• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 30.2°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 28.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 24.5°C
  3 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.4°C / 30.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 25.6°C / 30.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σώστε τα Αγραφα»

 • A-
 • A+

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δύο βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα απάτητα και αδιατάραχτα βουνά των Αγράφων παραβιάζει συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση την ευρωπαϊκή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία και τις αρχές προστασίας των οικοτόπων, καθώς δεν διασφαλίζεται η διατήρησή τους.

Αυτό κατήγγειλαν σε συνέντευξη με θέμα «Σώστε τα Αγραφα», που έδωσαν χθες σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, φορείς και πολίτες που κινητοποιούνται για την προστασία των Αγράφων, λόγος για τον οποίο κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με την οποία υποστηρίζουν ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) βάσει των οποίων αδειοδοτήθηκαν τα πάρκα είναι ελλιπείς, ατελείς, αόριστες, μη αντικειμενικές, παραπλανητικές και δεν έγιναν με βάση τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά και τα ευαίσθητα δεδομένα των Αγράφων.

Με τη μηνυτήρια αναφορά ζητούν να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν κατά την αδειοδότηση τα εγκλήματα της ψευδούς βεβαίωσης, απάτης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

Τα δύο βιομηχανικά αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε θέσεις του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας σε υψόμετρο 1.800 με συνολικά 40 ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων, ενώ για έργα διασύνδεσής τους με την υφιστάμενη γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ, που θα γίνουν εντός των ορίων του νομού Καρδίτσας, θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέων δρόμων μήκους 25,5 χιλιομέτρων.

Λόγοι ακύρωσης

Οι άδειες εγκατάστασης των δύο βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών υπογράφηκαν από τον ΥΠΕΝ το 2018, παρ’ όλο που τα Αγραφα είναι μια ορεινή περιοχή της νότιας Πίνδου με υψηλή αισθητική και οικολογική αξία, χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 ως ιδιαίτερο ενδιαίτημα/οικότοπος για απειλούμενα είδη. Μάλιστα, στο πλαίσιο της πρόσφατης κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Τοπίου, εκπονήθηκε μελέτη για λογαριασμό του ΥΠΕΝ που χαρακτηρίζει τα Αγραφα «καθαρά άθικτο φυσικό περιβάλλον σε δυσπρόσιτη δασοσκεπή περιοχή (…) ίσως το ένα από τα δύο πλέον παρθένα φυσικά τοπία της Στερεάς Ελλάδας».

Στη συνέντευξη που παραχώρησαν το Συντονιστικό Αθήνας, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος κατήγγειλαν ότι υφίστανται πολύ σοβαροί λόγοι για την ακύρωση της εγκατάστασης των αιολικών σταθμών στην περιοχή των Αγράφων, λόγος για τον οποίο έχουν ξεκινήσει νομικούς αγώνες, όπως αιτήσεις ακύρωσης και αιτήσεις αναστολής των έργων στο ΣτΕ.

Οπως ανέφεραν, οι ΜΠΕ είναι ελλιπείς και παραπλανητικές, καθώς δεν έγιναν με βάση τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά και τα δεδομένα των Αγράφων, αλλά με τη μέθοδο του copy-paste από άλλες μελέτες, με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται και να αποκρύπτονται βασικά γεωλογικά, κλιματικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά και στοιχεία για τις περιοχές των εγκαταστάσεων και τα συνοδευτικά τους έργα. 

Εξάλλου, οι ΜΠΕ δεν έγιναν για το σύνολο των προβλεπόμενων παρεμβάσεων (δρόμοι, γήπεδα, δίκτυο σύνδεσης κ.ά.) αλλά τμηματικά, με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», με ανυπαρξία μελέτης για τις σωρευτικές επιπτώσεις των έργων. Ετσι, αποκρύπτεται το μέγεθος της καταστροφικής επέμβασης στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής με σκοπό την παραπλάνηση των θεσμών και των κατοίκων, καθώς και τη μείωση των αντιδράσεων.

Ζώνη αποκλεισμού

Οι διοργανωτές της συνέντευξης υπογράμμισαν ότι με την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων αγνοήθηκε ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός της Στερεάς, που προβλέπει ότι «οι ορεινές περιοχές της περιφέρειας που χωροθετούνται σε υψόμετρο άνω των 800 αντιμετωπίζονται γενικά ως κατ’ εξοχήν περιοχές φυσικού αποθέματος» με προσανατολισμό τις ήπιες αγροτοκτηνοτροφικές-κτηνοτροφικές και οικοτουριστικές δραστηριότητες. Επιπλέον, όλη η περιοχή ΖΕΠ εντός της οποίας χωροθετείται το έργο έχει προταθεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ως ζώνη αποκλεισμού εγκατάστασης αιολικών σταθμών, επειδή περιλαμβάνει το όρνιο (ένα είδος γύπα), είδος ευαίσθητο στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Για κανένα από τα δύο σχεδιαζόμενα έργα δεν έχουν κατατεθεί, όπως προκύπτει από το υπηρεσιακό έγγραφο του Δασαρχείου Καρπενησίου, φυτοτεχνικές μελέτες.

Συν τοις άλλοις, ανέφεραν ότι αποκρύπτεται η σχεδόν καθολική αρνητική βούληση της ευρυτανικής κοινωνίας, που εναντιώνεται στον καταστροφικό χαρακτηρισμό της περιοχής ως Περιοχής Αιολικής Προτεραιότητας, με μόνο κριτήριο την πληθυσμιακή της αποψίλωση και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Οι νέοι δρόμοι

Τέλος, αναφέρθηκαν σε πρόσφατη τεχνική έκθεση που επικεντρώνεται σε γεωλογικά θέματα, η κατάρτιση της οποίας ανατέθηκε στον Ν. Στάππα, γεωλόγο και μηχανικό περιβάλλοντος, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας και τον Σύλλογο Βραγγιανιτών «Ο Αγιος Νικόλαος». Σε αυτή διαπιστώνεται ότι οι νέοι δρόμοι θα γίνουν σε περιοχές με αυξημένες και πολύ υψηλές κλίσεις και ότι από τα υλικά των εκσκαφών θα αλλοιωθεί το γεωμορφολογικό ανάγλυφο και θα επιβαρυνθεί το τοπίο.

Αποκρύπτεται η ύπαρξη πηγών και παγιδεύονται στο πεδίο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών η πηγή «Μάνα Νερού» που υδρεύει τους οικισμούς Κουστέσα και Μεγάλα Βραγγιανά και δύο πηγές για κτηνοτροφική χρήση.

Επίσης, αποκρύπτεται ότι τελικά δεν θα κατασκευαστεί δρόμος με πλάτος πέντε μέτρων αλλά 11 μέτρων στις ευθείες και 24 στις στροφές, όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Vestas. Τέλος, στις ΜΠΕ δεν γίνεται εκτίμηση των επιπτώσεων από τα έργα γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

* Η συλλογή υπογραφών κατά της εγκατάστασης των βιομηχανικών αιολικών στα Αγραφα συνεχίζεται. Το ψήφισμα ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άγνωστη Ευρυτανία
Με εφαλτήριο γνωστά χωριά που διαθέτουν εξαιρετικές υποδομές, εξερευνούμε το «αθέατο» πρόσωπο της Ευρυτανίας.
Άγνωστη Ευρυτανία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιβλητικά Βαρδούσια, γνωρίζουμε το πιο αλπικό βουνό της Στερεάς Ελλάδας
Με αφετηρία πανέμορφα ορεινά χωριά πραγματοποιούμε επιλεγμένες διαδρομές κατάλληλες για όλους και ανακαλύπτουμε τον θαυμαστό  βουνίσιο κόσμο τους.
Επιβλητικά Βαρδούσια, γνωρίζουμε το πιο αλπικό βουνό της Στερεάς Ελλάδας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επίπλαστο ενδιαφέρον για τη σωτηρία του βουνού
Η καταχώριση στο τέλος, με αστερίσκο, ζητούσε να προχωρήσει η κατασκευή τελεφερίκ από τη λίμνη Πλαστήρα έως τη Νιάλα Αγράφων... «Δεν έχει τεθεί και ούτε τίθεται τέτοιο θέμα», διαβεβαίωσε την «Εφ.Συν.» ο...
Επίπλαστο ενδιαφέρον για τη σωτηρία του βουνού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναβάλλεται η Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη
Αναβολή της Πορείας Αλληλεγγύης, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο 7 Αυγούστου, ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης.
Αναβάλλεται η Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πορεία διαμαρτυρίας για τα αιολικά στην Οίτη
Κινήσεις Πολιτών και ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν πορεία αλληλεγγύης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο πανέμορφο βουνό.
Πορεία διαμαρτυρίας για τα αιολικά στην Οίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συσπείρωση απέναντι στα θηρία
Mε μεγάλη συμμετοχή συλλογικοτήτων και ατόμων από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πανελλαδικής συνάντησης για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθήνας.
Συσπείρωση απέναντι στα θηρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας