Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Σώστε τα Αγραφα»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σώστε τα Αγραφα»

  • A-
  • A+

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δύο βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα απάτητα και αδιατάραχτα βουνά των Αγράφων παραβιάζει συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία και τις αρχές προστασίας των οικοτόπων, καθώς δεν διασφαλίζεται η διατήρησή τους.

Αυτό κατήγγειλαν σε συνέντευξη με θέμα «Σώστε τα Αγραφα», που έδωσαν χθες σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, φορείς και πολίτες που κινητοποιούνται για την προστασία των Αγράφων, λόγος για τον οποίο κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με την οποία υποστηρίζουν ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) βάσει των οποίων αδειοδοτήθηκαν τα πάρκα είναι ελλιπείς, ατελείς, αόριστες, μη αντικειμενικές, παραπλανητικές και δεν έγιναν με βάση τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά και τα ευαίσθητα δεδομένα των Αγράφων.

Με τη μηνυτήρια αναφορά ζητούν να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν κατά την αδειοδότηση τα εγκλήματα της ψευδούς βεβαίωσης, απάτης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Τα δύο βιομηχανικά αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε θέσεις του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας σε υψόμετρο 1.800 με συνολικά 40 ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων, ενώ για έργα διασύνδεσής τους με την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, που θα γίνουν εντός των ορίων του νομού Καρδίτσας, θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέων δρόμων μήκους 25,5 χιλιομέτρων.

Λόγοι ακύρωσης

Οι άδειες εγκατάστασης των δύο βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών υπογράφηκαν από τον ΥΠΕΝ το 2018, παρ’ όλο που τα Αγραφα είναι μια ορεινή περιοχή της νότιας Πίνδου με υψηλή αισθητική και οικολογική αξία, χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 ως ιδιαίτερο ενδιαίτημα/οικότοπος για απειλούμενα είδη. Μάλιστα, στο πλαίσιο της πρόσφατης κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου, εκπονήθηκε μελέτη για λογαριασμό του ΥΠΕΝ που χαρακτηρίζει τα Αγραφα «καθαρά άθικτο φυσικό περιβάλλον σε δυσπρόσιτη δασοσκεπή περιοχή (…) ίσως το ένα από τα δύο πλέον παρθένα φυσικά τοπία της Στερεάς Ελλάδας».

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν το Συντονιστικό Αθήνας, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος κατήγγειλαν ότι υφίστανται πολύ σοβαροί λόγοι για την ακύρωση της εγκατάστασης των αιολικών σταθμών στην περιοχή των Αγράφων, λόγος για τον οποίο έχουν ξεκινήσει νομικούς αγώνες, όπως αιτήσεις ακύρωσης και αιτήσεις αναστολής των έργων στο ΣτΕ.

Οπως ανέφεραν, οι ΜΠΕ είναι ελλιπείς και παραπλανητικές, καθώς δεν έγιναν με βάση τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά και τα δεδομένα των Αγράφων, αλλά με τη μέθοδο του copy-paste από άλλες μελέτες, με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται και να αποκρύπτονται βασικά γεωλογικά, κλιματικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά και στοιχεία για τις περιοχές των εγκαταστάσεων και τα συνοδευτικά τους έργα. 

Εξάλλου, οι ΜΠΕ δεν έγιναν για το σύνολο των προβλεπόμενων παρεμβάσεων (δρόμοι, γήπεδα, δίκτυο σύνδεσης κ.ά.) αλλά τμηματικά, με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», με ανυπαρξία μελέτης για τις σωρευτικές επιπτώσεις των έργων. Ετσι, αποκρύπτεται το μέγεθος της καταστροφικής επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής με σκοπό την παραπλάνηση των θεσμών και των κατοίκων, καθώς και τη μείωση των αντιδράσεων.

Ζώνη αποκλεισμού

Οι διοργανωτές της συνέντευξης υπογράμμισαν ότι με την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων αγνοήθηκε ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός της Στερεάς, που προβλέπει ότι «οι ορεινές περιοχές της περιφέρειας που χωροθετούνται σε υψόμετρο άνω των 800 αντιμετωπίζονται γενικά ως κατ’ εξοχήν περιοχές φυσικού αποθέματος» με προσανατολισμό τις ήπιες αγροτοκτηνοτροφικές-κτηνοτροφικές και οικοτουριστικές δραστηριότητες. Επιπλέον, όλη η περιοχή ΖΕΠ εντός της οποίας χωροθετείται το έργο έχει προταθεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ως ζώνη αποκλεισμού εγκατάστασης αιολικών σταθμών, επειδή περιλαμβάνει το όρνιο (ένα είδος γύπα), είδος ευαίσθητο στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Για κανένα από τα δύο σχεδιαζόμενα έργα δεν έχουν κατατεθεί, όπως προκύπτει από το υπηρεσιακό έγγραφο του Δασαρχείου Καρπενησίου, φυτοτεχνικές μελέτες.

Συν τοις άλλοις, ανέφεραν ότι αποκρύπτεται η σχεδόν καθολική αρνητική βούληση της ευρυτανικής κοινωνίας, που εναντιώνεται στον καταστροφικό χαρακτηρισμό της περιοχής ως Περιοχής Αιολικής Προτεραιότητας, με μόνο κριτήριο την πληθυσμιακή της αποψίλωση και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Οι νέοι δρόμοι

Τέλος, αναφέρθηκαν σε πρόσφατη τεχνική έκθεση που επικεντρώνεται σε γεωλογικά θέματα, η κατάρτιση της οποίας ανατέθηκε στον Ν. Στάππα, γεωλόγο και μηχανικό περιβάλλοντος, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας και τον Σύλλογο Βραγγιανιτών «Ο Αγιος Νικόλαος». Σε αυτή διαπιστώνεται ότι οι νέοι δρόμοι θα γίνουν σε περιοχές με αυξημένες και πολύ υψηλές κλίσεις και ότι από τα υλικά των εκσκαφών θα αλλοιωθεί το γεωμορφολογικό ανάγλυφο και θα επιβαρυνθεί το τοπίο.

Αποκρύπτεται η ύπαρξη πηγών και παγιδεύονται στο πεδίο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών η πηγή «Μάνα Νερού» που υδρεύει τους οικισμούς Κουστέσα και Μεγάλα Βραγγιανά και δύο πηγές για κτηνοτροφική χρήση.

Επίσης, αποκρύπτεται ότι τελικά δεν θα κατασκευαστεί δρόμος με πλάτος πέντε μέτρων αλλά 11 μέτρων στις ευθείες και 24 στις στροφές, όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Vestas. Τέλος, στις ΜΠΕ δεν γίνεται εκτίμηση των επιπτώσεων από τα έργα γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

* Η συλλογή υπογραφών κατά της εγκατάστασης των βιομηχανικών αιολικών στα Αγραφα συνεχίζεται. Το ψήφισμα ΕΔΩ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελλείμματα στον «πόλεμο» κατά της πλαστικής σακούλας
Ένα χρόνο μετά την επιβολή του ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους των 0,04 ευρώ ανά τεμάχιο στη λεπτή πλαστική σακούλα σε όλη την Ελλάδα έχει μειωθεί σε τεμάχια κατά 54% και σε ποσότητα πλαστικού κατά...
Ελλείμματα στον «πόλεμο» κατά της πλαστικής σακούλας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Αγραφα
Για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα, η χώρα μας μπορεί να μπλέξει σε νέες «περιπέτειες», καθώς προκύπτει καταφανής παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας: έχουν κατατεθεί ελλιπείς και...
Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σπίτια-φούρνοι σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οταν μιλάμε για την ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή για τον αποκλεισμό ή την ανεπαρκή πρόσβαση των νοικοκυριών στην ενέργεια συνηθίζουμε να εστιάζουμε στις επιπτώσεις της στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων...
Σπίτια-φούρνοι σε Ελλάδα και Ευρώπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
Οι ρυθμίσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για την κυνηγετική περίοδο, που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, μοιάζουν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του λόμπι των κυνηγών, αφού συνεχίζεται...
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα
Νέα τροπή παίρνει το ζήτημα της εγκατάστασης δύο αιολικών πάρκων στις απάτητες βουνοκορφές των Αγράφων, καθώς στην περιοχή που δεσμεύει η εταιρεία για την εγκατάσταση του ενός από αυτά βρίσκονται πηγές που...
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας