Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι δείχνουν οι πρώτες περιβαλλοντικές μετρήσεις στο Μάτι

Φωτ.: Αγγελος Καλοδούκας

Τι δείχνουν οι πρώτες περιβαλλοντικές μετρήσεις στο Μάτι

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ανέλαβε την ανάλυση δειγμάτων αέρα, εδάφους, νερού, καθώς επίσης και δειγμάτων από την τροφική αλυσίδα από τις πρόσφατα πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής. Η συνολική περιβαλλοντική μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από διάστημα δύο περίπου μηνών.

Οι πυρκαγιές σε ζώνες μίξης δασών/οικισμών συντελούν στην απελευθέρωση πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων καθώς και άλλων τοξικών ενώσεων (βαρέα μέταλλα, πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, πτητικές οργανικές ουσίες και διοξίνες από πλαστικά υλικά που βρέθηκαν στο πέρασμα του πύρινου μετώπου).

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ανέλαβε την ανάλυση δειγμάτων αέρα, εδάφους, νερού, καθώς επίσης και δειγμάτων από την τροφική αλυσίδα από τις πρόσφατα πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Οι μελέτες πραγματοποιούνται συντονισμένα από τρία διαπιστευμένα και εξειδικευμένα Εργαστήρια του Κέντρου: το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, το Εργαστήριο  Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ερευνών. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος η οποία και ενημερώνεται συνεχώς για τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Αέριοι Ρύποι – Αιωρούμενα Σωματίδια – Χημική Σύσταση

Από τις 10 Αυγούστου (2018) ο «Δημόκριτος» εγκατέστησε στο Μάτι Αττικής, σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτή, εξοπλισμό δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων.

Την περίοδο 11 – 23 Αυγούστου τα αποτελέσματα των μέσων τιμών των επίπεδων των 24ωρων συγκεντρώσεων καταγράφονται ως εξής:

  • Μικροσωματίδια ΑΣ10 : Μάτι Αττικής: 27,4 ± 5,2  μg/m3 – Αγ. Παρασκευή: 14,4 ± 5,0 μg/m3
  • Αιθάλη: Μάτι Αττικής: 0,7 ± 0,3  μg/m3 – Αγ. Παρασκευή: 0,5 ± 0,2 μg/m3

Βαρέα Μέταλλα: Καμία διαφορά με τις αναμενόμενες τιμές υποβάθρου

Από τα αποτελέσματα συνάγεται ότι τα επίπεδα των 24ωρων συγκεντρώσεων Μικροσωματιδίων είναι αυξημένα σε σχέση με το υπόβαθρο του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά παραμένουν πολύ χαμηλότερα των οριακών τιμών που προβλέπονται από τη νομοθεσία (50 μg/m3). Επιπρόσθετα, από τα αποτελέσματα της ωριαίας διακύμανσης των Μικροσωματιδίων συμπεραίνεται ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις οφείλονται σε επιβάρυνση που δημιουργείται τις ώρες 8:00 -17:00, όταν διεξάγονται εργασίες που επιτείνουν την επαναιώρηση σκόνης και υπολειμμάτων της καύσης από το έδαφος ή τα υλικά.

Τα επίπεδα αιθάλης είναι ελαφρώς αυξημένα συγκριτικά με αυτά του αστικού υποβάθρου.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι βασικές παράμετροι του αερολύματος στην περιοχή δεν παρουσιάζουν έκθεση του πληθυσμού σε συγκεντρώσεις πέραν των επιτρεπόμενων. Συστήνεται να αποφεύγεται η μαζική εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης λόγω της τοπικής επιβάρυνσης που μπορεί να προκληθεί.

Αναλυτικά η ανάλυση δειγμάτων 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
15 προτάσεις για να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες της Αττικής
Δέσμη 15 προτάσεων για την αποφυγή νέων φυσικών καταστροφών όπως οι φονικές πλημμύρες πέρυσι τον Νοέμβριο στη Μάνδρα και η φονική πυρκαγιά στο Μάτι...
15 προτάσεις για να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες της Αττικής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας το πόρισμα για το Μάτι
Το πόρισμα του, που αριθμεί 100 και πλέον σελίδες για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς του περασμένου Ιούλη στο Μάτι, παρέδωσε στον προϊστάμενο της...
Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας το πόρισμα για το Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το «Πελίτι» στέλνει βραδύκαυστα φυτά στους πυρόπληκτους
Οι εθελοντές της ομάδας έχουν δραστηριοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες προκειμένου τα φυτά να είναι έτοιμα για δημόσια διανομή τον Οκτώβριο. Θα...
Το «Πελίτι» στέλνει βραδύκαυστα φυτά στους πυρόπληκτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα ενημέρωση για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται...
Νέα ενημέρωση για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους