• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.2°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.6°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.5°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 9.6°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.2°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.4°C
  0 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.1°C / 2.5°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 2.8°C / 9.3°C
  1 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.4°C / 9.6°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 7.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  80%
EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κατευθύνσεις για το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων

 • A-
 • A+

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να παρουσιαστεί το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των «οικιστικών πυκνώσεων», του όρου που αναφέρεται σε οργανωμένους οικισμούς αυθαιρέτων που έχουν διαμορφωθεί από δεκαετίες σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται δασικές με βάση αεροφωτογραφίες του 1945, σε εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί ή κηρυχθεί αναδασωτέες, έπειτα από παλιότερες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με πολεοδομικά «εργαλεία» που ισχύουν για τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Από την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, που καλύπτουν το 33% της χώρας, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται πάνω από 282.000 στρέμματα, ενώ στην Αττική υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 200.000 στρέμματα.

Μόνο στους δήμους Ραφήνας - Πικερμίου και Μαραθώνος - Νέας Μάκρης έχουν γίνει «τσιμέντο» πάνω από 22.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Τη θλιβερή πρωτιά έχει ο καποδιστριακός δήμος Μεγάρων, με οικιστικές πυκνώσεις συνολικής επιφάνειας 17.000 στρεμμάτων.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, με βάση τον νόμο, δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν δήλωση νομιμοποίησης.

«Υπήρχε ισχυρότατη παραβίαση της νομιμότητας και του Συντάγματος, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις το άφησαν να εξελίσσεται ακόμα και με κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Μάτι και τους άλλους οικισμούς που έχουν διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές.

«Δεσμευόμαστε να λύσουμε, με βάση τις συνταγματικές επιταγές, κάτι που δεν δημιουργήσαμε», πρόσθεσε και έκανε λόγο για «κοινωνική συμμαχία», η οποία θα καταγγείλει τις πολιτικές που οδήγησαν σε αυτές τις καταστάσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί για τη λύση του κοινωνικού προβλήματος και σημείωσε ότι οι προτάσεις βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι θέσεις του υπουργείου θα βασίζονται σε δύο βασικές αρχές:

◼ Θα εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία του δάσους και των δασικών περιοχών. Με αυτό το δεδομένο, θα εξαιρεθούν από τα μέτρα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί μέσα σε εθνικούς δρυμούς.

◼ Θα καλύπτεται το θεσμικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καλυφθούν παράνομα κτίσματα που βρίσκονται σε ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, π.χ. αυτές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αποκάλυψε ότι 27 δήμοι σε όλη τη χώρα, σε σύνολο 325, δεν έχουν υποβάλει τα σχέδια με τις οικιστικές πυκνώσεις, παρά τις συνεχείς παρατάσεις που έχουν δοθεί.

Από αυτούς, οι 14 δεν έχουν καν ενδιαφερθεί! Δεν έχουν επίσης ανταποκριθεί, εδώ και οκτώ χρόνια, στην υποχρέωση που έχουν να καταθέσουν τα όρια των εντός σχεδίου περιοχών.

Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι ορισμένες δημοτικές αρχές έχουν υποβάλει δηλώσεις για οικιστικές πυκνώσεις που δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου. Υπολογίζεται ότι στο 20% των χαρτών έχουν... ξεχειλώσει τα όρια των περιοχών αυτών.

Η βασική αρχή που προωθεί το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», είναι η θέσπιση κανόνων που ισχύουν για παραδοσιακούς οικισμούς και θα εξειδικεύονται σε κάθε περιοχή.

Είναι σαφές ότι θα θεσμοθετηθούν όροι δόμησης και όχι πολεοδόμησης, που σημαίνει ότι θα βρεθεί νομική φόρμουλα για τη διατήρηση των υπαρχόντων κτισμάτων, ενώ τα οικόπεδα δεν θα ενταχθούν σε σχέδιο πόλης και δεν θα επιτρέπεται η ανέγερση νέων οικοδομών.

Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη χρηματική υποχρέωση που θα αναλάβουν οι ιδιοκτήτες και για τις υποχρεώσεις των δήμων να καλύψουν με συγκεκριμένα μέτρα το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ώστε να καλυφθεί η συνταγματική επιταγή για την προστασία του δάσους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αλλαγή... περιβάλλοντος
Τη θέσπιση εισιτηρίου για επισκέπτες, crowdfunding και εισπράξεις από άδειες κυνηγιού περιλαμβάνει το... ευρωπαϊκό μοντέλο για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας που εισηγείται το υπουργείο.
Αλλαγή... περιβάλλοντος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντισυνταγματική κρίθηκε η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων
«Λίφτινγκ», μικρών ή και μεγαλύτερων διαστάσεων, θα κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που...
Αντισυνταγματική κρίθηκε η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστατεύει περισσότερες, νομιμοποιεί παρανομίες!
Ευνοϊκές ρυθμίσεις για εκχερσώσεις δημοσίων εκτάσεων και σε ζώνες Natura προβλέπει το νομοσχέδιο για προστατευόμενες περιοχές που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως τα μέσα...
Προστατεύει περισσότερες, νομιμοποιεί παρανομίες!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τροπολογία απλουστεύει τη νομοθεσία για τα δάση
«Ρεκτιφιέ» σε όλη τη μεταπολιτευτική νομοθεσία για τα δάση κάνει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο της Aυτοδιοίκησης. Βασικός κανόνας είναι η...
Τροπολογία απλουστεύει τη νομοθεσία για τα δάση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενστάσεις χωρίς χρέωση σκέφτεται το υπουργείο
​Νέες διευκολύνσεις εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος για να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην επικύρωση των δασικών χαρτών. Μια ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»,...
Ενστάσεις χωρίς χρέωση σκέφτεται το υπουργείο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δεν θα καταβάλλεται τέλος στις αντιρρήσεις ιδιοκτητών για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων
Χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους θα υποβάλλονται οι αντιρρήσεις ιδιοκτητών για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων που εντοπίζονται σε δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν ή πρόκειται να αναρτηθούν. Αυτό...
Δεν θα καταβάλλεται τέλος στις αντιρρήσεις ιδιοκτητών για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας