Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
15 προτάσεις για να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες της Αττικής

Φωτογραφία απ' τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής

EUROKINISSI/

15 προτάσεις για να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες της Αττικής

  • A-
  • A+

Δέσμη 15 προτάσεων για την αποφυγή νέων φυσικών καταστροφών όπως οι φονικές πλημμύρες πέρυσι τον Νοέμβριο στη Μάνδρα και η φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι, αλλά και κατά της κλιματικής αλλαγής, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στη Μάνδρα.

Στην ημερίδα με θέμα «Κλιματική Αλλαγή & Ακραία Φαινόμενα: Ένας ανατροφοδοτούμενος κύκλος», οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας τόνισαν ότι «στη νέα εποχή όπου οι φυσικές καταστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν με ολιστική πρόβλεψη- προετοιμασία, καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όλα αυτά τα φαινόμενα θα ενταθούν κατά τρεις φορές».

Βάση της συζήτησης, την οποία συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και η Ένωση Δήμων Αττικής, αποτέλεσε η μελέτη για τη χαρτογράφηση και την επικινδυνότητα που παρουσιάζουν τα ρέματα της Αττικής, και η οποία εκπονήθηκε από το ΕΚΠΑ, με χρηματοδότηση της ΠΕΔΑ.

Δέσμη προτάσεων από το ΕΚΠΑ

Στο πλαίσιο των θεσμικών προτάσεων, ο καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας επέμεινε στην αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου «για τη μείωση των επιπτώσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα», με την ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, προτάσσοντας ως βασικότερο τη διακομματική απόφαση για οριστική απαγόρευση των αυθαίρετων κτισμάτων φοβούμενες και για τις «γενιές που θα ακολουθήσουν», καθώς, όπως σημείωσε, αποτελούν τον Νο1 κίνδυνο ανθρώπινης παρέμβασης.

Επίσης, πρότεινε τη θεσμοθέτηση νέου Πλαισίου Πολιτικής Προστασίας, τη θέσπιση Αντιπλημμυρικού και Αντιπυρικού Κτηριοδομικού Κανονισμού στα πρότυπα του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού, τη θεσμοθέτηση Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και τη θεσμοθέτηση Επιτροπών Εκτίμησης Πλημμυρικού και Κινδύνου Πυρκαγιών κατά τα πρότυπα της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικότητας.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη μείωσης των επιπτώσεων μέσα από δέσμη 10 στοχευμένων δράσεων όπως:

- η ολοκλήρωση οριοθέτησης των ρεμάτων

- η υλοποίηση γεωχωροταξικού και γεω-πολεοδομικού σχεδιασμού

- η ανάλυση των γεωπεριβαλλοντικών παραμέτρων στη διαδικασία εκτίμησης κινδύνου σε κάθε λεκάνη

- η θεσμοθέτηση αντιπλημμυρικής περιόδου

- η υλοποίηση ήπιων δράσεων σε κρίσιμες περιοχές

- η υιοθέτηση της φιλοσοφίας των ανοικτών ρεμάτων

- η χρήση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης κινητοποίησης

- η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πληθυσμού

- η ορθολογιστική αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων των αρμόδιων και των φορέων με σκοπό την αποτελεσματικότερη και αμεσότερη λειτουργία τους

- η μακροχρόνιος ιεραρχημένος προγραμματισμός μέτρων και έργων με παρεμβάσεις στο υδρογραφικό δίκτυο.

Επιπλέον, οι ομιλητές χαρακτήρισαν αναγκαία τη διατήρηση των ρεμάτων για την απορροή των όμβριων με ενίσχυση και οριοθετηση, ώστε «να μη κλείνουν από τον όγκο των φερτών υλικών».

Μιλώντας για τα χαρακτηριστικά του κινδύνου στην περίπτωση της Μάνδρας, ο δρ Γεωλογίας Μιχάλης Διακάκης σημείωσε ότι έγινε καταγραφή τη στιγμή της αιχμής του φαινομένου στις 8.00 π.μ. Έκανε λόγο για «πρωτοφανή στα χρονικά δεδομένα, με ανάλογη επανάληψη του φαινομένου πριν εκατοντάδες χρόνια. Επίσης, για υδατόπτωση 300 mm σε 13 ώρες, επάνω σε έκταση 20 τμ. χλμ, όταν 300 mm, προσμετρούνται ετήσιως σε όλη την επικράτεια. Ακόμη ότι η ροή του ρέματος Αγ. Αικατερίνης που σημείωσε διαχωρισμό στην κοίτη στην αρχή της πόλης, είχε φωτογραφηθεί ξανά έτσι το 1945 πριν κάθε ανθρώπινη παρέμβαση.

Η απαρχή της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης αναφερόμενος στη περίπτωση της Μάνδρας επισήμανε ότι «σηματοδότησε την απαρχή της κλιματικής αλλαγής στη χώρας μας, γεγονός το οποίο μπορεί να διδάξει πολλά για τη σημασία και το ρόλο της συνεργασίας του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης». Σημείωσε ότι η ΠΕΔΑ χρηματοδοτησε τη μελέτη ώστε να την παραδώσει στην Περιφέρεια και την Πολιτεία προκειμένου να προσχωρήσουν σε έναν αποτελεσματικό επικαιροποιημένο σχεδιασμό αντιμετώπισης.

Επικαλούμενος δε τα στοιχεία της μελέτης, επισήμανε ότι θα ήταν απολύτως ανεπαρκής και ο περιβόητος αγωγός που δεν είχε κατασκευαστεί, κάτι για το οποίο έγινε τόση συζήτηση, και κλείνοντας κάλεσε όλες τις παρατάξεις να «ομονοήσουν» και να συνεργαστούν στη βάση ενός γενικού σχεδίου αποτροπής ή μείωσης του κινδύνου.

«Διαπίστωσα ότι η Μάνδρα εξαρχής έχει κτιστεί λάθος»

«Με τη μελέτη που υλοποίησαν, διαπίστωσα ότι η Μάνδρα εξαρχής έχει κτιστεί λάθος, με άλλα δεδομένα, χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον», είπε η δήμαρχος Μάνδρας- Ειδύλλιας Ιωάννα Κριεκούκη και επισήμανε ότι με τη καταγραφή αυτή αμφισβητείται όλος ο σχεδιασμός σε επίπεδο έργων που έχει γίνει.

Ερωτηθείσα εάν θα αποδεχόταν την μετατροπή της οδού Κοροπούλη σε ρέμα όπως ήταν αρχικά, η δήμαρχος υποστήριξε ότι κανένας δε ανάφερε κάποια σχετική πρόταση και ότι ίσως πρέπει να κατασκευαστούν έργα ανάσχεσης στο όρος Πατέρα ώστε να περιοριστεί η ροή των φερτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αποψιλώνεται η Μεσόγειος
Δραματικές είναι και στην Ελλάδα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο πιο ζεστό καλοκαίρι που καταγράφηκε ποτέ παγκοσμίως, καθώς ο προηγούμενος...
Αποψιλώνεται η Μεσόγειος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι άλλοι νοιάζονται για το περιβάλλον
Η χώρα μας δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. με βασικό θέμα την κλιματική αλλαγή, αφού η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει τέτοιου είδους «ευαισθησίες».
Οι άλλοι νοιάζονται για το περιβάλλον
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φονικές παθογένειες έδειξε το πόρισμα
Το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διερεύνησης καταγράφει τις παθογένειες και τα αίτια των πυρκαγιών στην Ελλάδα και προτείνει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ριζική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής...
Φονικές παθογένειες έδειξε το πόρισμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στην Εύβοια
Η αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο στην Εύβοια θεωρήθηκε επιτυχημένη, κυρίως επειδή χάρη στις άμεσες εκκενώσεις οικισμών δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές....
Αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές στην Εύβοια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μάνδρα: αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά
Ξεκινούν οι εργασίες για το αντιπλημμυρικό έργο της «Εκτροπής χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου» στη Μάνδρα. Το έργο δημοπρατήθηκε και πήρε την απαραίτητη έγκριση από...
Μάνδρα: αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας