• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.8°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.3°C
  5 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.1°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 15.9°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  0 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.2°C
  0 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.1°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.6°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  59%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιδοτήσεις 15,4 δισ.στα ορυκτά καύσιμα

 • A-
 • A+

Σύμφωνα με τα ευρήματα έκθεσης που παρουσίασε το WWF Ελλάς με τίτλο «Ελληνικές επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα», υπολογίζεται πως συνολικά 15,4 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους λογαριασμούς ενέργειας και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, μέσα σε ένα διάστημα 10-15 ετών, έχουν δοθεί με μορφή επιδότησης στη βρόμικη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.

Σε αυτό το ποσό δεν συνυπολογίζεται το κόστος της επιβάρυνσης για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο τμήμα των επιδοτήσεων δίνεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής αναγραφή του σχετικού τιμήματος.

Αυτό έχει αποτέλεσμα το κόστος χρηματοδότησης των επιδοτήσεων να μετακυλίεται ουσιαστικά στον καταναλωτή, χωρίς διευκρίνιση για το τι πληρώνει, αλλά και ποια υπηρεσία και ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης αυτής της πληρωμής.

Πρωταθλητής των επιδοτήσεων αναδεικνύεται το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, έχοντας λάβει το μεγαλύτερο ποσό επιδοτήσεων, συνολικού ύψους περίπου 6,2 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται, σε αυτή την κατηγορία έχουν εντοπιστεί τα μεγαλύτερα ποσά επιδότησης, καθώς ο μηχανισμός των λεγόμενων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που αφορά την κάλυψη του επιπλέον κόστους για την ηλεκτροδότηση των νησιών αποτελεί τον πλέον διαφανή λογαριασμό.

Ακολουθούν η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή που έχει λάβει πάνω από 5 δισ. ευρώ και το φυσικό αέριο που έχει «ενισχυθεί» με περίπου 4,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Η ΔΕΗ

Αντίστοιχα, η ΔΕΗ εμφανίζεται να έχει λάβει σχεδόν το 96% των επιδοτήσεων, κάτι που σχετίζεται με τον επί δεκαετίες κυρίαρχο ρόλο της στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή.

Η ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων μονάδων της ΔΕΗ είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό στοιχείο αρκετών μηχανισμών ενίσχυσης, όπως και η επιδότηση μονάδων ακόμα κι όταν αυτές είχαν ελάχιστη συνεισφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρωταθλήτρια μονάδα στις αμοιβές (Λαύριο IV) λειτούργησε μόνο κατά το 34% των ωρών της περιόδου που έλαβε τη μεγαλύτερη αμοιβή (2013-2014), ενώ άλλες μονάδες, όπως το Λαύριο Ι, λάμβαναν πληρωμές ακόμα και χρονιές με μηδενική σχεδόν παραγωγή (2012-2013).

Οπως αποκαλύπτεται στην έκθεση, υπάρχουν 10 άμεσοι και έμμεσοι μηχανισμοί, μέσω των οποίων έχει δοθεί στήριξη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την καύση λιγνίτη, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Τα ευρήματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς αφ’ ενός καταδεικνύουν πως αντίστοιχες μελέτες που ήταν γνωστές έως σήμερα υποεκτιμούσαν σημαντικά τα συνολικά ποσά επιδότησης και αφ’ ετέρου επιβεβαιώνουν την παντελή έλλειψη διαφάνειας που προκύπτει από τη μη δημοσίευση των απαραίτητων στοιχείων.

Δεδομένου αυτού, το ποσό των 15,4 δισ. ευρώ αποτελεί τη χαμηλότερη εκτίμηση για το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το WWF, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της επιβάρυνσης που συντελείται στο περιβάλλον, αλλά και τη δημόσια υγεία, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη, τόσο σε διεθνές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να μπει ένα τέλος στις κρυφές αυτές επιδοτήσεις που συνεχίζουν να ωφελούν τη διαιώνιση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, ήδη 30 κράτη έχουν υιοθετήσει εθνικές πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση.

«Το τέλος των ορυκτών καυσίμων είναι μονόδρομος για την προστασία απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα, την κλιματική αλλαγή. Οι εξελίξεις εξάλλου στην ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και η πρόοδος στις τεχνολογίες των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας καθιστούν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και οικονομικά ασύμφορη», επισημαίνει ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η εξόρυξη πετρελαίου απειλεί 90 προστατευόμενες περιοχές
Το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει σχεδιαστεί για να υλοποιηθεί στη χώρα μας απειλεί μια τεράστιας έκτασης θαλάσσια περιοχή περίπου 60.000 τ.χλμ. που καλύπτει σχεδόν το...
Η εξόρυξη πετρελαίου απειλεί 90 προστατευόμενες περιοχές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πνίγουν» το Ιόνιο οι υδρογονάνθρακες
Ενημερωτική εκστρατεία για τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου πραγματοποιεί το ιστιοπλοϊκό σκάφος του WWF «Blue Panda», που βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη Ζάκυνθο με τις μεγαλυτερες αμμώδεις...
«Πνίγουν» το Ιόνιο οι υδρογονάνθρακες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολλαπλά (εμ)φράγματα απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων
Ενώ τα Βαλκάνια γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή ως παράδεισος παραθεριστικών διακοπών, κρατούν ένα κρυμμένο μυστικό. Η Βαλκανική Χερσόνησος φιλοξενεί το πλουσιότερο δίκτυο άγριων ποταμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πολλαπλά (εμ)φράγματα απειλούν τα ποτάμια των Βαλκανίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Επιδιώκουμε να βρεθεί τώρα μια δίκαιη λύση»
Ενόψει της 24ωρης γενικής προειδοποιητικής απεργίας στις εταιρείες του κλάδου της ενέργειας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, η «Εφ.Συν.» συνομίλησε με τους επικεφαλής της ΠΟΕ, του...
«Επιδιώκουμε να βρεθεί τώρα μια δίκαιη λύση»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυο βήματα μπρος, τρία βήματα πίσω
Σε δυσμενή κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα για τo 2017. Στα αρνητικά της 14ης ετήσια έκθεση του WWF, μεταξύ άλλων, οι αδιαφανείς και ευνοιοκρατικές διαδικασίες...
Δυο βήματα μπρος, τρία βήματα πίσω
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
Την έντονη αντίθεσή του στην παραχώρηση θαλάσσιων και χερσαίων οικοπέδων σε πετρελαϊκές εταιρείες για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου (υδρογονανθράκων) στη χώρα μας εκφράζει το WWF, που...
Εκστρατεία του WWF κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας