• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.6°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 26.0°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 23.8°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.4°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.7°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 28.3°C
  2 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 27.8°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 28.5°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  61%

Δεδομένης της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου, η χώρα μας μπορεί να μπλέξει σε νέες «περιπέτειες», καθώς στην περίπτωση των Αγράφων προκύπτει καταφανής παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας

ΕUROKINISSI / ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χλομό το μέλλον για τα αιολικά στα Αγραφα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Η αιολική ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ωστόσο, τα αιολικά πάρκα πρέπει να συμμορφώνονται με τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε.».

Αυτό αναφέρει σε απάντησή του ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία, Καρμένου Βέλα, σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σχετικά με την αδειοδότηση δύο αιολικών πάρκων στην ευαίσθητη περιοχή των Αγράφων.

Στην απάντησή του ο κ. Βέλα υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία «επί παραβάσει» κατά της Ελλάδας για μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία όσον αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αδειοδότηση αιολικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Και επισημαίνει ότι «εναπόκειται στα κράτη-μέλη να επαληθεύουν ότι (…) όταν ένα έργο είναι πιθανόν να επηρεάσει σημαντικά έναν τόπο του δικτύου NATURA 2000, έχει διενεργηθεί κατάλληλη αξιολόγηση (βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 3 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικοτόπων) πριν από την έγκριση του έργου».

Δεδομένης της απάντησης του Ευρωπαίου επιτρόπου, η χώρα μας μπορεί να μπλέξει σε νέες «περιπέτειες», καθώς στην περίπτωση των Αγράφων προκύπτει καταφανής παραβίαση της εθνικής και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κατά πρώτον, επειδή έχουν κατατεθεί ελλιπείς και παραπλανητικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθώς δεν έγιναν με βάση τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά και τα ευαίσθητα δεδομένα των Αγράφων, με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται σε αυτές οι σωρευτικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων.

Κατά δεύτερον, όπως προέκυψε από εμπεριστατωμένες υδρογεωλογικές μελέτες που έγιναν για λογαριασμό ευρυτανικών και καρδιτσιώτικων τοπικών συλλόγων, έγινε απόκρυψη των υδρολογικών δεδομένων, καθώς παγιδεύονται πηγές νερού στους χώρους δέσμευσης των αιολικών πάρκων με αποτέλεσμα να προκύπτουν άμεσοι κίνδυνοι για την ύδρευση χωριών, το πότισμα των ζώων της περιοχής, για την υγεία, το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Επιπλέον, στις ΜΠΕ χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της «σαλαμοποίησης», αφού δεν έγιναν για το σύνολο των προβλεπόμενων παρεμβάσεων (δρόμοι, γήπεδα, δίκτυο σύνδεσης κ.ά.).

«Τα Αγραφα είναι μια ορεινή περιοχή του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000, με χαρακτήρα προστατευόμενο ως ιδιαίτερο ενδιαίτημα για απειλούμενα είδη, με υψηλή αισθητική αξία. Σε αυτή την περιοχή δόθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας άδεια εγκατάστασης χωρίς να έχει γίνει έλεγχος πριν από την έγκριση του έργου και επαλήθευση για το αν πραγματικά προστατεύεται ο συγκεκριμένος οικότοπος, παραβιάζοντας συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση κοινοτικά και εθνικά κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος και τις αρχές προστασίας των οικοτόπων, καθώς δεν διασφαλίζεται η διατήρησή τους», επισημαίνουν το Συντονιστικό Αθήνας για τη Διάσωση των Αγράφων, η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος και ευρυτανικοί σύλλογοι.

● Το Συντονιστικό Αθήνας μάς προσκαλεί σήμερα σε συναυλία παραδοσιακής μουσικής στις 8.30 μ.μ. στη «Λαμπηδόνα» (Αλσος Αγ. Τριάδας στον Βύρωνα) με τον μυσταγωγικό Χρήστο Τζιτζιμίκα στο τραγούδι και τους Δημήτρη Λεβέντη (κλαρίνο), Παναγιώτη Τσάκο (λαούτο, κιθάρα) και Φωκίωνα Αποστολόπουλο (κρουστά).

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πορεία διαμαρτυρίας για τα αιολικά στην Οίτη
Κινήσεις Πολιτών και ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν πορεία αλληλεγγύης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο πανέμορφο βουνό.
Πορεία διαμαρτυρίας για τα αιολικά στην Οίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοινό μέτωπο δημάρχων των Αγράφων κατά των αιολικών
Πέντε νεοεκλεγέντες δήμαρχοι ζητούν την ανάκληση της αδειοδότησης δύο βιομηχανικής κλίμακας αιολικών πάρκων με 40 ανεμογεννήτριες καθώς και τη σύνταξη νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Κοινό μέτωπο δημάρχων των Αγράφων κατά των αιολικών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγχείρημα πανελλαδικού συντονισμού κατά των αιολικών
Στην ημερίδα «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: μύθοι και αλήθειες» παρουσιάστηκαν επιστημονικές εισηγήσεις για την κλιματική αλλαγή που υπαγορεύει την εγκατάσταση ΑΠΕ. Παρουσιάστηκαν η διεθνής εμπειρία για το...
Εγχείρημα πανελλαδικού συντονισμού κατά των αιολικών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ερώτηση Χουντή για τα αιολικά στα Αγραφα
Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σχετικά με την αδειοδότηση δύο αιολικών πάρκων στην ευαίσθητη περιοχή των Αγράφων. Mεταφέρει καταγγελίες των...
Ερώτηση Χουντή για τα αιολικά στα Αγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρω-μπελάδες για τα αιολικά πάρκα
Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τα αιολικά πάρκα. «Η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. σε ό,τι...
Ευρω-μπελάδες για τα αιολικά πάρκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρεία κινητοποίηση για την προστασία της Οίτης
Ημέρα αγώνα η αυριανή για την αποτροπή της καταστροφής της Οίτης από τους πέντε αιολικούς σταθμούς που ετοιμάζουν οι επενδυτές ● Το βουνό περιλαμβάνει Εθνικό Δρυμό, περιοχή NATURA, καταφύγιο πουλιών, σπάνια...
Ευρεία κινητοποίηση για την προστασία της Οίτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας