και είναι εμφανές ότι τους απασχολεί προσχηματικά ενώ οι προθέσεις τους στοχεύουν αλλού. 

Ας το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι φορείς της κοινωνίας που με αγνές προθέσεις τους ακολουθούσαν μέχρι τώρα σε κάποιες δράσεις τους.

Και καταλήγει:

Καλούμε τα άλλα δημοκρατικά κόμματα, τις δημοτικές κινήσεις , όλους τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών του Βόλου να καταδικάσουν αυτές τις άθλιες πρακτικές και να απομονώσουν αυτή την φαιδρή ομάδα στον μόνο χώρο που της αξίζει: Αυτόν του γραφικού και βαθειά αντιδημοκρατικού περιθωρίου.

Χαιρετίζουμε την στάση των εκατοντάδων συμπολιτών μας, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καμιά οργανωτική σχέση με το κόμμα μας, οι οποίοι με το δημοκρατικό ήθος τους την ψυχραιμία και την επίμονη αγωνιστικότητά τους ακύρωσαν το σχέδιο αυτής της ολιγομελούς ομάδας να προκληθούν βίαια επεισόδια

Η ιλαρότητα, η προκλητικότητα και η αναίσχυντη διάδοση ψεμάτων συνεχίζεται και σήμερα με την έκδοση μιας φοβερής ανακοίνωσης που προσπαθεί να τους εμφανίσει ως θύματα βίαιων ενεργειών οι οποίες δεν έγιναν ποτέ. 

Αν κάτι προκαλεί εντύπωση στην ανακοίνωση της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας είναι η αναφορά στην «ομάδα» με την επωνυμία «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου», όταν αυτή η «ομάδα» ήταν εκείνη που διοργάνωσε στις 5 Μαΐου το συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών με την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Βόλου συμμετοχή 10.000 πολιτών. Και, επιπλέον, το ότι ισχυρίζεται ότι δεν έγιναν ποτέ βίαιες ενέργειες, κάτι που διαψεύδουν τα βίντεο των τοπικών μέσων ενημέρωσης, όπως και αυτό που δημοσιεύουμε.

Όσο κι αν οι κατέχοντες την εξουσία και ορισμένα ΜΜΕ προσπαθούν να απαξιώσουν και να σπιλώσουν τον έντιμο, δίκαιο αγώνα των πολιτών, να μας υποβιβάσουν σε αντιδημοκρατικούς γραφικούς του περιθωρίου, να ξεπλύνουν τη δική τους αντιδημοκρατική συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες που διαμαρτύρονται για το πλέον σημαντικό ζήτημα, αυτό της υγείας τους και της ζωής τους και προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη εναντίον μας, τόσο δυναμώνουν το πείσμα μας και τη συνοχή της κοινωνίας. Γιατί γίνεται κατάφορα αντιληπτό ότι αυτοί που δε θέλουν το διάλογο είναι οι ίδιοι. Γιατί όσες φορές τον επιδιώξαμε μας κορόιδεψαν, υποκρίθηκαν ότι θα κάνουν κάτι, αλλά επί ματαίω.

«Ας λάβουν γνώση οι πολίτες ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, δηλαδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενέκρινε στα μουλωχτά τη μονάδα SRF που επιθυμεί διακαώς ο Μπέος για να εξυπηρετήσει την ΑΓΕΤ. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να μην χρειάζεται να περάσει από την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου», αναφέρει σε απάντησή της η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου και καλεί πολίτες να συμμετάσχουν στο Παμβολιώτικο - Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στις 13-2-2019.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας αναφέρει:

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται για σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν και ιδιαίτερα όταν αυτά άπτονται της υγείας τους. Ακόμα και αν η διαμαρτυρία έχει και στοιχεία υπερβολής. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται ο προπηλακισμός τους και ακόμα περισσότερο η χειροδικία

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαμαρτυρία αφορούσε το σοβαρό πρόβλημα της καύσης σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, για το οποίο σοβαρή ευθύνη έχει ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλος και επομένως και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και οι τοπικοί βουλευτές και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες προφανώς δεν πήγαν για να πάρουν το λόγο στην εκδήλωση, αλλά να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους. Εξάλλου προηγούμενες αντίστοιχες τοποθετήσεις τους σε ανάλογες εκδηλώσεις, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων, ξεχάστηκαν με το τέλος της σχετικής εκδήλωσης. Ενώ ο καρκίνος στην πόλη του Βόλου έχει συνέχεια…

Οι χαρακτηρισμοί, που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως: ολιγομελής ομάδα, φαιδρή ομάδα και η παρομοίωση των πολιτών με τις παρακρατικές συμμορίες της δεξιάς και της ΕΚΟΦ, είναι ατυχείς και δείχνουν έλλειψη ψυχραιμίας.

Και καλεί «το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση να πάψουν να βλέπουν το δέντρο, αλλά να δουν το δάσος, που είναι το πρόβλημα της υγείας των πολιτών, αλλιώς ο αγώνας των πολιτών του Βόλου θα συνεχιστεί».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέα συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Κάλεσμα σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου. Οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν προς το συγκρότημα Τσαλαπάτα,...
Νέα συγκέντρωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παίζουν τον μουντζούρη» για την καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ
​Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του υπ. Περιβάλλοντος και του αν. υπ. Σωκράτη Φάμελλου και της κοινωνίας και των φορέων του Βόλου με επίκεντρο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από...
«Παίζουν τον μουντζούρη» για την καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέταξαν στα... απορρίμματα την καύση σκουπιδιών
«Φωνή λαού, οργή θεού» στον Βόλο. Με ένα ογκώδες συλλαλητήριο φώναξαν ένα διπλό «Οχι» στην καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής σκουπιδιών για καύση από τον...
Πέταξαν στα... απορρίμματα την καύση σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο διοργανώνεται αύριο στον Βόλο και είναι η τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση.
«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι νέοι Βολιώτες στον δρόμο κατά της καύσης σκουπιδιών
Εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες κατέβηκαν χθες στους δρόμους του Βόλου για να υπερασπιστούν την υγεία όλων των κατοίκων της πόλης, η οποία κινδυνεύει άμεσα από την καύση απορριμμάτων που πραγματοποιεί η...
Οι νέοι Βολιώτες στον δρόμο κατά της καύσης σκουπιδιών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
Nα φιμώσει τα στόματα όσων μιλούν και αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης, επιχειρεί η τσιμεντοβιομηχανία της...
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας