• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 22.9°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 20.0°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 19.6°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.7°C
  4 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 21.5°C
  2 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  5 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 23.8°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο

 • A-
 • A+

Ενα κομμάτι του «παζλ» των χωροθετήσεων της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής συμπληρώθηκε, απομένουν όμως ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες.

Την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας, διαδημοτικής Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στο Μαρκόπουλο συναποφάσισαν ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ: φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής) και τέσσερις όμοροι δήμοι (Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδας, Ραφήνας-Πικερμίου) με δυναμικότητα διαχείρισης 45.000 τόνων ετησίως.

Στην εν λόγω εγκατάσταση, όπως εξηγεί ο ΕΔΣΝΑ, θα εξυπηρετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι συμβαλλόμενοι δήμοι για το σύνολο των συλλεγόμενων βιοαποβλήτων (κλαδέματα από κήπους ή πάρκα, υπολείμματα τροφών κ.λπ.) από προγράμματα «Διαλογής στην Πηγή», με δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων δήμων.

Προσεχώς ο ΕΔΣΝΑ θα υποβάλει πρόταση-αίτημα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ για την απόκτηση της αναγκαίας έκτασης όπου θα κατασκευαστεί η μονάδα και την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της σχετικής σύμβασης (διάρκειας 28 ετών) ανέρχεται σε 14,32 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τη σύνταξη των προβλεπόμενων μελετών, την αγορά ακινήτου και εξοπλισμού, την ανέγερση της μονάδας, την οργάνωση και λειτουργία δικτύου συλλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων και δράσεων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Πότε αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις στο ζήτημα των χωροθετήσεων που θα «κουμπώσουν» στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής; Αμέσως, αλλά μέχρις ενός σημείου, είναι η απάντηση που μπορεί να δοθεί αυτή τη στιγμή με ασφάλεια. Εξελίξεις αναμένεται να σηματοδοτήσει η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (14.30), όπου θα συζητηθεί η δημιουργία ακόμη μίας ΜΕΒΑ στην άλλη πλευρά της Αττικής.

Η συγκεκριμένη μονάδα, δυναμικότητας 10.000 τόνων ετησίως, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στα Μέγαρα και να επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα που παράγονται στον ομώνυμο δήμο, την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τη Σαλαμίνα αλλά και ένα τμήμα της Τροιζηνίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από στελέχη του ΕΔΣΝΑ.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται συζήτηση για τη μονάδα στο Γραμματικό [Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βορειοανατολικής Αττικής] -μια «τυπικού χαρακτήρα» συζήτηση, σύμφωνα με στελέχη του ΕΔΣΝΑ- με κύριο αντικείμενο την επικαιροποίηση των σχετικών μελετών.

Εκκρεμότητες

Απομένουν κρίσιμα κενά γύρω από τις χωροθετήσεις που θα συμπληρώσουν τον ΠΕΣΔΑ, με κυριότερες αυτές που αφορούν δύο Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) -έναν στην Ανατολική και έναν στη Δυτική Αττική- και μία Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Νότια Αττική.

Καταγράφονται διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με το πότε θα «κλειδώσουν» οι εναπομείνασες μονάδες ακόμη και εντός του ΕΔΣΝΑ: «αμέσως», υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη, «άγνωστο», απαντούν άλλα στελέχη που δεν αποκλείουν το θέμα να παραμείνει ως εκκρεμότητα μέχρι τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ Συνδέσμου και κατά τόπους δημάρχων.

Ολα αυτά ενώ ο ΧΥΤΑ Φυλής βαίνει προς πλήρη κορεσμό. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, «αντέχει» ώς τον Μάιο του 2019, ενώ άλλες εκτιμήσεις βλέπουν το τελευταίο κύτταρο της β’ φάσης να γεμίζει στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για εναπόθεση απορριμμάτων στην α’ φάση της Φυλής, υπολογίζεται ότι δίνεται «παράταση ζωής» επιπλέον 8 μηνών.

Με δεδομένο όμως ότι πρόκειται να θαφτούν -κυριολεκτικά- σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια (η α’ φάση είναι προ πολλού κορεσμένη και προοριζόταν για δενδροφύτευση), δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι το ενδεχόμενο αδιεξόδου στη διαχείριση απορριμμάτων της πολυπληθέστερης περιφέρειας της χώρας, στην περίπτωση που δεν δρομολογηθούν τάχιστα εξελίξεις, είναι πολύ σοβαρό...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σκουπίδια ψάχνουν παραλήπτη
Οι αποφάσεις έρχονται, άγνωστο τι θα περιλαμβάνουν. Αυτό είναι λίγο-πολύ το σκηνικό που επανέρχεται γύρω από την υπόθεση των χωροθετήσεων μονάδων απορριμμάτων στην Αττική. Οι πληροφορίες για δημιουργία δύο...
Σκουπίδια ψάχνουν παραλήπτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
Δύο πρόστιμα από δύο διαφορετικές περιφερειακές αρχές και μία εισαγγελική κλήση φαίνεται ότι δεν... συνέτισαν τον Δήμο Αμαρουσίου από το να χρησιμοποιεί παρανόμως ως χωματερή οικόπεδο στην καρδιά του δήμου,...
Απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
Οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας παίρνουν μηδέν στην ανακύκλωση και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ταφή των απορριμμάτων, μοντέλο κοστοβόρο για τους πολίτες και επιβλαβές για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα μόνο...
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σκουπίδια: «Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση»
«Καμπανάκι» για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική χτυπά ο συντονισμός συλλογικοτήτων Δυτικής Αθήνας και Αττικής «Δυτικό Μέτωπο», με τη σύνοψη των όσων είπαν τα μέλη του σε χθεσινή...
Σκουπίδια: «Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια από τα ίδια για τα σκουπίδια
Στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο έρχεται προς έγκριση η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Πολίτες, κινήματα, συλλογικότητες και η περιφερειακή παράταξη...
Μια από τα ίδια για τα σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021
Στη λογοδοσία των δημοτών τους σχετικά με το τι ποσοστά ανακύκλωσης επιτυγχάνουν θέτει τους 66 δήμους η Περιφέρεια Αττικής, ενεργοποιώντας τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης.
Ο μέσος κάτοικος της Αττικής ανακύκλωσε μόνο 67 κιλά το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας