• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.9°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 17.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 20.6°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.7°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 19.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  85%

Μπουλντόζα στην κοίτη του ρέματος, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τσιμέντο να γίνει και το ρέμα της Πικροδάφνης

 • A-
 • A+

Ακάθεκτη η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην τμηματική τσιμεντοποίηση των τελευταίων ρεμάτων της Αττικής με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να τηρεί τις ασφαλιστικές δικλίδες της σχετικής νομοθεσίας. Για άλλη μια φορά, θύμα αυτής της τακτικής έπεσε το παραφορτωμένο από το τσιμέντο ρέμα της Πικροδάφνης, στο σημείο που συμβάλλει το ρέμα των Καλογήρων και, συγκεκριμένα, στην οδό Θέμιδος, στο Φάληρο.

Στο συγκεκριμένο σημείο, η Διεύθυνση Εργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής βάλθηκε, πριν από λίγες μέρες, να κατασκευάσει τοίχο αντιστήριξης από λιθοδομή και σκυρόδεμα, με στόχο να προστατευτεί αγωγός που ρίχνει λύματα στο ποτάμι (!) και το πεζοδρόμιο που έχει φτιαχτεί πάνω σε μπάζα και ισχυρίζεται πως θα κινδυνεύσει. Για να επιτευχθεί αυτό, σκάβουν τον βράχο που αντέχει εκεί εκατομμύρια χρόνια, για να τον επικαλύψουν με σκυρόδεμα που αριθμεί μερικά χρόνια ζωής.

Με μια απίστευτη «μελέτη», μόλις μιάμισης σελίδας, όπου περιγράφονται τα έργα χωρίς διαστάσεις, χωρίς σχέδια, τομές και κατόψεις όπως οι νόμοι ορίζουν, η Διεύθυνση Εργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας προχωρά σε έργα λιθοδομής και σκυροδέματος μέσα στην κοίτη της Πικροδάφνης, χωρίς οριοθέτηση του ρέματος, αφού αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί.

Και, ακόμη, χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, κάτι που εξασφάλισε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επικαλούμενη το άρθρο 4 του Ν. 4258/2014, βάσει του οποίου δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, διότι γίνεται αποκατάσταση και επισκευή υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων. Γεγονός το οποίο είναι ψευδές, όπως καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης, που κατέχει φωτογραφικό υλικό του ίδιου σημείου των πρανών του 2017, που αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κανένα έργο.

Εξάλλου, παρ’ όλο που στη σύμβαση του έργου αναγράφεται σαφώς ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί μηχάνημα εντός του ρέματος, παρά μόνο αναβατόριο, την περασμένη Πέμπτη κατέβηκε μπουλντόζα, που πραγματοποίησε εκσκαφές στην κοίτη, όπως διαφαίνεται και σε φωτογραφία που δημοσιεύουμε.

Το κυριότερο: με το σκάψιμο της κοίτης, τη σχεδιαζόμενη κατασκευή λιθοδομής και επένδυσης του ρέματος με συρματοκιβώτια, υποβαθμίζεται το ρέμα και αυξάνεται ο κίνδυνος πλημμύρας. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο έργο κατασκευάζεται σε ζώνη υπερχείλισης, όπου συμβάλλουν τα ρέματα Καλογήρων και Πικροδάφνης.

Μαζί με τη γέφυρα της οδού Δημοκρατίας, τα γειτονικά γήπεδα μπάσκετ και τη διαπλάτυνση του δρόμου σε βάρος της κοίτης, θα αυξηθεί το ενδεχόμενο πλημμυρικού κίνδυνου στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Τι κι αν παραβιάζεται η ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας;

Πάντως, με την τέλεση του έργου, έγινε και μια αποκάλυψη, αφού στο σημείο που εκβάλλει ο αγωγός η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη, ενώ στην επιφάνεια των υδάτων της Πικροδάφνης έρρεαν πολλές «σαπουνάδες», γεγονός που μαρτυρά την παράνομη σύνδεσή τους με αγωγούς βοθρολυμάτων, τα οποία πέφτουν στην Πικροδάφνη και από εκεί στη θάλασσα, στο ΕΔΕΜ.

Σημειώνεται ότι για το έργο κατατέθηκαν μηνύσεις από μέλη του Δικτύου για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης, έγινε αναφορά στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από πολίτες που προασπίζονται τα ρέματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος επισημαίνουν ότι θα τον γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής επικαλείται ψευδεπίγραφα τον όρο «ανάπλαση», ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει την περαιτέρω τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους πνεύμονες...
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συγκέντρωση για τα ρέματα στην Περιφέρεια Αττικής
Σε συγκέντρωση-εκδήλωση για τη διάσωση των ρεμάτων της Αττικής καλούν αύριο στις 14.30 έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής φορείς που αντιστέκονται στην καταστροφή των ρεμάτων. Στόχος των διοργανωτών...
Συγκέντρωση για τα ρέματα στην Περιφέρεια Αττικής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ
​Μία ημέρα μετά την ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία και προειδοποίηση 37 κατοίκων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου προς την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και τον υπουργό Εθν. Αμυνας Π. Καμένο για τις...
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σβήνουν από τον χάρτη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Με πρωτοφανείς και αδιαφανείς διαδικασίες και απουσία τουλάχιστον του 1/3 των συμβούλων λόγω ημερών (μεταξύ αυτών και της κ. Δούρου) το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συνεδρίασε τη Μεγάλη Τρίτη εγκρίνοντας τη...
Σβήνουν από τον χάρτη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας