• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 33.5°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.4°C / 30.7°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 33.7°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.0°C / 29.2°C
  1 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 33.8°C
  1 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 28.3°C
  3 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  0 BF
  44%

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε το πρώτο βήμα στον έλεγχο των πολεοδομικών παραβάσεων της «Ελληνικός Χρυσός»

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ανακλήθηκαν οι πρώτες μελέτες

 • A-
 • A+

Με «όπλο» πολεοδομικές παραβάσεις, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να προστατεύσει τις Σκουριές Χαλκιδικής. Με απόφαση του υπουργού Παν. Λαφαζάνη, ανακλήθηκε για να επανεξεταστεί η αρχιτεκτονική και μηχανολογική μελέτη για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού στη Μεγάλη Παναγιά του Δήμου Αριστοτέλη, που είχε εγκριθεί παράτυπα στις αρχές Οκτωβρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η άδεια είχε χορηγηθεί με αναδρομική ισχύ φωτογραφικής διάταξης του δασοκτόνου νόμου 4280/2014.

Θα ελεγχθεί επίσης καταγγελία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων σύμφωνα με την οποία έχουν υποβληθεί από την εταιρεία ανακριβή στοιχεία για το μέγεθος του οικοπέδου. Αν αποδειχτεί η βασιμότητά της, σημαίνει ότι η εταιρεία στερείται κάθε δικαιώματος δόμησης στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Τον Απρίλιο του 2013 η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε εγκρίνει τη μελέτη της μονάδας εμπλουτισμού που είχε υποβάλει η «Ελληνικός Χρυσός» και ακολούθησε η άδεια εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, που δόθηκε με απόφαση του τότε γενικού γραμματέα Ενέργειας.

Με τη χθεσινή υπουργική απόφαση διαπιστώνεται ότι η χορήγηση στηρίχτηκε στον νόμο 4030/2011, που ορίζει ρητώς ότι πρέπει να προηγηθεί η έκδοση άδειας δόμησης, κάτι που δεν τηρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η «παράλειψη» εντοπίστηκε εκ των υστέρων και με το άρθρο 54 του νόμου 4280 προβλέφθηκε ότι οι τεχνικές μελέτες εγκρίνονται με τη μορφή «πακέτου».

«Δεν προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις», επισημαίνει η χθεσινή υπουργική απόφαση και επομένως δεν μπορεί εκ των υστέρων να τακτοποιηθεί η πολεοδομική παράλειψη. Αναφέρει επιπλέον ότι και το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την υποβολή φακέλου για τη δόμηση, ο οποίος δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Συγκρατημένη αισιοδοξία στους κατοίκους της Χαλκιδικής

ΜΟΤΙΟΝΤΕΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Μαζί με την κυβέρνηση όσο προχωράει, απέναντί της αν υποχωρήσει»

«Το πληγωμένο θηρίο, πιο επικίνδυνο» λένε οι κάτοικοι και οι άνθρωποι του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη βορειοανατολική Χαλκιδική, μετά την ανάκληση της άδειας από την κυβέρνηση για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές. Αν κι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από αυτή την πρώτη απόφαση που τους δικαιώνει, επισημαίνουν ότι το κίνημα δεν μπορεί να εφησυχάσει μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων του και ίσα ίσα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα είμαστε μαζί με την κυβέρνηση όσο αυτή προχωράει, θα μας βρει όμως ενάντιά της αν υποχωρήσει» τονίζουν κάτοικοι και μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις, που προειδοποιούν ότι «σε αυτή τη νέα φάση η εταιρεία παίζει τα ρέστα της, μια και ξέρει ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πάρει πόδι από τη Χαλκιδική».

Το κίνημα ζητά από την κυβέρνηση:

•Να διατάξει άμεση παύση των εργασιών ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη καταστροφή.

•Να δηλώσει ανοιχτά και δημόσια τις προθέσεις της με δεσμεύσεις και ημερομηνίες, που δεν μπορεί να είναι άλλες από την καταγγελία της σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός».

•Να αξιοποιήσει όλες τις μελέτες του κινήματος μέχρι τώρα για τον σκανδαλώδη, παράνομο, επιστημονικά άκυρο και κοινωνικά επιζήμιο χαρακτήρα της «επένδυσης».

•Να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία, ειδικά από τις χώρες τις Λατινικής Αμερικής, όπου οι αριστερές κυβερνήσεις προχώρησαν σε εθνικοποιήσεις πολυεθνικών εταιρειών για λόγους εθνικού συμφέροντος και οι εταιρείες αυτές, παρά τις απειλές τους για «υπέρογκα πρόστιμα», δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα!

•Να δεσμευτεί στο άμεσο μέλλον για συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης νομοσχεδίου που να αποχαρακτηρίζει την περιοχή από μεταλλευτική.  Να προωθήσει την απαλλαγή όλων των διωκόμενων από τα κατηγορητήρια που είχε στήσει η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Ο «ανένδοτος» των μεταλλωρύχων

Την ίδια ώρα, «ανένδοτο» αγώνα ανακοινώνουν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι μεταλλωρύχοι της «Eldorado», καταγγέλλοντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι τους εξαπάτησε!

«Η απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη για ανάκληση της έγκρισης δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές έριξε και το τελευταίο φύλλο συκής που έκρυβε το αναξιόπιστο πρόσωπο αυτού του υπουργού. Επί ένα μήνα στις τέσσερις συναντήσεις που είχαμε μαζί του μας υποσχέθηκε ότι πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση θα ερχόταν πρώτα στη Χαλκιδική για να ενημερωθεί και να δει από κοντά τους χώρους όπου εργάζονται 2.000 κάτοικοι της Βορειο-Ανατολικής Χαλκιδικής. Ο πιο “αριστερός” υπουργός θεωρητικά αυτής της κυβέρνησης, αντί να τηρήσει τον λόγο του απέναντι σε εργαζόμενους, προτίμησε να κάνει το χατίρι σε πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και εντιμότητας, των οποίων τις απόψεις επικαλείται στη σημερινή απόφασή του» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας χρυσού και προειδοποιούν:

«Δεν πειράζει. Αργά ή γρήγορα ο κ. Λαφαζάνης θα καταλάβει το σφάλμα του και θα αντιληφθεί ότι όποιος παίζει με τις ζωές και την αξιοπρέπειά μας είναι χαμένος από χέρι. Από σήμερα σταματάμε να συνομιλούμε μαζί του μέχρι να καταφέρει να μας αποδείξει πού την έχει κρυμμένη την αριστεροσύνη και τον σεβασμό του απέναντι σε εργαζόμενους» λένε.

Μάλιστα στην αυστηρή επιστολή, που συνυπογράφουν οι πρόεδροι των σωματείων εργατοτεχνιτών Γιώργος Χατζής και των μεταλλωρύχων Χρήστος Ζαφειρούδας, τονίζουν ότι «από σήμερα δεχόμαστε ως συνομιλητή μας μόνο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα» και ξεκαθαρίζουν: «Θα γίνουμε ο εφιάλτης σας μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας».

Κύκλοι του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, πάντως, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αντίδραση της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων, αφού η απόφαση του υπουργού ήταν επιβεβλημένη και δεν θίγει κατά κανέναν τρόπο τα συμφέροντά τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση....
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υπογραφωρύχοι...
Συλλαλητήριο στην Ιερισσό οργανώνουν την Κυριακή κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι για την εξόρυξη χρυσού και την καταστροφή του περιβάλλοντος. «Η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική...
Υπογραφωρύχοι...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κάθε αυτοψία και χειρότερα
Παραβιάσεις και άλλων περιβαλλοντικών όρων έχουν γίνει από την «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από νεότερες αυτοψίες των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι αναμένεται...
Κάθε αυτοψία και χειρότερα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η εξόρυξη, πάντως, συνεχίζεται...
Παρόλο που ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής εναντίον της εξόρυξης χρυσού ήταν ένα εμβληματικό παράδειγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, το τραύμα στον Κάκκαβο είναι ανοιχτό...
Η εξόρυξη, πάντως, συνεχίζεται...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με υπογραφή Τσιρώνη «ξεγυμνώνουν» το δάσος
Με την άδεια του υπ. Περιβάλλοντος θα συνεχιστεί η αποψίλωση έκτασης 300 στρεμμάτων στην περιοχή Καρατζά Χαλκιδικής, που προορίζεται για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης από τις Σκουριές. Προ ημερών...
Με υπογραφή Τσιρώνη «ξεγυμνώνουν» το δάσος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι επικείμενες διευκολύνσεις της «πιο συνεργάσιμης» κυβέρνησης και οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
«Ετοιμάζεται τροποποίηση της σύμβασης προς όφελος της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” και εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι επικείμενες διευκολύνσεις της «πιο συνεργάσιμης» κυβέρνησης και οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας